Aktuális

Szakértő válaszol: Kiderült, adható-e egyszerre a Covid- és az influenza elleni oltás

Bors

2021. október 6. szerda 15:30

<p>Akár ugyanakkor felvehető az influenza és a koronavírus elleni oltás itthon. A vakcinákat ez esetben eltérő végtagba adják be – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ az ATV Híradójával. Az orvosok mindkét oltás felvételét javasolják a rizikócsoportba tartozóknak. </p>

Október második felétől érkeznek meg a háziorvosokhoz az influenza elleni vakcinák.  – Idén is 1,3 millió adag áll rendelkezésre a 3 év feletti lakosság számára, és 400 adag a legkisebbeknek. Az oltóanyagok elosztása központilag történik, attól függően, hogy az adott területen mennyi kockázati csoportba tartozó él – áll az NNK közlésében. 

Mindkettőt ajánlják a szakemberek

Szlávik János, infektológus, a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa a TV2 Mokka című reggeli műsorban elmondta, hogy egy új tanulmány szerint a két oltás eltérő végtagba egyszerre is beadható. 
Ha valaki valamilyen trópusi országba utazott, sokszor előtte 4-5 féle oltást is megkapott egyszerre, és ezek semmilyen problémát nem okoztak, mindegyik ugyanolyan hatásos volt így is – emelte ki a főorvos.

A britek is vizsgálták a dupla vakcinákat

Egy brit kutatás azt vizsgálta, hogy az influenza és a koronavírus elleni oltás együtt – bár eltérő felkarba történő beadása okoz-e valami mellékhatást, illetve hogy befolyásolja a szerek hatásosságát. A The Guardian által ismertetett klinikai vizsgálat az Egyesült Királyságban zajlott ezért az AstraZeneca és a Pfizer koronavírus elleni vakcinák és az influenza elleni oltás kölcsönhatását vizsgálták. A leggyakoribb reakció a szúrás helyén jelentkező zsibbadás, és átmeneti fáradtság, fejfájás, izomfájdalom volt , ami az oltások egyenkénti beadása után sem szokatlan. Az immunválasz mindkét oltóanyagra erős volt.

A vizsgálatok szerint bevált a két oltás

Dr Rajeka Lazarus, a Bristol Egyetemi Kórház mikrobiológiai és fertőző betegségek kutatócsoportjának vezetője a lapnak elmondta, hogy az eredmények igazán pozitívak voltak.  A 679 résztvevő között 65 év felettiek és 65 év alattiak is voltak, egyik csoportjuk covid és inluenza elleni oltást kapott eltérő felkarba, a másik csoport ugyanígy, de influenza elleni vakcina helyett placebót kapott. Három-négy hét múlva megvizsgálták őket, és beoltották őket inluenza elleni oltással vagy placebóval, attól függően, hogy melyik maradt ki első alkalommal. Háromnegyedük rövid ideig tartó fáradtságot tapasztalt, és egy migrénes eset volt, valamint mindkét oltásra igen erős immunválaszt adtak, tehát nagy valószínűséggel kialakult a védelem is. 

Rusvai Miklós szerint súlyosabb lehet az idei influenza szezon

dr.Prof. Rusvai Miklós szerint súlyosbíthatja a helyzetet, hogy a hűvösebb csapadékosabb időjárás beköszöntével, nemcsak a koronavírusos esetszámok ugranak meg, más fertőző légúti megbetegedések szezonja is most kezdődik. Ráadásul hamarosan az influenza vírus is megjelenik. A delta variáns emellett a légúti allergiához hasonló panaszokat is okoz, például a szemviszketést, könnyezést, orrfolyást, tüsszögést, torokkaparást, köhögést, fáradtságot és az enyhe hőemelkedést. Az előző szezonban a maszkviselés, az iskolabezárások, és a home office-ok miatt elmaradt az influenza járvány, hivatalosan tíznél kevesebb influenzást regisztráltak. 

Idén az influenza és a Covid egyszerre fertőzhet, a két megbetegedés együttes jelentkezése pedig súlyosabb lehet, ami elsősorban az oltatlanokat, főleg a rizikócsoportba tartozókra nézve lehet igencsak veszélyes

- hívta fel a figyelmet a professzor.

A virológus emiatt az idősek, a krónikus betegek, a túlsúlyosak és a munkájuk során fertőzés szempontjából veszélyeztetettek számára ajánlja mindkét vírus elleni oltás felvételét. Aki a covid elleni vakcina második adagját több mint 4 hónapja kapta meg, annak a harmadik oltás beadását is javasolja. 

További cikkek

Havazás

Kiadták a riasztást: Ezeket a megyéket borítja be mindjárt a hó

Botrány

Autót akartak feltörni, nyilvános szex lett belőle

Ez is érdekelhet