Sokan nemcsak a szálkák miatt ódzkodnak a haltól, hanem a pucolását sem kedvelik, hiszen nyálkás, csúszós bőre miatt nehéz megfogni, ráadásul a lerepülő pikkelyek ellephetik a konyhánkat. A Fishing and Hunting csatornán futó Halimádók konyhájának műsorvezetője, Andrejszky Zoltán mindössze negyed óra alatt megpucol, kifiléz egy halat. A Borssal most megosztotta titkát.
– A ponty esetében a legegyszerűbb módszer, ha a farok részénél, a pikkely alatt egy filéző késsel óvatos bemetszést ejtünk. Ezt megismételjük a hátánál és a hasánál – mondta a Borsnak Andrejszky. – Ezután a farkánál az ujjunkat beledugjuk a késünk által vágott nyílásba, majd felfele toljuk a kezünket, így gyönyörűen elválik a haltól a pikkely, amelyet egy hártya tart. Ezzel a módszerrel pillanatok alatt konyhakészre varázsolhatjuk a pontyot.
A Halimádók konyhájának műsorvezetője azt is elárulta, hogy különböző fajtájú halaknál más-más technika szükséges.
– A keszegeknél például a hagyományos késes módszer mellett a botra szerelt söröskupakkal lehetünk a legeredményesebbek. Az igazán profik két kupakkal dolgoznak, ráadásul extra élvezet, hogy előtte meg kell inni az üveg tartalmát – tette hozzá Zoltán, aki felhívta a figyelmet arra, hogy utóbbi technikát érdemes a kertben kipróbálni, ugyanis az elrepülő pikkelyek miatt az egész konyha halpénzes lesz.
A karácsonyi asztalról a ponty mellett a harcsa sem hiányozhat. Sokan nem tudják, de nem minden esetben kell nyúzni a bajszos ragadozót. A kisebb példányoknál elég csupán forrázni, majd a szivacs dörzsis részével fehérre törölni.
– Ez a módszer 20 kiló alatti példányoknál tökéletes. A nagyobbaknál a legegyszerűbb, ha egy fára felszögeljük az állatot, majd a nyakánál megvágjuk a bőrét, és egy fogó segítségével lehúzzuk róla – fogalmazott Andrejszky.
Ha nem akarunk a szálkákkal bajlódni, akkor érdemes kifiléznünk a halat. A pontyot is könnyedén szálkátlaníthatjuk.
– Felülről a gerincet teljes szélességében megvágjuk, majd a „borda” mellett apró, vágó mozdulatokkal végighúzzuk a kést, és gyönyörűen leválasztjuk a húst a csontról – zárta a Fishing and Hunting csatorna műsorvezetője.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.