Atomkatasztrófa

Valamit tudhatnak? Bevásárolt a román állam jódtablettákból

Bors

Létrehozva: 2022.03.24.

Készülnek a nukleáris incidensre, ez pedig a lakosság felkészítését is jelenti.

Forrás: Pixabay

Bevásárolt a román állam jódtablettákból, a lakosság részére, felkészülve egy esetleges nukleáris katasztrófára az orosz-ukrán háború miatt.

Romániában elkészültek az extra adag jódtabletták, ha nukleáris incidensre kerülne sor Ukrajnában. A tablettákat háziorvosokon keresztül juttatják el a lakossághoz – idézi Alexandru Rafila román egészségügyi minisztert az MTI.

A jászvásári Antibiotice gyógyszergyár már húszmillió kálium-jodid tablettát juttatott el a megyei közegészségügyi igazgatóságokhoz, és további tízmilliót szállít le a hét folyamán.

A miniszter hangsúlyozta: a jódtablettákat szigorúan csak hatósági javaslatra szabad bevenni: megelőzésszerű alkalmazásuknak semmi értelme, sőt, kifejezetten veszélyes, mert pajzsmirigybetegséget okozhat. Azt ígérte: a tabletták felhasználásáról és megfelelő tárolásáról tájékoztató anyagokat fognak szétosztani.

"Ezeket a tablettákat semmiképpen sem szabad bevenniük az embereknek, se gyermeküknek beadni, csak kifejezett hatósági javaslatra, meghatározott időpontban, nukleáris incidens esetén" – nyomatékosította Rafila.

Az Antibiotice közleménye szerint a harmincmillió, 65 milligrammos kálium-jodid tablettát rekordidő alatt, három műszakban, 13 nap alatt gyártották le, a továbbiakban pedig más európai uniós országoktól érkezett kormányzati megrendelésekre is gyártanak jódtablettákat. A vállalat megemlíti, hogy először 11 éve, a fukusimai atomerőmű-baleset után gyártott jódtablettát, akkor is kormányzati megrendelésre.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek