Aktuális

Csak a szerencsén múlt, hogy nem történt tragédia: Életveszélyes lett a Kőbányai út 22., amióta odaköltöztették a hajléktalanokat

Bors

2021. október 26. kedd 07:00

Elképesztő állapotok uralkodnak a Kőbányai út 22. számú épületében, mióta Karácsony Gergely és Pikó András beköltöztette a hajléktalanokat. A főváros kezelésében lévő épületben mocsok és rendszeres randalírozás keseríti meg a régebb óta ott lakók életét. Most hétvégén kigyulladt egy lakás, és csak a szerencsén múlt, hogy nem történt tragédia.

A Kőbányai úti „rémházban” a lakások nagy része szociális bérlakás lett, amit potom pénzért bérelhetnek azok, akiknek nem telne rendes albérletre.

Ezen kívül kinevezték „speciális éjjeli menedékhelynek” is hajléktalanok számára. A régi lakók arról panaszkodnak, hogy a folyosókon azóta hatalmas a mocsok és rettegnek a sok rosszarcú új lakótól. A házban mindennaposak az üvöltözések, a hajnalig tartó „bulik”, és felütötte a fejét az illegális drogterjesztés is. A többség azonban magába fojtja a felháborodását, és nem mernek szólni a fővárosi fenntartónak, mert félnek, hogy felbontják a bérleti szerződésüket - tudta meg a Metropol. 

A régiek már ki sem mernek lépni a lakásukból

Bicskanyitogató állapotok uralkodnak itt – háborgott egy középkorú nő, aki már 15 éve lakik az épületben. – Az orrunkat sem dugjuk ki a lakásunkból, mert belénk kötnek. A rendőrség napi rendszerességgel jön ki. Mégsem tudunk mit tenni, mert az önkormányzat választja ki, hogy kik lakhatnak a házban. Mi elég kemény szerződéssel vagyunk itt, ezért ha valami nem tetszik nekünk, akkor kirakhatnak minket

A lakók és az itt dolgozók elmondása szerint hányingerkeltő a kosz, amit maguk után hagynak az újonnan beköltözöttek. Áll a szemét a folyosókon és a társasház előtt, és a nem használt bútorokat pedig szanaszét hagyják az épületben.

„Ilyen undorító házat még 25 év alatt nem láttam”

25 éve dolgozom takarítóként, de ilyen undorító házat még nem láttam ”– mondta a társasházat takarító hölgy.

Egyesek arra sem veszik a fáradtságot, hogy szemeteszsákba rakják a hulladékot. Minden nap arra jövünk ide, hogy vakarni kell a koszt a falról, tornyosul a szemét a folyosókon és a ház mellett, a kukák pedig üresek.
Az Origo már áprilisban írt a Kőbányai út 22-ban uralkodó tarthatatlan állapotokról: a új beköltözők különböző szervezetektől ingyen kaptak bútorokat, és amire nem volt szükségük, azokat tűzveszélyes módon a lépcsőházakban tornyozták fel.

Folyamatosan kerülnek ki holmik. Elég egy eldobott csikk, és leég az egész ház

– mondta akkor egy elkeseredett lakó, Irén.
 

Sokan meztelenül menekültek az utcára

Szombat éjszaka aztán megtörtént a baj: rendőrök és tűzoltók rángatták ki lakásukból az embereket, miután kigyulladt egy lakás a társasházban. A tűz egy második emeleti lakásban keletkezett. Az ingatlan lakója, Anikó a szomszédok elmondása szerint pszichiátriai kezelés alatt áll, és üldözési mániában szenved. Korábban már fenyegetőzött, hogy felgyújtja a lakását, ez most lehet, meg is történt.

Nagyon félelmetes volt. Éjszakás voltam, ezért még fent voltam és hallottam, ahogy két fiatal lány ordibálja, hogy tűz van – mondta a Metropolnak Éva. 

A füsttől semmit sem lehetett látni, levegőt sem kaptam, alig tudtunk kijönni a házból. Hatalmas volt a pánik, sokan mezítláb és meztelenül menekültek az utcára. Zsolt éppen a sógoránál aludt a lakásban, amikor arra ébredt, hogy valaki rángatja.

Arra ijedtem fel, hogy egy hatalmas férfi ragad meg. A füsttől nem láttam semmit, csak később vettem észre, hogy egy rendőr volt. Csoda, hogy nem fulladtam meg. Mire kiértem, az udvar elejétől a kapuig állt a sor, agogy mentették az embereket.

A hatalmas társasházban, mintegy 187 lakás van, ami körülbelül 150 családnak nyújt otthont. A lehetséges tűzesetek miatt kötelező lenne tűzriasztót felszereltetni, ám ez már évek óta nem történik meg.

Se tűzriasztó, se kamera nincs a házban, pedig egy ilyen nagy épületben muszáj lenne. Ha lett volna, akkor mindenki egyből értesült volna a tűzről, így csomó embert a tűzoltók és a rendőrök húztak ki a lakásukból. A tűzoltók azt is mondták, ha a lángok elérik a lakás melletti gázvezetéket, akkor az egész ház felrobban – mondta Teréz, aki az ötödik emeleti lakásából menekült a lángok elől.


 

További cikkek

NASA

Döbbenetes felfedezést tett a NASA: Ez derült ki a Halálcsillag mélyéről

TRAGÉIDA

„Soha nem felejtem el a gázolaj szagát”- Kilencen haltak meg az M7-esen történt buszbalesetben

Ez is érdekelhet

life.hu

Szívszorító felvétel! Utolsó tévés szereplése idején már az életéért küzdött Csollány Szilveszter

origo.hu

Meghozta az autós futár a rendelést, meglátta a lépcsőt, a következő jelenet eszméletlen volt

vg.hu

Már tesztelik a Pfizer omikron elleni oltását, de csak az 55 év alattiaknak ajánlják

boon.hu

Szívszorító: így búcsúznak lányai Csollány Szilvesztertől

nemzetisport.hu

NBA: 16 239 meccsre egy ilyen csoda jutott; most újra – videó!

origo.hu

Ismét keserű évet zárt a mézpiac, most a magas árak sem segítenek

nemzetisport.hu

Afrika-kupa: Stopiráék kettős emberhátrányban búcsúztak

mandiner.hu

Márki-Zay kocsmában járt, számon kérték rajta az indiai szemműtéteket

life.hu

Ez a tünet biztosabb jele az omikronnak, mint a pozitív teszt

origo.hu

Meg akart lógni az igazoltatás elől egy somogyi autós, az abroncsaitól a rendőrök is elképedtek