Lomi

Vérre menő harcot vívnak Csepelen a szemétért

Létrehozva: 2022.02.17.

Módosítva: 2022.02.17.

Lomok, szemét és elhasznált bútorok „ékesítik” a XXI. kerületi Csillagtelepet, amik csak arra várnak, hogy valaki elvigye őket. A lomisok már hajnaltól lesben állnak „kincsek” után kutatva a kerületben, foglalva sajátnak vélt területüket. A Metropol kint járt a helyszínen.

20220214 Lomtalanítás lomizás csepelen Budapest Fotó: Máté Krisztián (MK) Metropol

A lomizás már szinte „szakmává” nőtte ki magát, amely tele van íratlan szabályokkal, területfoglalási taktikákkal, sőt bandaháborúkkal is. A Metropol ellátogatott a csepeli Csillagtelepre, ahol már vasárnap hajnaltól javában folyt a „kincskeresés”. Délelőtt már egész tömeg guberált a kidobott tárgyak közül. A gyakran vidékről, lepusztult kisteherautókkal érkező csapatok már már napokkal a lomtalanítás kezdete előtt felmérik a körzetet, és a komolyabb zsákmánnyal kecsegtető helyeken otthagynak egy őrszemet, aki a lomokon ülve vigyáz a szerzeményekre, nehogy a konkurens banda szemet vessen rá. Az őrszemek többnyire nők eközben a férfiak végzik a pakolást. A lomkupacok mellett gyakran tör ki tettlegességig fajuló veszekedés a helyi és vidéki gyűjtögetők között.

A peremkerületek a lomizók kedvencei

Egy csapat fiatal egy egész utcát „foglalt le”, és épp serényen pakolták fel a kacatokat. Először őket kérdeztük, mennyit lehet keresni a lomizással.

Messziről jöttünk el idáig, de Budapesten mindig jól tudjuk értékesíteni a lomokat – mondta az egyik férfi, aki a nevét nem árulta el. - Volt, hogy több százezer forintot kerestünk egy nap alatt. Király ez a lomtalanítás! Főleg aranyat és vasat keresünk. Az előbb jött ki egy hölgy és adott át nekünk egy csillárt. Ez nagyon jó fogás! – tette hozzá. 

Fotó: Mate Krisztian

Egy hatalmas lomkupac mellett egy idősebb férfi ült, várva, hogy társai megérkezzenek a szajréért.

– Nehogy elhiggyenek bármit is ezeknek a fiataloknak. Ha százezreket lehetne keresni ezzel, akkor már rég nem lennének itt. Lókötők, hazudik az összes! – legyintett József, aki elmondása szerint már 40 éve űzi a lomis „szakmát”. Ugyanakkor azt is elárulta, hol portyáznak a legszívesebben:

- A budai gazdagok nem dobnak ki semmi, oda nem érdemes menni. Budapest külső kerületeiben sokkal több és értékesebb dolgot találunk.

Rendszeresek a késes, baltás támadások

A területfoglalás vérre menő dolog. Szó szerint. A profi lomisok már éjszaka kimennek, hogy kiállítsák az őrszemeiket, a pofátlanabbak csak kilógatnak lánccal egy táblát az adott területre, amin ez áll: „Fogva”. A budapesti guberálók szerint az utóbbi a vidéki csapatok módszere, és akár vérre menő csetepaté származik abból, ha valaki levágja a tábláikat.

– Rendszeresek a késelések és a baltás támadások a vidéki lomisoknál. Azt hiszik, övék a környék! Én mindig levágom a táblát, mert nincs joguk lefoglalni a területet – háborgott az egyik helyi lomis, aki épp egy furgonba pakolta be a zsákmányt, két már levágott tábla mellé.

A tábla, ami miatt gyakran vér folyik

Fotó: Mate Krisztian

Furdalt minket a kíváncsiság, ezért megkérdeztük, hogy vajon eladnák-e nekünk a lomisok a féltve őrzött kincses kupacaikat, és ha igen, mennyiért.

– Ez itt mind az enyém, nem adok el semmit! – csattant fel a megszólított öreg, cowboykalapos férfi. – Mindent hazaviszek, de ha el is adnám, akkor sem árulnám el, hogy mennyiért. Ez titok! - majd némileg megenyhülve hozzátette: a „külsősöknek” senki nem adhat információkat, mert komoly baja származhat belőle.

A folyamatos razziák sem rettentik el a lomisokat

- A kihelyezett lomhulladék a közszolgáltató tulajdonába kerül, így azok eltulajdonítása szabálysértésnek minősül, melyet a rendőrség büntethet – mondta el a Metropolnak Takó Szabolcs, Csepel Önkormányzatának sajtóreferense. Majd azt is elárulta nekünk, hogy csak vasárnap hat embert bírságoltak meg emiatt, és a rendőrök folyamatosan járőröznek a lomtalanítás területén.

Februári lomtalanítási időpontok

Az alábbi időpontokban és kerületekben lesz lomtalanítás ebben a hónapban (kihelyezés csak a megjelölt napon, 18 óra után):

- február 13-14.: XXI. kerület 

- február 25.: V. kerület

- február 26.: I. kerület

- február 27., március 10.: XVI. kerület

QR-kód: https://www.fkf.hu/tajekoztato-2022-evi-lomtalanitasrol

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172878_auto_resized.jpg
origo.hu

Itt van Putyin váratlan bejelentése

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27595_resized.jpg?avcount=1714469710
origo.hu

Drámai következményekkel járhat a NATO-főtitkár kijelentése

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175281_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Tomboló nyárral búcsúzik az április, de láthatáron a nagy lehűlés

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17169256_auto_resized.jpg
ripost.hu

150 éves festmény a bizonyíték az időutazásra - Fotó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174794_auto_resized.png
hirtv.hu

Kósa Lajos Magyar Péterről: a legvadabb összeveszés alatt sem csinál ilyet az ember + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27592_resized.jpg?avcount=1714469710
origo.hu

Megdöbbentő fotóval sokkolta az embereket Vilmos herceg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174010_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172496_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Távozásáról beszélt a Borsnak a TV2 sztárja: „Lezártam ezt a fejezetet az életemben”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714469710
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/rkjf4BTjHOXULuG1dhwOuhiViIK9BOQRkrLi0z9O-Ow/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzBiZDAxMGM4YmU5YjRjZmJhNmQ0NjRiNzUzOTdiN2I5.webp
Baleset

Gázolás történt Budapesten, busz alá szorult egy ember

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/gGc7j1-q9Do1_TFTQLnq1mNVr7FPnnGmitDfoPqgrG4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q4ZDU1ZDI5NzEwMzQ1NTVhYTY0MDlkNDZjNzM0MmEy.webp
Végzet

Motoros tragédia Komlónál: Daruval emelték ki Fanni holttestét az autó alól