Díj

Nem mindennapi elismerésben részesült a Turai kastélypark

Címkék
díj

Létrehozva: 2022.02.01.

Módosítva: 2022.02.01.

A BOTANIQ Turai kastélypark rekonstrukciójáért Tájépítészeti Nívódíjat nyert az örökségvédelmi projektek, történeti kertek kategóriában a Pagony Táj-és Kertépítész Kft., dr. Herczeg Ágnes pályázata nyomán. A tíz és fél hektáros park öt éven át tartó rekonstrukciós munka keretében újult meg, két eredeti tervezője, Petz Ármin és Jámbor Vilmos hagyatékát ápolva.

Forrás: Szabó Tamás

Rangos elismerésben részesült a BOTANIQ Turai kastélypark rekonstrukcióját elvégző Pagony kert Táj- és Kertépítész Kft., amely a Tájépítészeti Nívódíj 2021 pályázaton elnyerte a legjobbnak járó díjat az örökségvédelmi projektek, történeti kertek kategóriában. Dr. Herczeg Ágnes pályázatát 10 tagú szakembergárdából álló zsűri értékelte, és ítélte végül oda a díjat a tájépítész irodának a kastélypark öt éven át tartó rekonstrukciós munkálataiért.

A Tájépítészeti Nívódíj keretében olyan, műszaki és esztétikai szempontból is kiemelkedő alkotásokat díjaznak, amelyek kivitelezése hozzájárul a tájépítészet elismertségéhez. Ezek a projektek megfelelnek a fenntartható fejlődés elveinek, továbbá hozzájárulnak a társadalom jólétéhez is. A pályázatra számos alkategóriának megfelelő, megvalósult tájépítészeti alkotásokat lehet nevezni.

A BOTANIQ Turai kastélyt hangulatos tíz és fél hektáros ősfás park öleli körbe, amelyet az eredeti kertépítészeti terveket figyelembe véve, kerttörténeti és kertrégészeti kutatási eredményekre támaszkodva újítottak fel. A magyar kertművészet alkotásainak nagy részét a történelem viharai megsemmisítették, épp ezért rendkívül ritka az, ha egy kastély és kert együttese még megmenthető állapotban maradt. Tura ezek közé sorolható, ezért kiemelten fontos volt a fejlesztő számára, hogy a park két eredeti tervezője, Petz Ármin és Jámbor Vilmos hagyatékának megfelelően újítsák meg a parkot, visszaidézve a kastélykert eredeti állapotát.

Fotó: Szabó Tamás

A kastélypark területét hét egységre, úgynevezett „hangulatra” osztották a tervezők: az erdő, a nyugalom, az utazás, az álom, a játék, az idő és a gyémánt hivatottak jelképezni a kastély által képviselt értékeket. A különböző egységek különböző fajtájú és elrendezésű növényei teremtik meg az egyes parkrészek egyedi hangulatát. A kert több mint kétezer fának ad otthont, a legjellemzőbb fajok közé tartozik a kocsányos tölgy, a piramistölgy, a bükk, a vadgesztenye, de található tulipánfa, és a szomorúfűz, valamint páfrányfenyő, vörösfenyő és tiszafa is a parkban. A kastélyparkban található, egykori Lovarda területén mintagazdaság kap majd helyet, ennek első lépéseként jött létre az előbb említett magyar körték kertje, ahol ízelítőt kaphatunk számos fajtájából is ennek a zamatos gyümölcsnek. A 2020-ban megvalósult ökologikus és reprezentatív kiültetés keretében 40 darab idős fa, illetve több ezer cserje, díszfű és egyéb fűféle kapott helyet a park változatos növényállományában.

– A minőség megőrzése garantálja a kastélykert további sikerét. A magas minőségű kivitelezésen túl - melyet a Lyra Florae képviselt - fontos, hogy a park a fenntartás során is megtartsa azt a kiemelt értéket, amit hordoz. A kert azon túl, hogy egy művészi alkotás, egy élő, eleven organizmus, mely odafigyelést igényel. A turai kastélypark a kertörökség olyan gyöngyszeme, melyen keresztül bepillantást nyújt a magyar kertművészet és kerkultúra magas nívójába – mondta dr. Herczeg Ágnes, a Pagony Táj- és Kertépítész Kft. vezető tervezője.

Fotó: Szabó Tamás

– A kastély és a parkja egyedülálló szimbiózisban van egymással, a fantasztikus kert teszi teljessé a BOTANIQ élményt. Nagy örömünkre szolgál, hogy a kastély által elnyert idei két turisztikai elismerést követően most a park kapott rangos szakmai díjat, amelyhez gratulálunk a Pagony Táj- és Kertépítész irodának és egyben köszönjük a parkban végzett fantasztikus munkájukat – mondta Somlyai Zoltán, a BDPST Group szálloda divíziójának vezetője.

A tavalyi év során két másik szakmai elismerésben is részesült a kastélyhotel: januárban a Booking.com Traveller Review Awards 2021, nyáron pedig egy nemzetközi turisztikai díjat kapott a BOTANIQ Turai Kastély, amely a „Legjobb Európai Kastélyhotel 2021” címet szerezte meg az International Travel Awards versenyen.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17083584_auto_resized.png
origo.hu

Megdöbbentő dolog derült ki Deutsch Anita és Kinizsi Ottó házasságáról – videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26470_resized.jpg?avcount=1711718412
origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17082722_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Remegő hanggal jelentkezett be Ördög Nóra: támadás történt az Ázsia Expressz szállodájában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17087648_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Ezzel a fotóval mondatná le Orbán Viktort Pankotai Lili (FOTÓ)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17086745_auto_resized.jpg
ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088267_auto_resized.jpg
vg.hu

Rákay Philip reagált a Most vagy soha! második hétvégi nézőszámára

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26469_resized.jpg?avcount=1711718412
origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091959_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Egyszerűen nagyszerű kevert tésztás húsvéti sütemény

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088538_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711718412
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091872_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Rendőrök lepték el az eltűnt kétéves Danka otthonát: Markológéppel ássák fel a területet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084502_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/1p7v0WWIfJgfw3caaqpXtxk0Bg3Byh3ANLOztvyMwWk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ZjMzA4OWRjZDBjNDQ0ZDY5ODc3ZmMxZTlhODYzNmFj.jpg
Robbanás

Tragédiába fulladt a nagypéntek Budapesten, megrázó részletek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/1SWzGq3QsizyH5iPB4Vk8natZWSvqGt3PPUISscQeJo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk3N2NkOTk0MzY5MzQzOWM5YzY5ZmYyZjk5YTA2Zjhi.jpg
Megindító

„Boldogan mutatta a nap végén az összegyűjtött csokitojásokat” - húsvétra is feldíszítette a családja a kiskamaszként elhunyt Dominik sírhelyét