PECAROVAT

Pecabottal utazik versenyeire a Eb-győztes sportlövő

K. D.

2022. január 28. péntek 11:30

A pecázás a sztárokat is megfertőzte. Színészek, zenészek, sportolók ragadnak botot, hogy kikapcsolódjanak a vízparton. Ezúttal Péni István, az Eb-győztes és vb-ezüstérmes sportlövő mesél a pontyozásról.

Forrás: Bors

Gyermekkora óta szenvedélyes pecás a kétszeres Európa-bajnok sportlövő, Péni István, akinek az alapokat nagypapája tanította meg. A 24 éves klasszis sportoló a nyarakat a Balatonon töltötte, ott szeretett bele ebbe a csodás hobbiba.

– A magyar tengerre azóta is rendszeresen lejárok pecázni. A barátaimmal sok 15 kiló feletti pontyot fogtunk ott – fogalmazott a Borsnak Péni István, aki a bojlizásra esküszik. – Pár éve kezdtem el ezt a módszert, és azóta sikerült kapitális példányokat horogra csalnom. A nagy álmom, hogy kezembe tarthassak egy 30 kiló feletti pontyot, ez még nem jött össze.

Argentínában válogatott felszerelésben ment ki pecázni Péni István Fotó: Bors

Pecacuccok a versenyeken

A sportlövőnek az élsport mellett kevés ideje jut a hobbijára, ezért az edzőtáborokra, versenyekre is visz magával horgászfelszerelést, hogy kicsit kizökkenjen a monotonitásból.

– Van egy kis méretű botom, amely felfér a repülőre, azt szinte mindenhova viszem magammal. Így pecáztam már Argentínában és Dél-Koreában is. De nem csak én vagyok ennyire őrült. Legutóbb Horvátországban, az eszéki Európa-bajnokságon az amerikai, litván, szerb válogatott tagjaival pecáztunk egy jót. Bár ez csak egy baráti örömhorgászat volt, azért élsportolók vagyunk, így picit rivalizáltunk egymással – tette hozzá az ifjúsági olimpiai bajnok, akinek nemcsak a horgászat, hanem az Eb is remekül sikerült, hiszen megnyerte a légpuska számot.

Gyerekkori barátaival jár horgászni Fotó: Bors

Nomád körülmények

Péni István kedvese, a szintén sportlövő szerb Szanja Vukasinovics is elkísérte már párját egy-egy pecára, ám őt nem ragadta annyira magával a horgászat, mint Pénit. Ennek talán az is az oka, hogy teljesen nomád körülmények uralkodnak, ha a klasszis részt vesz egy többnapos túrán.

– Ilyenkor általában öt napra megyünk a gyerekkori barátaimmal. Együtt kezdtük hat-hét éves korokban, azóta összeköt minket ez a csodás hobbi. Nomád körülmények uralkodnak ilyenkor, sokszor még térerő sincs, így a külvilágtól is elszakadunk. Bográcsba főzünk, a sátrat pedig az takarítja, akit a legjobban zavar a kosz, vagyis általában én – nevette el magát Péni, aki hozzátette: ők a Catch and Release hívei, vagyis minden halat visszaengednek. – Persze néha előfordul, hogy néhány keszeget, kisebb pontyot, illetve csukát megeszünk, de nagy általánosságban nem ez a jellemző.

120 centi feletti csuka az álma az kétszeres Európa-bajnok sportlövőnek Fotó: Bors

Pergetni is szeret

A téli időszakban már nem a nagy pontyokat üldözi a 24 éves klasszis, hanem a másik kedvenc módszerével, a pergetéssel húzza partra a ragadozókat, elsősorban a csukákat.

– Általában hajnali 4-kor szoktunk indulni, hogy napkeltekor már be tudjunk dobni, mert fényváltáskor rabolnak igazán a ragadozók. Ha már említettem, hogy álmom egy 30 kiló feletti ponty, akkor hadd jegyezzem meg, csukából is szeretnék rekordot dönteni. Egyszer már fogtunk egy 120 centiméternél nagyobbat, ezt szárnyalnám túl – zárta a sportlövő.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nézze meg a Tűzszekerek futás-jelenetét Vangelis felejthetetlen zenéjével - videó

metropol.hu

Sokkoló vallomás, így végzett magával Nyertes Zsuzsa barátnője

borsonline.hu

Megmutatta a paralimpikon, milyen nagy már a pocakja

hirtv.hu

Előzési manőver vezetett tragédiához

ripost.hu

Kiderült, mennyit ér Berki Krisztián hagyatéka

mindmegette.hu

Megható gesztus az Év étterme gálán: egy Ukrajnából menekült mosogatófiú vette át a Babel Budapest díját!

vg.hu

Győrffy Balázs: együtt jelentünk erőt

borsonline.hu

Olyan messze menekülne Angelina Jolie szigora elől a lánya, amennyire csak lehet

lakaskultura.hu

Városi kertészkedés: dús növényzet a betondzsungel közepén

borsonline.hu

Két hónap, és az életünk örökre megváltozik, de augusztusban lesz igazán nagy káosz

További cikkek

Dráma

Megrázó részletek: ezért akart öngyilkos lenni a fiú a Margit hídnál

Bizarr

Nem hiszed el, mit operáltak ki a nő fenekéből