Gazdaság

Szijjártó: A magyar gazdaság Európa egyik legütésállóbb gazdaságává vált

MTI

2022. január 28. péntek 11:50

A koronavírus-járvány bebizonyította, hogy a magyar gazdaság Európa egyik legütésállóbb gazdaságává vált az elmúlt tizenkét év adócsökkentésekre és beruházásösztönzésre fókuszáló politikájának köszönhetően - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a gumiabroncs nagykereskedelemmel foglalkozó hazai tulajdonú Marso Kft. logisztikai központjának átadásán vett részt Dunaharasztiban. Az 5,5 milliárd forintos projekthez az állam 693 millió forint támogatást biztosított, így hozzájárulva ötven új munkahely létrejöttéhez.

Beszédében hangsúlyozta, hogy a pandémia nyomán minden ágazatban teljesen megbomlott a status quo globálisan. Ez hatalmas versenyt eredményezett, amelynek során eldől majd, hogy ki tud élni az új helyzet kínálta lehetőségekkel - mondta.

Minden túlzott önbizalom nélkül kijelenthetjük, hogy Magyarország az új világgazdasági korszak nyertesei közé tartozik. A változásokat a magunk javára tudtuk fordítani

– fogalmazott.

A miniszter ennek egyik előidézőjeként elsőként a sikeres oltási kampányt jelölte meg, amelynek eredményeként az ország az európai országoknál másfél-két hónappal előbb tudott újra nyitni, és már a tavalyi nyár végére elérte a válság előtti gazdasági teljesítményét. Utóbbira az előrejelzések szerint a világgazdaság csak 2022 végére lesz képes.

Kiemelte, hogy a kormány minden idők egyik legnagyobb beruházásösztönzési programját hajtotta végre, s így a munkanélküliség helyett a munkahelyek megőrzését finanszírozta.

Szijjártó Péter szerint ugyanakkor a siker legfontosabb oka, hogy a gazdaság 2010 óta úgy megerősödött, hogy nemcsak kibírta a válságot, hanem jobb teljesítményre is képes, mint azelőtt.

Ha a 2008-2009-es állapotában érte volna a válság a magyar gazdaságot, akkor egészen biztosan derékba törte volna azt

–  közölte.

Rámutatott, hogy a hazai cégeknek létrejött egy, nemzetközileg is versenyképes kategóriája. Majd hozzátette, hogy a nemzeti tulajdonban lévő vállalatok adják a magyar gazdaság alapját, csökkentik annak nemzetközi kitettségét.

A miniszter aláhúzta, hogy az új központ megnyitásával a nyíregyházi székhelyű cég meg tud felelni a 21. század valamennyi logisztikai és technológiai kihívásának, és folytathatja terjeszkedését a nemzetközi piacokon.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Horváth Éva lement hídba, majdnem kiesett a melle - fotók

metropol.hu

Sokkoló vallomás, így végzett magával Nyertes Zsuzsa barátnője

borsonline.hu

Nem kertelt, őszintén kimondta: Csepregi Éva fia lefeküdne Köllő Babettel

mandiner.hu

HÁBORÚ: Egy német lap szerint a kárpátaljai romák a rasszizmus és a kevés szociális segély miatt nem akarnak Magyarországra menni

ripost.hu

Kiderült, mennyit ér Berki Krisztián hagyatéka

vg.hu

Félmillió forint fölött kereshet most egy aldis eladó

borsonline.hu

Lebuktatták követői! Összejött Kempf Zozo és Szente Gréti? Fotó

astronet.hu

Szerelmi tarot jóslás az Ikrek havára: mi kell a boldogsághoz?

vg.hu

Győrffy Balázs: együtt jelentünk erőt

lakaskultura.hu

Városi kertészkedés: dús növényzet a betondzsungel közepén

borsonline.hu

Autóbalesetet szenvedett Baukó Éva - helyszíni fotók

További cikkek

Bizarr

Nem hiszed el, mit operáltak ki a nő fenekéből

Baleset

Lezárták az M0-ást, akkora baleset történt