Aktuális

205 méterre hajít az ország legjobb távdobója

K. D.

2021. november 10. szerda 14:15

Több mint 800 ezer horgászigazolvánnyal rendelkező pecás van Magyarországon, és ez a szám egyre csak növekszik. A Bors hetente jelentkezik horgászrovatával, amellyel még több embert kívánunk kicsalni a tó- vagy folyópartra. Ezúttal az ország legjobb távdobójával, Fejes Lászlóval beszélgettünk.

Forrás: Dombóvári Tamás

A pecások nemcsak a kifogott halak méretével versenyeznek egymással, hanem abban is, ki tudja a legmesszebbre dobni a szerelékét. Több olyan tó is van Magyarországon, ahol a parttól nagy távolságra tanyáznak a kapitális pontyok, ha a csalit nem tudjuk odáig eljuttatni, akkor kevesebb az esélyünk.

Vízpart helyett mező

Ezért kezdett el gyakorolni Fejes László, aki technikáját addig csiszolta, hogy 205 méteres dobásával megnyerte a távdobó országos bajnokságot.

– Négy évvel ezelőtt kezdtem el ezzel foglalkozni.A Maconkai-víztározóra járok pecázni. Azt vettem észre, hogy nagy távolságban tanyáznak a pontyok, minél messzebbre dobtam, annál eredményesebb lettem. A 200 méter fölötti dobáshoz sok gyakorlás szükséges, június óta készültem az országos bajnokságra – fogalmazott a Borsnak Fejes László, aki nem vízparton, hanem egy budapesti réten gyakorolt a versenyre.

– Máshol nem lehet pontosan lemérni, hogy mekkora távolságra hajítod el a szereléket. Ezt a gyakorlatban úgy kell elképzelni, hogy van egy kiindulópont, attól 150–200 méterre egy-egy karót húzok ki, ezekre láthatósági mellényt teszek, ez adja meg az irányt, és így könnyebben le is tudom mérni a távolságot.

Nem az erőn múlik

Bár sokan azt hiszik, a nagy dobáshoz duzzadó bicepszek és drága felszerelések szükségesek, ez nem igaz. Az országos bajnok szerint 70 százalék a technikán múlik.

A távdobásra nem lehet konditeremben készülni – szögezte le Fejes. – Nehéz megfogalmazni, milyen technika kell ehhez. A versenyen az a szabály, hogy a fej fölött kell dobni, és maximum két lépést tehetsz meg.

A versenyeken a szerencse szerepe elhanyagolható, az eredmény sokkal inkább a versenyző felkészültségén múlik. Ettől függetlenül a szél megviccelheti az embert.

– Az ob-n 40 méter széles területen belül kellett tartani az eldobott súlyokat, csak akkor számított érvényesnek a dobás. Egy erősebb szél kifújhatta volna a pályáról, ezért a dobásnál ezt is számításba kell venni, és a távolságot is befolyásolhatja – tette hozzá.

Cél a vb

A távdobás egyre népszerűbb a világban, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy 2023-ban vb-t rendeznének. László célja az, hogy ott is megmérettesse magát.

– Az már egy más szint lenne – fogalmazott az országos bajnok. – A rövid távú célom pedig az, hogy jövőre megvédjem az ob-címemet, valamint népszerűsítsem ezt a szakágat az országban. Sosem felejtem el, hogy a feeder kategória győztese, Medgyesi Zsolt jött segíteni, amikor tanácsot kértem tőle, azóta is együtt edzünk. Ezt szeretném folytatni, így szívesen állok azok rendelkezésére, akik kedvet kaptak a távdobáshoz.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Tangában rázza fenekét szavazatokért a baloldali demokrata szenátor - videó

borsonline.hu

Felkavaró részletek derültek ki a kétéves magyar kislány haláláról

borsonline.hu

Megrázó részletek a Doktor Balaton és az Argo színészének váratlan haláláról

mandiner.hu

Az EP jóváhagyta egymilliárd euró hitel folyósítását Ukrajna számára

hirtv.hu

Tragédia a Kelenföldi Vasútállomáson

borsonline.hu

Kiderült, melyik híres zenésszel jött össze a magyar szépség

mindmegette.hu

13 nyári frissítő ital, ami eszméletlen jól hűsít a kánikulában

borsonline.hu

Még előtte állt az élet: Kalandparkban zuhant a halálba a fiatal ápolónő

borsonline.hu

Megmutatta jóképű szerelmét Fésűs Nelly lánya, Horváth Csenge

borsonline.hu

Kis híján tragédiával végződött az 5 hónapos baba fürdetése Gödöllőn

borsonline.hu

A Bors megtudta: Ismert zenésszel jött össze Sáfrány Emese

További cikkek

Tragédia

Édesanyja hercegnőként nevelte Natikát – Összetört a Hajdúhadházon elgázolt kétéves kislány családja

Videó

Tragédia Hajdúhadházon, teherautó alá mászott be a kétéves kislány