Rosszul lesz, ha megtudja, évente mennyi ételt dobunk ki a szemétbe!

Rosszul lesz, ha megtudja, évente mennyi ételt dobunk ki a szemétbe!

étel
PUBLIKÁLÁS: 2021. szeptember 25. 13:00
Az előállított élelmiszerek csaknem egyharmada megy veszendőbe világszerte az ENSZ statisztikája szerint. Magyarországon évente körülbelül 1,8 tonna élelem landol a kukában vagy a megsemmisítőben. Valamit tenni kellene ez ellen!
Hu-Zo

Az az élelmiszermennyiség, amit később kidobnak, a világon 1,4 milliárd hektár földön terem meg, ami a Föld mezőgazdasági területének csaknem 30 százaléka. A jelenlegi élelmiszerpazarlás komoly környezeti problémákat okoz – közöl­te a Klímapolitikai Intézet. A pazarlás visszaszorításával so­kat tehetnénk a környezetvé­delemért is.

Sok étel úgy kerül a szemétbe vagy a megsemmisítőbe, hogy valójában felhasználható volna, ha a kereskedőktől vagy az éttermektől még idejében azokhoz kerülne, akik gyorsan elfo­gyasztják – ez azonban nem érdekük azoknak, akik csak a hasznot nézik.

A fejlett országokban fejenként 105 kiló élelmiszer megy a szemétbe vagy az égetőkbe, ezzel szemben Afrikában és Ázsiá­ban csak 8 kiló. Magyarországon a becslések szerint összesen 1,8 millió tonna élelmiszert dobnak ki évente, ennek a harmada keletkezik a háztartásokban, a többi a kereskedelemben és a vendéglátóhelyeken.

Franciaországban érdekes megoldást találtak erre, és sikerült is felére leszorítaniuk a kereskedelemben keletkező élelmiszerhulladék mennyiségét: az élelmiszerpazarlás elleni Nemzeti Paktum többek között megtiltotta a nagy élelmiszerboltoknak és óriási kereskedőláncoknak, hogy megsemmisítsék a fogyasztásra még alkalmas élelmet, és kötelezik őket, hogy jótékonysá­gi szervezeteknek adják oda a felesleget. 

Mit jelent a lejárati idő?

Általában kétféle jelöléssel találkozhatnak a vevők az üzletekben: az egyik a „minőségét megőrzi”, a másik pedig a „fogyasztható”.

A „minőségét megőrzi” dátum azt garantálja, hogy a termék minősége – megfelelő tárolás mellett – kifogástalan marad, de ez nem jelenti azt, hogy a megadott dátum után rögtön fogyasztásra alkalmatlan lesz. A „fogyasztható” dátum már más kategória, ezt a gyorsan romló élelmiszereknél, például a joghurtoknál alkalmazzák. Ezek már másnap sem fogyaszt­hatók.

Ön mennyi ételt dob ki?

Kamilla: Mivel nincs helyem az ételek tárolására, mindig csak annyit veszek, amennyi el is fogy. Legfeljebb másnapra még maradhat, de akkor biztosan megeszem. Ezen kívül a minőségre figyelek, hogy ne kelljen kidobni semmit. Ha a kenyér megszikkad, csinálok belőle pirítóst. A maradékot el szoktam tenni a mélyhűtőbe.
Gabriella: Naponta vásárolok, és pont annyit, amennyi kell. Nagyon odafigyelek, hogy ne maradjon ételfelesleg. Ez az én korosztályomra jellemző. Az első dolog, amit ellenőrizni szoktam, az a szavatossági idő. Ez a legfontosabb. Ha jó a hűtőgép és helyes a jelölés, akkor ebből otthon már nem lesz gond. Kár azért az élelmiszerért, ami pocsékba megy!
Attila: Mindenből csak annyit veszek, amennyire szükségem van. Legfeljebb pékárut kell néha kidobnom, de ez is ritka, mert szívesen csinálok például bundás kenyeret. A szavatossági időt minden terméknél meg szoktam nézni. Ezt elsősorban a tejnél és a kefirnél tartom fontosnak. Ha netalán lejárt a szavatossági ideje, akkor is megkóstolom, hátha jó még.
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.