Aktuális

Döbbenetes felfedezés: ilyen szaguk van valójában a földönkívülieknek

Bors

Létrehozva: 2021.09.08.

<p>Egy különleges vegyület az oka.</p>

Forrás: UNSPLASH

Különleges, nem teljesen hétköznapi problémát feszegető cikket közölt a magyar National Geographic, amiben a szerzők azt boncolgatják, vajon milyen szaga van egy földönkívülinek. Mint a címben is elárultuk, pokoli bűzre kell számítania annak, aki valaha is találkozik majd eggyel.

Mérgező bűz

A cikk szerint a foszfin egy rendkívül rossz szagú, ráadásul mérgező gáz számunkra itt a Földön, és a pingvinek ürülékhalmai, vagy a mocsarakból felszivárgó gázok közt találkozhatunk vele. A gáz gyúlékony, könnyen reakcióba lép a légkörünk egyes gázaival, és az oxigént lélegző földi létformák igyekeznek minél inkább elkerülni, mivel számukra mérgező.

A Massachusetts-i Műszaki Egyetem (MIT) kutatói által felállított új elmélet szerint azonban fontos terméke az anaerob élővilágnak, amelynek nincs szüksége oxingénre. A kutatók részletesen végigvizsgáltak számtalan különféle lehetőséget e molekula létrejöttére, és ezekből az elemzésekből kiderült, hogy a foszfin semmi más módon nem jöhet létre, mint az oxigénmentes életmódú élőlények segítségével. Ez viszont azt jelenti, hogy amennyiben egy exobolygó színképében e molekula észlelhető a jövőben, akkor ott jelen van az élet – anaerob formája.

Ha foszfin van, élőlény is van

A foszfinnak ugyanis kizárólag élőlények lehetnek a forrásai és kiválóan alkalmas az oxigénmentes életformák kimutatására. A hosszú évek alatt szisztematikusan végzett kémiai vizsgálatok megerősítették: csak biológiai úton keletkezhet, ugyanis a létrejöttéhez olyan energiára van szükség, amelyet semmiféle más folyamat nem tudna biztosítani.

Leegyszerűsítve: ha egy bolygón ilyen büdös gázt találnának a kutatók, biztosak lehetnének benne, hogy azt egy (vagy éppen több millió) élőlény állította elő, vagyis egy földönkívüli.

A módszer nem csak a „büdös” földönkívüliek kimutatására alkalmazható, hanem több molekula révén újabb kutatások indulhatnak és talán más molekulákról is kideríthető, hogy az életre utaló jelként értelmezhetőek.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek