Aktuális

Jön az új Állatvédelmi törvény: Ez vár az állatkínzókra

Bors

Létrehozva: 2021.11.16.

Itt a nemzeti konzultáció erejének újabb bizonyítéka: a Parlament előtt az Állatvédelmi törvény. Komoly szigorítás várható a Büntető Törvénykönyvben.

„Áttörés jöhet az állatvédelemben: jelentősen szigorodhat az állatkínzás, az állatviadal és a természetkárosítás elleni fellépés jogszabályi környezete” – jelentette be Ovádi Péter országgyűlési képviselő.


A most benyújtott büntetőjogi tárgyú előterjesztésünk Országgyűlés általi elfogadása esetén első ízben nyílik lehetőség a szaporítók elleni határozott büntetőjogi fellépésre. Szigorúan szankcionálnánk a különös visszaesőket és állatmérgezéses eseteket, sőt, utóbbinak már az előkészülete is büntetendő lenne. Nem csupán az állatviadal szervezőit, hanem az azon résztvevőket is büntetnénk – jelentette ki Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, Veszprém 01-es számú választókerület országgyűlési képviselője, az előterjesztés egyik benyújtója.

A jogszabálymódosítás célja többek között, hogy megteremtsék az állatkínzásban új minősített esetek létrehozásával a szigorúbb büntetőjogi fellépés lehetőségét.

Magyarország Kormánya közéleti munkáját a párbeszédre alapozza, ezért mindig megkérdezzük az emberek véleményét és azokat figyelembe is vesszük a fontos döntések előtt – mondta a törvényjavaslat előterjesztésekor Nyitrai Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának vezérszónoka. Emlékeztetett arra, hogy eddig már 14 témakörben, 14 alkalommal tartottak konzultációt, hogy egyetértési pontokat találjanak a magyar társadalom számára, amelyeket aztán a kormányzat beépíthet a döntéseibe. Most is ez történt.

Magyarországon közel 2 millió kutyát és valamivel több, mint 2,5 millió macskát tartanak – emlékeztetett. 

Az állatvédelem talán még soha nem kapott akkora figyelmet mint most.

Ovádi Péter elmondta: az állatkínzás egyik új minősített esete az emberek, gyermekek és felnőttek védelmét célozza, amikor súlyosabban büntetné azokat az állatkínzókat, akik nagy nyilvánosság előtt hajtják végre a cselekményt. Három évig terjedő szabadságvesztéssel lesz büntethető az, aki az eltiltás ideje alatt követ el állatkínzást, vagy bűnismétlő. Ha pedig különös visszaeső, vagy méreg kihelyezésével több állatot is elpusztít, öt évig is terjedhet a szabadságvesztés időtartama.

A szaporítók elleni fellépést – úttörő jelleggel, Magyarországon első ízben – a következő rendelkezés célozza: a javaslat egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti azt, aki az állatkínzást szaporítással összefüggő haszonszerzési cél érdekében tíznél nagyobb számú, kedvtelésből tartott állatra, a jó gazda gondosságának elmulasztásával követi el.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek