Aktuális

Hivatalos: aláírták a 200 ezer forintos minimálbérről szóló megállapodást

Bors

Létrehozva: 2021.11.15.

A növekedés közös magyar siker, ezért mindenkinek részesülnie kell belőle - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a bérmegállapodás aláírásakor hétfőn Budapesten.

A Karmelita kolostorban tartott eseményen a dokumentum ünnepélyes aláírásakor kifejtette, hogy
a kormányzásuk kezdetekor a legfontosabb vállalásuk az volt, hogy létrehozzanak egy munkaalapú gazdaságot. Ha munka van, minden van, ez volt a kiindulópont - idézte fel.

Megjegyezte, hogy

FOLYAMATOSAN CSÖKKENTIK A MUNKÁT TERHELŐ ADÓKAT, 2010 ÓTA NEGYEDÉVEL CSÖKKENT A MUNKÁT TERHELŐ ADÓK MÉRTÉKE MAGYARORSZÁGON.

A miniszterelnök kiemelte, hogy a minimálbér legalább háromtényezős egyenlet, vannak a munkavállalók, akik magasabb fizetést szeretnének, a munkaadók, akik meg akarják őrizni a versenyképességüket, és van a kormányzat, amelynek az a kötelessége, hogy az ország pénzügyeit rendben tartsa.

Ahhoz, hogy a bérek növekedjenek, a versenyképesség megmaradjon és a pénzügyek is rendben legyenek, belátásra van szükség - mondta.

Orbán Viktor azt mondta, hogy 2010 után belátták, hogy nem ideológiai okoskodásra van szükség, hanem az emberek képviseletét kell a kormányzás középpontjába tenni, és akkor megvan a közös alap, amelyről létrehozható a szakszervezetek és a munkaadók megállapodása.

A kormányfő kitért rá: van egy robusztus gazdasági növekedés, Európában az egyik legnagyobb, emögött komoly munka van.

EZ A NÖVEKEDÉS MINDEN MAGYAR KÖZÖS SIKERE, EZÉRT MINDENKI RÉSZESÜLNI FOG BELŐLE, MÉG A NYUGDÍJASOK IS

- jelentette ki.

ORBÁN VIKTOR KÖZÖLTE, HOGY A GARANTÁLT BÉRMINIMUM 260 EZER FORINT LESZ, A MINIMÁLBÉR PEDIG 200 EZER FORINT. A MINIMÁLBÉRREL EGYÜTT A KÖZMUNKA BÉRE IS JELENTŐS MÉRTÉKBEN EMELKEDIK

- tette hozzá.

Úgy fogalmazott, a munka jó dolog, feltéve, ha tisztességesen megfizetik. 2002 és 2010 között 2 százalékkal csökkent a minimálbér reálértéke Magyarországon, miközben a többi V4-es országban ugyanez a mutató plusz 30 százalék volt 
- mondta.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy 2010 után a legfontosabb feladat az volt, hogy szakítsanak az alacsony minimálbér gyakorlatával, segély helyett munkát kínáljanak, hogy mindenki, aki tud, dolgozhasson, és a munkát ne csak erkölcsi, hanem anyagi értelemben is becsüljék meg.

Ennek a megközelítésnek a sikerét az bizonyítja, hogy az elmúlt 12 évben összesen 172 százalékos volt a minimálbér növekedése, ez a magyar szakszervezeti mozgalom legnagyobb sikere. Az, hogy mindenki dolgozhat, a munkaadók legnagyobb sikere, és hogy közben a pénzügyek, az államháztartás rendben van, a kormány sikere - sorolta.

Orbán Viktor szerint minden bérmegállapodásnak a velejárója nemcsak a minimálbérek emelkedése, hanem a munkáltatókat terhelő adók és járulékok csökkentése is.

HA CSÖKKENTIK AZ ADÓKAT, AKKOR A VÁLLALKOZÓK EZT A PÉNZT A MUNKÁSOKNAK ADHATJÁK, TÖBB MARAD A VÁLLALKOZÁSOKNÁL, EZÉRT TÖBB MARADHAT A CSALÁDOKNÁL

- mutatott rá.

Úgy vélte, ebből a pénzből újabb munkahelyek és emelkedő fizetések lesznek, amelyek végső soron tovább növelik a gazdasági teljesítményt. Az egész mostani munkaalapú gazdaságnak az archimédeszi pontja a versenyképességet javítani tudó adórendszer, az adócsökkentésekkel teremtették meg a lehetőségét annak, hogy minden évben arról beszélhessenek, hogy mennyivel tudják emelni a béreket - magyarázta.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a kormány szövetséget ajánlott a szakszervezeteknek és a munkaadóknak, a cselekvés szövetségét ajánlottuk a munka világának.

A minimálbér és a garantált bérminimum emelése felfelé hajtja az átlagbéreket is, ezért a mai hír nemcsak a minimálbérből és a garantált bérminimumból élőknek jó hír, hanem mindenkinek, aki dolgozik

- mutatott rá.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hangsúlyozta: rendkívüli eredményeket értek el az elmúlt időben, mert a magyarok nem segélyből, hanem munkából akarnak megélni.

A járvány alatt is értek el eredményeket, úgy tűnik, a kormány intézkedései működnek, a magyar gazdaság ismét a legjobban teljesítők között van - mutatott rá. Hozzátette: a foglalkoztatottság is kiheverte a válságot.

MEGJEGYEZTE: A MAGYAR MUNKANÉLKÜLISÉGI RÁTA A LEGALACSONYABBAK KÖZÖTT VAN AZ EU-BAN.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek