Aktuális

Koronavírusos férfi életét mentették meg az Országos Onkológiai Intézetben – Tüdőtranszplantációra volt szükség

Bors

2021. augusztus 11. szerda 18:55

Egy 41 éves férfin hajtottak végre életmentő tüdőátültetést az Országos Onkológiai Intézetben, akinek a koronavírus-fertőzés miatt úgynevezett roncstüdeje alakult ki.

Forrás: Pexels

A férfi márciusban koronavírussal, életveszélyes állapotban került az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Intenzív Osztályára. A teljes körű kezelések mellett állapota tovább romlott, ekkor gépi lélegeztetésre került, majd mivel lélegeztetőgéppel sem lehetett kielégítő oxigenizációt biztosítani, műtüdőt kapott, azaz VV-ECMO-kezelés indult el nála.

A beteg tüdejének állapota tovább romlott, azaz a tüdőbe gyakorlatilag nem lehetett oxigént bejuttatni, a beteg szervezetének oxigénellátását így teljes egészében a műtüdő végezte. A hosszan tartó ECMO-kezelés alatt egyértelművé vált, hogy a beteg tüdeje regenerációra nem képes, a beteg életét csak a tüdőátültetés mentheti meg – mondta el az intézet által kiadott közleményben dr. Rényi-Vámos Ferenc.

A beteg többi szerve kielégítő állapotban volt, így a Tüdőtranszplantációs Várólista Bizottság a beteget tüdőtranszplantációra alkalmasnak ítélte. A műtét érdekében az akkor már koronavírus-PCR-negatív, lélegeztethetetlen beteget az Országos Onkológiai Intézet Intenzív Osztályára szállították át az Országos Menőszolgálat segítségével a további ECMO-kezelés folytatása céljából, és tüdőtranszplantációs várólistára helyezték.

A közleményben felidézik, hogy az első magyar tüdőtranszplantációt 2015. december 12-én végezték el az Országos Onkológiai Intézetben, az akkori főigazgató, prof. dr. Kásler Miklós vezetése alatt. Azóta több mint száz betegen tudtak segíteni. A Magyar Tüdőtranszplantációs Program 2020 szeptembere óta önálló európai programként működik.

A beteg férfi életmentő tüdőátültetésére május 9-én, 40 nap ECMO-kezelés után került sor az Országos Onkológiai Intézetben. A Covid–fertőzés következtében súlyosan roncsolódott tüdőket a bravúros műtét során egészséges tüdőkre cserélték.

A beteg gyógyulása és rehabilitációja az Országos Onkológiai Intézet, majd az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Intenzív osztályain a várakozásoknak megfelelően hosszas volt, azonban a tüdőtranszplantáció után 85 nappal otthonába bocsátották, további gondozását a transzplantációs protokollnak megfelelően a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikája végzi.

További cikkek

Havazás

Kiadták a riasztást: Ezeket a megyéket borítja be mindjárt a hó

Botrány

Autót akartak feltörni, nyilvános szex lett belőle

Ez is érdekelhet