Aktuális

Az 5 év felettiek is megkaphatják: Még a negyedik hullám előtt olthatják a 12 év alattiakat

Bors

2021. szeptember 10. péntek 10:30

A Pfizer még július végén kérte az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságtól vakcinájuk sürgősségi engedélyeztetését az 5-11 éves korosztályban. Augusztustól Izraelben elkezdték oltani az 5 év feletti krónikus beteg gyerekeket. Szlovákiában csütörtöktől olthatóak az egészséges 12 év alattiak. Még a negyedik hullám előtt lehetséges, hogy hazánkban is lesz a kicsiknek szánt Junior vakcina.

Nemcsak a Pfizer, a Moderna és a Sinopharm is teszteli a 12 év alattiakon a koronavírus elleni oltóanyaguk hatékonyságát és biztonságát, harmadakkora dózissal. Az AstraZeneca az Egyesült Királyságban már áprilisban megkezdte a 6 éves korú gyermekek klinikai vizsgálat. Peking nyár végén hagyta jóvá a gyerekek Sinopharmmal történő oltását 3-17 év között. Az Egyesült az Egyesült Arab Emiratusokban, Bahreinben, Egyesült Államokban, Izraelben és Kanadában is befejezték a 3-11 év közöttiek klinikai tesztelését a Pfizer készítményével.

A vizsgálatok biztató eredményekkel zárultak: a gyerekek esetében már sokkal kevesebb hatóanyagra a felnőttekéhez hasonló immunválasz jött létre az mRNS vakcinákra– ezt Bob Frenk az amerikai Oltáskutató Központ igazgatója mondta a CNN-nek. 

A gyerekek könnyen terjesztik a vírust

Prof. Dr. Rusvai Miklós virológus a Borsnak elmondta, hogy ugyan biztonságos a kicsik oltása, de ideálisabb lenne, ha elsősorban az oltatlan felnőtt lakosság venné fel mielőbb a vakcinát
A gyermekeknek a járvány terjesztésében van szerepe, közülük csak kevesen, 10 ezerből 2-3-an betegszenek meg súlyosan. Náluk is ugyanaz számít rizikófaktornak a megbetegedés tekintetében, mint a felnőtteknél: a túlsúlyosak, a keringési problémákkal küzdők, a cukorbetegek veszélyeztetettek a fertőzés súlyosabb lefolyására.

Akiket eddig oltottak, jól vannak

Izraelben is ezeket a gyermekeket oltották be 5-11 év között. Az Amerikai Egyesült Államokban a jelenlegi delta variáns miatt túlsúllyal küzdő gyerekek szorultak kórházi ápolásra. 

Nem okozott problémát az oltás a kisebbeknél sem.

Ha eddig bármi probléma lett volna, azonnal leállították volna a tesztelést, és nem hagyták volna jóvá az oltóanyagok alkalmazását a kisgyermekeknél 

– tette hozzá a professzor. 

– A technikai feltételei adottak hazánkban is az óvodás- kisiskolás korcsoport oltására, akár még a negyedik hullám novemberi tetőzése előtt lehetséges, hogy hazánkban is engedélyezik a számukra kifejlesztett csökkentett dózisú Pfizer vakcinákat – mondta a virológus.

Az 5 év alattiak oltása a következő

Az 5-11 éveseknek szánt vakcinák klinikai tesztjei lezárultak, ezzel párhuzamosan zajlanak a még kisebbeknek szánt oltóanyagok vizsgálatai több gyártónál. A Pfizer az 5 év alattiaknál 3 mikrogrammra csökkentette az oltóanyag mRNS vakcina mennyiségét. A Moderna jelenleg 2-6 és 0-2 éves korcsoportban is tesztel, mindegyik korcsoportban harmadannyi hatóanyaggal csökkentve a nekik szánt vakcináit. 

Még ez év végére várható, hogy lezáruljanak a vizsgálataik, és megkapják az alkalmazási engedélyt az az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságtól.  

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Óriási hátrányból jött vissza, de kiesett a férfi vízilabda-válogatott

vg.hu

Törölte a Wizz Air a járatukat, ezer euró ráfizetéssel jutott haza egy magyar házaspár

hirtv.hu

Aszódi kettős gyilkosság: Kiderült, hatalmasat hibáztak a rendőrök

ripost.hu

Horror a magyar sertéstelepen: Sokkot kaptak a Nébih munkatársai – Videó

hirtv.hu

A kórházban esett egymásnak a kéjenc nő és párja, a zsaruk vetettek végett a légyottnak

mandiner.hu

Itt támadhatja meg Putyin a NATO-t, ha kitör a világháború

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. június 30.: az Ikreknek lépnie kell, a Halak figyeljen a belső hangra

borsonline.hu

Kiadták a riasztást: brutális vihar közelít hazánk felé

borsonline.hu

Lefotózták, az erkélyen villant ki a barna hajú szépség szeméremdombja - fotó

borsonline.hu

Egymásnak esett Suzy és Jolly a pénz miatt, kiderült, miért

További cikkek

Utazás

Exkluzív interjú Károly herceggel: „Erdély szeretete a vérében van”

NÉBIH

Gyomorforgató helyen készítették a békési kolbászt: Patkányok, penész és kosz