Aktuális

Süllőzésre fel! Ősi sárkányokat rejt a Duna

K. D.

Létrehozva: 2021.11.26.

Több mint 800 ezer horgászigazolvánnyal rendelkező pecás van Magyarországon, és ez a szám egyre csak növekszik. A Bors hetente jelentkezik horgászrovatával, amellyel még több embert kívánunk kicsalni a tó- vagy folyópartra. Ezúttal a dunai süllőzés lesz terítéken.

Forrás: Bors

A rablóhalas horgászok a novemberi időszakot várják a legjobban, mert ilyenkor lehet a legnagyobb eséllyel horogra csalni a kapitális süllőket. Természetes vizeink közül a Dunában is szép számmal megtalálható ez a halfaj. A szezonja pedig elkezdődött, legalábbis erről tanúskodnak a gyönyörű fogásokról készült képek, melyeket különböző Facebook-csoportokba töltenek fel a horgászok.

Géb a csodacsali

Jakubecz Kálmán, a Dunai Horgászok pecása kiemelte: a késő őszi, téli időszakban elsősorban a mélyebb, lassabb folyású részeken, mederfenéken érdemes keresni a süllőt.

– Éppen ezért én a mártogatós módszert részesítem előnyben, ami annyit jelent, hogy hosszúra hagyom az előkét és pálcaólmot használok, csalinak pedig leggyakrabban gébet teszek a horogra. A hideg beköszöntével a küsz, magyarul a sneci eltűnik, a géb viszont nem vermel, ott marad a kövek között, tökéletes táplálékot biztosítva a süllőnek. Több olyan „sárkányt” is fogtam már, melynek a gyomrában négy gébet is találtam – fogalmazott a Borsnak a Jakuza becenevű horgász.

Keresni kell a ragadozót

Mivel ebben az időszakban a mederfenéken tanyáznak ezek az édesvízi ragadozók, ezért rendkívül nehéz észrevenni őket, hiszen feltűnő felszíni rablások nincsenek.

– Előnyben vannak azok a pecások, akik nyáron is süllőznek, hiszen a lehűlő vízben sem változtatnak helyet, vagyis ha a meleg időszakban már kitapasztaltuk, hol rabol, akkor érdemes oda télen is visszatérni, mert biztosan most is ott vannak – tette hozzá Kálmán, aki kiemelte: a rutintalanabbak se csüggedjenek, keresőhorgászattal ők is eredményesek lehetnek. – A már említett mélyebb, lassabb folyású részek mellett a kövezések, akadók mentén érdemes még próbálkoznunk. A másik jó és eredményes módszer, ha a helyi pecásoktól kérünk segítséget.

Fényváltáskor táplálkozik

A Dunai Horgászok pecása kiemelte: akárcsak nyáron, a téli időszakban is a kora reggeli és esti órákban, vagyis napfelkeltekor és naplementekor érdemes próbálkozni, ugyanis ekkor eszik a süllő.

– Az utána következő egy-két óra még jó, ám ha akkor sincs kapás, érdemes abbahagynunk a pecát, mert már nem fog jönni hal – szögezte le Jakuza, aki hozzátette: egyre népszerűbb ez a ragadozó a dunai horgászok körében, ezért egy-egy jó helyre érdemes hamar kilátogatni. – Van egy kedvenc rablóhalas helyem, ahonnan tavaly gyönyörű példányokat fogtam, mára azonban széthorgászták azt a területet. Ezzel az a gond, hogy az intenzíven pecázott helyekről előbb-utóbb eltűnik a hal.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek