A felvert tojásfehérjét számos étel és sütemény alapja. Tojásfehérje habot készíteni nem olyan nagy ördöngösség, de ahhoz, hogy az eredmény valóban tökéletes érdemes oda figyelni néhány apróságra.
- A tökéletes tojásfehérjéhez levegő kell. A levegőztetésnek köszönhető, hogy a fehérjék mérete akár 8-szorosára is megnőhet. Az apró légbuborékokat habverő vagy turmixgép segítségével lehet "felfújni".
- A legjobb, ha réz, rozsdamentes acél, vagy üvegedényekben veri fel a tojáshabot. A műanyag edényekkel az a baj, hogy nagyon gyakran zsírosak maradnak, vagy mosószer maradványok tapadnak rá a felületére. Ha teheti, inkább ne használja őket, vagy alaposan mossa és öblítse el, majd pedig törölje szárazra.
- Ne verje túl sokáig a tojásfehérjét, ugyanis ebben az esetben a habban keletkező buborékok elpattannak, és a hab összeesik. Ugyanez történik akkor is, ha sokáig állni hagyja a kész habot.
- Pár csepp extra hozzávalót is tehetünk a habba, hogy még keményebb, stabilabb legyen. Pl egy csipet só, pár csepp ecet, citromlé vagy cukor.
- Ha a habot tésztába kell forgatnia, legyen nagyon óvatos. A túl erős mechanikus mozgások keverés közben szintén tönkreteszik a habot, ami elveszíti rugalmasságát, tartását.