Eddig rosszul verted fel a tojásfehérjét

Eddig rosszul verted fel a tojásfehérjét

friss
PUBLIKÁLÁS: 2022. január 21. 13:30
A tojásfehérjét felverni nem boszorkányság, és nem is lehet túlverni, mint a tejszínt, de néhány apró trükk megkönnyíti a műveletet.

A felvert tojásfehérjét számos étel és sütemény alapja. Tojásfehérje habot készíteni nem olyan nagy ördöngösség, de ahhoz, hogy az eredmény valóban tökéletes érdemes oda figyelni néhány apróságra.

 

  • A tökéletes tojásfehérjéhez levegő kell. A levegőztetésnek köszönhető, hogy a fehérjék mérete akár 8-szorosára is megnőhet. Az apró légbuborékokat habverő vagy turmixgép segítségével lehet "felfújni".
  • A legjobb, ha réz, rozsdamentes acél, vagy üvegedényekben veri fel a tojáshabot. A műanyag edényekkel az a baj, hogy nagyon gyakran zsírosak maradnak, vagy mosószer maradványok tapadnak rá a felületére. Ha teheti, inkább ne használja őket, vagy alaposan mossa és öblítse el, majd pedig törölje szárazra.
  • Ne verje túl sokáig a tojásfehérjét, ugyanis ebben az esetben a habban keletkező buborékok elpattannak, és a hab összeesik. Ugyanez történik akkor is, ha sokáig állni hagyja a kész habot.
  • Pár csepp extra hozzávalót is tehetünk a habba, hogy még keményebb, stabilabb legyen. Pl egy csipet só, pár csepp ecet, citromlé vagy cukor.
  • Ha a habot tésztába kell forgatnia, legyen nagyon óvatos. A túl erős mechanikus mozgások keverés közben szintén tönkreteszik a habot, ami elveszíti rugalmasságát, tartását.
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.