Krimi

Amatőr bűnözők hajtották végre az évszázad bűnügyét Budapesten

2022. január 29. szombat 20:00

Minden idők legnagyobb és leghíresebb magyar képrablását – amely során hét felbecsülhetetlen műalkotást vittek el olasz megrendelésre hazai bűnözők – már több mint 38 éve követték el.

A képrablók végül rendőrkézre kerültek

Az akkori értéken 1 milliárd 436 millió forintra becsült festményeket 1983. november 5-én tulajdonították el a budapesti Szépművészeti Múzeumból. A tettesek után valóságos hajtóvadászat indult.

„Az évszázad bűnügyeként” emlegetett eset kapcsán valami bravúrosra, valami körmönfont akcióra gondolhatnánk, olyanra, amilyet a moziban látni, de a hihetetlen képrablás igencsak magyarosra sikeredett. Az akció éjjelén a tetteseknek ugyanis nem volt szükségük különleges berendezésre tervük kivitelezéséhez. Egész egyszerűen felmásztak az éppen tatarozás alatt álló múzeum állványzatán az első emeleti olasz terem ablakához, amit üvegvágóval kivágtak, bejutva pedig leakasztották a falról a ritka festményeket, aztán ugyanazon az útvonalon távoztak. A bűntény végrehajtását nagyban segítette, hogy a múzeum riasztója november 1-jén meghibásodott, és még nem volt idő a megjavítására, illetve az épületet az állványozás, valamint a felújítási munkák ellenére sem őrizték különösebben. 

Hét képet vittek el

A rablók, az első hírek szerint Raffaello Esterházy Madonnáját és Ifjú képmását, Tiepolo Mária hat szenttel és a Pihenő szent család Egyiptomba menekülés közben című alkotásait, Tintoretto Női mellképét és Férfi mellképét, illetve Palma Vecchio Szent családját vitték magukkal a múzeumból.

A tüzetesebb vizsgálat során aztán kiderült, hogy nem Vecchio Szent családja, hanem egy ismeretlen festő Giorgione képmása jutott tolvajkézre. A műkincsek értékét 1983-ban 1 milliárd 436 millió forintra becsülték. Az akkoriban szinte elképzelhetetlenül nagy összeget az ügyben nyilatkozóknak még kimondaniuk is nehéz volt. A hatalmas értékű rablás pedig nemzetközi figyelmet kapott.

Meglett a tolmács

A nyomozás óriási erővel indult meg. A rendőrök munkáját segítette, hogy rendkívül amatőr tolvajokról volt szó, akik elővigyázatlanul egy csavarhúzót, egy olasz feliratú műanyag zsákot és piros-fehér-zöld fonállal átszőtt kötelet hagytak maguk után a helyszínen, sőt néhány elmosódott ujjlenyomatot is sikerült utánuk rögzíteni. A rendőrök öt nap múlva Százhalombattánál a Dunában megtalálták a képek vakkereteit tartalmazó zsákot, a múzeumban bizonyítékként lefoglaltnak a párját. A nyomozásban a fordulat december elején következett be, amikor az eltűntként nyilvántartott 17 éves J. Katalint előállították. A fiatal lány bevallotta, ő tolmácsolt az olasz megbízók és a magyar rablók között.

A földből kerültek elő 

A fiatal nő vallomása nyomán nem sokkal később letartóztatták K. Gusztávot és R. Józsefet, akik szintén vallomást tettek, így hamarosan Érd határából előkerült Raffaello képe, az Ifjú képmása (pontosabban: Pietro Bembo kardinális ifjúkori képmása), amit egyfajta zálogként ástak a földbe, ha az olasz megrendelő nem fizetné ki a húszezer dollárt.

A képek végül előkerültek Fotó: Szabó Ferenc / Fortepan

Végül 1984. január 20-án – egy telefonbejelentésnek köszönhetően – a görög Panagia Tripiti kolostor kertjéből előkerült a többi kép is, amelyeket az olaszok egy Ladával és egy Fiattal fuvaroztak Görögországba. A rablás során súlyosan sérült képeket a Malév különgépével szállították haza, és rögtön megkezdődött a restaurálásuk. Majd idővel visszakerültek a helyükre.

Kiszabott büntetések

A bűnügyben részt vevő négy olaszt hazájukban ítélték el, K. Gusztáv 12 év, R. József 7 év börtönbüntetést kapott, J. Katalint pedig 6 hónap felfüggesztettre ítélték. A képek állítólagos megrendelői, a görög milliárdos étolajgyáros, Efthimiosz Moszkoklaidesz és testvére viszont mindent tagadtak, sőt azt állították, Raffaellóról még soha életükben nem hallottak. Bizonyítékok hiányában pedig nem vonhatták őket felelősségre.

Ezt ne hagyd ki!

Petárdák zaja fedte el a tökéletes bűntényt

<p>Bizarr művészet - ezt a címet viseli sorozatunk, melyben világhírű alkotók megdöbbentő, megbotránkoztató, sokszor sötét titkairól rántjuk le a leplet. Ezúttal ismét egy műkincsrablásról ejtünk pár szót: egy olyan bűntényről,...

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megbánta a 919 férfit a szex világrekordere

magyarnemzet.hu

Vidéken és a fővárosban is tarolt a Fidesz-KDNP az időközi választásokon

ripost.hu

Ekkor kell felszedni a kertbe ültetett krumplit, mutatjuk a jeleket

vg.hu

Repülőrajtot vett a győri klímacég, a hőszivattyú biztató termék

metropol.hu

Beleszédülsz, ha megnézed a 66 éves Besenyei Péter műrepülését – Videó!

travelo.hu

Egy nap és kezdődik a Győri Reneszánsz és Barokk Hét

borsonline.hu

Sokkot kaptak az orvosok, még ők sem vették észre, mi rejtőzik a tini testében

borsonline.hu

Komplikációk léptek fel betegsége során, amputáción esett át a Nagy Ő sztárja

borsonline.hu

Elképesztő felfedezés, akár 200 évig is élhetünk, ez kell hozzá

borsonline.hu

Berki Krisztián édesanyja: Minden éjszaka ott áll a fiam az ágyamnál

További cikkek

Figyelmeztetés

Megkongatta a vészharangot Müller Cecília, rendkívüli bejelentést tett

időközi

Vidéken és a fővárosban is tarolt a Fidesz–KDNP az időközi választásokon