SZENZÁCIÓ

Elképesztő felfedezés! Új emberi szervet fedezett fel egy magyar kutató

2022. január 3. hétfő 10:30

Olyan izomréteget találtak az emberi fejben, ami eddig leplezve volt a tudósok előtt. A most felfedezett izom feladata, hogy segítsen nekünk a rágásban.

Az emberi test egy csoda. Olykor nem úgy működik, ahogy tudományosan kellene, és bizony előfordul az is, hogy meglepetést okoz a tudósoknak. Most ez utóbbi történt, hiszen olyan felfedezést tettek szakemberek, ami őket is meglepte.

Elkerülte a figyelmüket

A svájci Bázeli Egyetem kutatói ugyanis egy eddig figyelmen kívül hagyott izomrétegre bukkantak az alsó állkapocsban. Ez a réteg az állkapcsunk hátsó részén helyezkedik el. Eddig abban a hitben éltünk, hogy a rágóizomnak van egy felszíni és egy mély része. Ezzel szemben most egy még mélyebb réteget találtak az izomzatban, igaz, ez az állkapocs hátsó részen ül, és fontos szerepe van abban, hogy segítsen a rágásban. Az új réteget, aminek nagyon szép latin nevet is adtak a tudósok – magyarra fordítva a rágóizom koronoid (kampószerű) része – névvel illettek, akkor lehet érezni, ha rágás közben a kezünket az állkapocs hátsó részéhez nyomjuk.

Magyar tudós is boncolt

Dr. Mezey Szilvia, a Bázeli Egyetem Biomedicinális Tanszékének munkatársa abban a kutatócsoportban dolgozik, amely az új felfedezéssel foglalkozik.

A rágóizomnak ez a mélyen fekvő szakasza egyértelműen megkülönböztethető a két másik rétegtől, mind lefolyása, mind funkciója tekintetében. Az izomrostok elrendeződése arra utal, hogy ez a réteg részt vesz az alsó állkapocs stabilizálásában. Úgy tűnik továbbá, hogy ez a rágóizom egyetlen olyan része, amely képes az alsó állkapcsot hátrafelé, azaz a fül felé húzni – mondta a tudós. Mezey és csapata a kutatómunkát 12 emberi fej felboncolásával kezdte, amelyeket formaldehidben tartósítottak, miután a laboratóriumnak adományozták őket. Ezután a felszíni rágóizomzat egyes részeit levágták, felfedve a mély rágóizmot, amelyet szintén eltávolítottak.

Fotó: Shutterstock

Nem volt teljes megegyezés

Ezen a ponton a halántékizom rögzülése a koronacsont-nyúlványon is jól láthatóvá vált, ami kijelölte a megfelelő mélységet a rágóizom harmadik, legmélyebb rétege helyének meghatározásához – olvasható az Annals of Anatomy című folyóiratban megjelent tanulmányban.

A rágóizom kampószerű részét a mély rágóizom alatt fekvő, a járomcsont halántékizom felőli oldaláról hátrafelé, átlósan futó rostjai alapján azonosították, amelyek felülről az állkapocs kampónyúlványa felé futnak. A tudósok korábbi tanulmányok során már tárgyalták egy harmadik izom lehetőségét a rágóizom hátsó részén, de ennek ellenére csak két rétegre osztották a területet, mert nem tudtak megegyezni egy mindenki által elfogadott, sztenderd felosztáson.

Fotó: SEBASTIAN KAULITZKI

Az ellentmondásos leírások miatt szerettük volna újra, átfogóan megvizsgálni a rágóizom szerkezetét – nyilatkozta Jens Christoph Türp, a Bázeli Egyetem Fogorvosi Központjának professzora. Bár általánosságban azt feltételezik, hogy az elmúlt száz év anatómiai kutatásai nem hagytak ki semmi lényegeset, a mostani felfedezés kicsit olyan, mintha a zoológusok egy új gerinces állatfajt fedeznének fel.

Egy tanulmány szerint a verekedések miatt erősödött meg a mai emberek állkapcsa. A kutatók szerint az ősembereknél alkalmazott erőszak az egész emberi fejlődést befolyásolta. Eredetileg úgy gondolták, hogy a táplálkozás miatt szereztek extra erőt a fejben lévő csontoknak, ám az ausztralopid ember vizsgálatakor arra jutottak, hogy az erőszakos, nem egyszer halálos bunyók követelték meg az állkapocs és az arccsont megerősödését az ember fejlődése során. – Az állkapocs volt az egyik leggyakrabban eltörő csont. Négymillió éve ez halálos sérülésnek számított, mert akinek eltört ez a csont, az nem tudott rágni – magyarázta David Carrier professzor, a kutatás vezetője.

Fotó: Shutterstock

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15812731_auto_resized.jpg
origo.hu

Már csak öten maradtak - megvan a Sztárban sztár újabb kiesője

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/13133_resized.jpg?avcount=1679876708
origo.hu

Dekoltázsban Lékai-Kiss Ramóna megelőzte Tóth Andit - fotók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15810686_auto_resized.jpg
metropol.hu

Családtagjai és kollégák is szorítanak Zsurzs Katinak - Videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15812508_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Több mint háromezer migráns érkezett Lampedusára

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15811331_auto_resized.jpg
life.hu

Hózápor várható: 9 vármegyére adtak ki figyelmeztetést

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15812612_auto_resized.png
hirtv.hu

Célpont: Bécsi perec és kolbász helyett halal kebab

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/13134_resized.jpg?avcount=1679876708
origo.hu

Az egész napot feszülős bikinijében tölti Dua Lipa - képek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15811478_auto_resized.jpg
travelo.hu

Ide utazik a legtöbb magyar húsvétkor

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15812632_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Édesanyja és nagymamája kísérte el Tóth Andit a Sztárban sztárba

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15811883_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kitálalt a McDonald's dolgozója, óriási a felháborodás

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15811605_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kulcsár Edina döntött: harmadik gyermeke ebben fog különbözni a testvéreitől

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15811124_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Ma a szívünk összetört” – meghalt az ismert zenész ikerfia

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2023/03/IMYCjUAh0WSYOTP0bTahbLpmxMDCETnaf4ggemljwaU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2U1YzZmMjExZTcyNjQwOTVhMmIzMmU5MzNjNWVkMGVm.jpg
Dráma

3 éves kislány életéért küzdöttek a szakadó esőben a gergelyiugornyai focipályán

https://cdn.borsonline.hu/2023/03/O1F_F0GF5lpaSlw7Vgk_7_t1FnhL0dNajml4Oez99rU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzI4NTM0ZTI4ZGY0ZDQ3M2NhMmZlZDk0MzQ5NmIxNDQ0.jpg
Rollerhalál

Tragédiába fulladt szülinapi ünnepség Nyúlon: Kiderült, mi okozta a 3 éves gyerek édesapjának halálát