Aktuális

Megindult a roham a harmadik oltásért: két nap alatt már ennyien kapták meg

Bors

2021. augusztus 4. szerda 10:30

Két nap alatt már 4 ezren megkapták a harmadik oltást, és mintegy húszezer ember regisztrált eddig. Az idősotthonok lakóival kezdték az oltások sorát.

A Koronavírus Tájékoztató Központ közlése szerint a harmadik oltásra meghirdetett akció vasárnapi kezdete óta 2 nap alatt közel 4 ezren vették fel az ismétlő vakcinát, és eddig húsz ezren foglaltak időpontot. Az idős otthonokban pedig már meg is kezdték a vakcinák beadását. A szakemberek mindenkit arra kérnek, fontolja meg a lehetőséget – ami természetesen ingyenes – mert a delta variáns sokkal agresszívebb, mint az eredeti koronavírus volt. A Bors összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat az ismétlő oltásról.

Ki tud időpontot foglalni harmadik oltásra?

Jelenleg csak az a 18 év feletti személy fog tudni a 3. oltásra időpontot foglalni, akinek eltelt legalább 4 hónap a második oltástól számítva és mindkét oltását Magyarországon kapta meg. Időpontot a https://www.eeszt.gov.hu/hu/covid-oltas-idopontfoglalas webcím alatt lehet foglalni, és a felvételére augusztus 1-je óta folyamatosan van lehetőség.

Fontos, hogy a harmadik oltásra történő jelentkezés lehetőségét csak azok fogják látni az időpontfoglaló felületen, akik a fenti kritériumoknak megfelelnek. Az időpontfoglalóba a TAJ-számuk és a születési idejük beírásával tudnak belépni.

Kinek ajánlott kiemelten a harmadik oltás?

A harmadik oltás beadása különösen ajánlott az időseknek, a krónikus betegségben szenvedőknek, és a legyengült immunrendszerű betegeknek annak érdekében, hogy megerősítsék védettségüket a delta vírusvariánssal szemben is.

Milyen vakcinával történik a harmadik oltás?

Azt, hogy ki milyen típusú oltóanyagot kap harmadik oltásnak, a szakmai ajánlást figyelembe véve az oltóorvos dönti el a helyszínen. A szakmai ajánlás szerint aki első két oltásnak vektorvakcinát kapott, az elölt vírust tartalmazó vagy mRNS-vakcinát kaphat emlékeztetőül és fordítva.

Erőteljesebb immunválasz várható ugyanis attól, ha egy más hatásmechanizmussal működő vakcinát adnak emlékeztető oltásnak. Az is lehetséges ugyanakkor, hogy kontraindikáció esetén valaki ugyanazt az oltást kapja harmadikként, mint amilyennel az alapimmunizálása történt.

A harmadik oltásra javasolt vakcinatípusok

1. oszlop: Első és második oltásra használt vakcina2. oszlop: Harmadik oltásnak javasolt vakcinaAstraZeneca (vektorvakcina) - Pfizer, Moderna, Sinopharm, AstraZenecaJanssen (vektorvakcina) - Pfizer, Moderna, Sinopharm, JanssenModerna (mRNS) - Sinopharm, Janssen, AstraZeneca, ModernaPfizer (mRNS) - Sinopharm, Janssen, AstraZeneca, PfizerSinopharm (inaktivált) - Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen, SinopharmSzputnyik (vektorvakcina) - Pfizer, Moderna, Sinopharm, Szputnyik

A Pfizer a trendi, jött újabb adag

Több háziorvos a sajtó érdeklődésére elárulta: a pácienseik, akik a harmadik oltást kérik, főként a Pfizer vakcináját szeretnék, ha nekik épp mRNS vakcina javasolt. Ebből pedig úgy tűnik lesz is elég, ugyanis újabb csaknem 215 ezer adag érkezett kedden hazánkba. Ezzel, a 33. magyarországi szállítmánnyal együtt eddig mintegy 7,4 millió dózis érkezett az országba a Comirnaty oltóanyagból.

A Pfizer egyébként heti rendszerességgel szállítja hazánkba a vakcinát. A cég az első negyedévre megbízhatóan leszállított több mint 1,5 millió adag oltóanyagot, a második negyedévtől - jelentősen megnövelve a dózisok számát - több mint 4,6 millió adag, a harmadik negyedévben pedig 3,2 millió adag vakcinát szállított az országba. A két vállalat az előrejelzések szerint idén 3 milliárd adag vakcinát gyárt és szállít világszerte.

További cikkek

Baleset

Megrázó képeket kaptunk: ebben az autóban égett halálra a 20 éves fiú Tolna megyében

Baleset

Kiderült, ki halt meg az M1-esen történt tragédiában

Ez is érdekelhet

life.hu

Young G Béci elszólta magát Kulcsár Edina válásáról: ő másképp tudja a történetet

borsonline.hu

Szörnyű állapotban, holtan talált rá ismerőse a dombrádi nőre

life.hu

Öt hónapos várandósan kapta el a koronavírust a magyar szépségkirálynő: "Nem javultam, kezdett ráhúzódni a tüdőmre"

magyarnemzet.hu

Újabb bírálat a gyermekvédelmi törvényt elítélő szakmai társasággal szemben

kemma.hu

Videón az ámokfutó: részegen okozott többes balesetet Tatabányán

origo.hu

Javították az Oculus Quest 2 színhibáját

mindmegette.hu

Ezzel a dupla menüsorral te is könnyen a hétvégi ebédek királya lehetsz

vg.hu

Elmondta a magyar virológus: ez kell a teljes Covid-védelemhez

metropol.hu

„Nem kapok levegőt, kérlek, vigyázz a fiamra!” – sokkoló szavakkal búcsúzott az oltatlan apuka

ripost.hu

Most kaptuk a hírt: holttest hever az újpesti panelház előtt

borsonline.hu

Erre nem számítottunk: Ez jön fagy után hétvégén

origo.hu

Ritkán látható bálnaborjú vetődött parta az athéni strandon - képek