Hal nélkül nincs karácsony: Így filézzen, pucoljon egyszerűen!

Hal nélkül nincs karácsony: Így filézzen, pucoljon egyszerűen!

friss
PUBLIKÁLÁS: 2021. december 24. 12:30
Több mint 800 ezer horgászigazolvánnyal rendelkező pecás van Magyarországon, és ez a szám egyre csak növekszik. A Bors hetente jelentkezik horgászrovatával, amellyel még több embert kívánunk kicsalni a tó- vagy folyópartra. Ezúttal a karácsonyi halpucolással, filézéssel foglalkozunk.
K. D.

Sokan nemcsak a szálkák miatt ódzkodnak a haltól, hanem a pucolását sem kedvelik, hiszen nyálkás, csúszós bőre miatt nehéz megfogni, ráadásul a lerepülő pikkelyek ellephetik a konyhánkat. A Fishing and Hunting csatornán futó Halimádók konyhájának műsorvezetője, Andrejszky Zoltán mindössze negyed óra alatt megpucol, kifiléz egy halat. A Borssal most megosztotta titkát.

Andrejszky Zoltán negyed óra alatt pucolja meg és filézi ki a halat Fotó: Bors

Hártya tarja a pikkelyt

– A ponty esetében a legegyszerűbb módszer, ha a farok részénél, a pikkely alatt egy filéző késsel óvatos bemetszést ejtünk. Ezt megismételjük a hátánál és a hasánál – mondta a Borsnak Andrejszky. – Ezután a farkánál az ujjunkat beledugjuk a késünk által vágott nyílásba, majd felfele toljuk a kezünket, így gyönyörűen elválik a haltól a pikkely, amelyet egy hártya tart. Ezzel a módszerrel pillanatok alatt konyhakészre varázsolhatjuk a pontyot.

A Halimádók konyhájának műsorvezetője azt is elárulta, hogy különböző fajtájú halaknál más-más technika szükséges.

– A keszegeknél például a hagyományos késes módszer mellett a botra szerelt söröskupakkal lehetünk a legeredményesebbek. Az igazán profik két kupakkal dolgoznak, ráadásul extra élvezet, hogy előtte meg kell inni az üveg tartalmát – tette hozzá Zoltán, aki felhívta a figyelmet arra, hogy utóbbi technikát érdemes a kertben kipróbálni, ugyanis az elrepülő pikkelyek miatt az egész konyha halpénzes lesz.

Mérettől függ, hogy kell-e nyúzni

A karácsonyi asztalról a ponty mellett a harcsa sem hiányozhat. Sokan nem tudják, de nem minden esetben kell nyúzni a bajszos ragadozót. A kisebb példányoknál elég csupán forrázni, majd a szivacs dörzsis részével fehérre törölni.

A kisebb harcsákat nem kell nyúzni, elég csak leforrázni, és a szivacs dörzsi részével fehérre tisztítani Fotó: Bors

– Ez a módszer 20 kiló alatti példányoknál tökéletes. A nagyobbaknál a legegyszerűbb, ha egy fára felszögeljük az állatot, majd a nyakánál megvágjuk a bőrét, és egy fogó segítségével lehúzzuk róla – fogalmazott Andrejszky.

A gerincnél kezdjük

Ha nem akarunk a szálkákkal bajlódni, akkor érdemes kifiléznünk a halat. A pontyot is könnyedén szálkátlaníthatjuk.

A fára szerelt söröskupak is nagyszerű megoldás, főleg ha előtte megisszuk az üveg tartalmát Fotó: Bors

– Felülről a gerincet teljes szélességében megvágjuk, majd a „borda” mellett apró, vágó mozdulatokkal végighúzzuk a kést, és gyönyörűen leválasztjuk a húst a csontról – zárta a Fishing and Hunting csatorna műsorvezetője.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.