Aktuális

Újra beüt a kánikula: összegyűjtöttük, hogyan tudunk védekezni a hőség ellen

Bors

Létrehozva: 2021.07.07.

Mától beüt újra a kánikula, megérkezett a harmadik hőhullám az országba. Úgy készüljünk, hogy akár 38-40 fok is lehet! A Bors most összegyűjtötte, hogyan tudunk védekezni a hőség ellen otthon, útközben és a munkahelyünkön.

Jeges vízzel, kézi ventilátorral induljunk útnak

Több dolgot is megtehetünk, hogy a legnagyobb hőségben se legyen kínszenvedés a reggeli munkába menet. Érdemes este egy palack vizet alaposan behűteni, hogy amíg beérünk a munkahelyünkre legyen velünk hűtött ital. Ha reggel langyos zuhanyt veszünk és indulás előtt benedvesítjük a hajunkat, ez egy jó ideig hűvösen tartja a testünket. Az utcára világos színű, bő szabású, pamut öltözetet viselete ajánlott. Ha tömegközlekedéssel megyünk a munkahelyünkre, számítsunk arra, hogy nem minden buszon vagy villamoson van légkondi.

Nem nagy kiadás az elemmel működő mini kézi ventilátor, de használata csökkenti a hőérzetünket. Ha túl sokan utaznak egy járművön érdemes megvárni a következőt, persze ezt az indulásnál az időbe bele kell kalkulálni. Ha autóval közlekedünk indulás előtt szellőztessük ki a kocsinkat, főleg, ha nem árnyékos helyen parkoltunk le. Ha nincs klíma az autóban, menet közben tekerjük le az ablakot. Gondoljunk arra, hogy dugóba is kerülhetünk, ezért a már korábban említett behűtött palackos vizet ne felejtsük otthon.

Otthon éjjel szellőztessünk, a szobában teregessünk!

Figyeljünk oda, hogy amíg munkában vagyunk, a lakás ne melegedjen túl. Napközben tartsuk csukva az ablakokat. Használjunk függönyt vagy egyéb sötétítőt, vagy ha van redőny, azt engedjük le. Lehetőleg éjszaka vagy hajnalban szellőztessünk. Nap közben az is segíthet, ha vizes lepedőt, takarót terítünk az ablakok elé, vagy az ajtókra. A legnagyobb hűtést kereszthuzattal lehet elérni. Hőségben, ha van légkondicionáló berendezés, a lakás hőmérsékletét a kintihez képest 8-10 fokkal alacsonyabbra érdemes állítani. Működése alatt az ajtót és az ablakokat tartsuk csukva.

Megterhelő házimunkát, vagy például a mostanában aktuálissá váló befőzést igyekezzünk reggel a korai órákban, vagy este hat óra után intézni. A meleget termelő asztali számítógépek helyett használjunk laptopot. Napközben lehetőleg ne főzzünk, ha melegebb ételt szeretnénk, készételt fogyasszunk, aminek felmelegítéshez használjunk mikrót. A kimosott ruhákat pedig napközben ne a fürdőszobai fregolira teregessük, hanem valahova a szobában. És természetesen a jó közérzetünk érdekében otthon is fogyasszunk elegendő folyadékot és kerüljük a gyomrot megterhelő nehéz ételeket.

Így kell védelmet nyújtania a munkahelyünknek

A munkahelyünktől függ, hogyan érdemes védekeznünk a hőség ellen: egy klimatizált irodában elegendő lehet csak a folyadékpótlásra figyelni, azonban ha a szabadban, vagy egy étterem forró konyháján végzünk munkát, és nem kell pl. munkavédelmi sisak, vagy nincs más előírás, akkor nedves ruhával akár beköthetjük a fejünket, vagy a nyakunkba is tehetjük azt, sőt hasonlóan jól hűtenek ha csuklóra, bokára kötjük. Ezen kívül fontos, hogy sokszor álljunk meg pihenni, ezt pl. a munkáltatónknak is kötelessége biztosítani.

Csak úgy, mint a védőitalt: ennek 14-16 °C ívóvíznek kell lennie, de alkalmas lehet az azonos hőmérsékletű ízesített, alkoholmentes ital is, amelynek cukortartalma az ital 4 súlyszázalékát nem haladja meg, vagy az mesterséges édesítőszerrel ízesített. Ezen kívül kötelező biztosítani a rendszeres pihenőidőt, a szabadban pedig árnyékos pihenőhelyet a kritikus 11 órától 15 óráig tartó napszakban. Zárt térben fontos, hogy a klímaberendezések karban legyenek tartva és rendesen ki legyenek fertőtlenítve.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27588_resized.jpg?avcount=1714461912
origo.hu

Egyre drámaibb világháborús helyzet: hadüzenetet küldött egy európai uniós NATO-ország az oroszoknak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165519_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Előre nem látott szuperrobbanás történt a Napban - ma érkezik a Földre a hulláma

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174794_auto_resized.png
hirtv.hu

Kósa Lajos Magyar Péterről: a legvadabb összeveszés alatt sem csinál ilyet az ember + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171120_auto_resized.jpg
ripost.hu

Heti Top5: Összejött a Házasság első látásra két sztárja, Manuel kiverte a biztosítékot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173258_auto_resized.jpg
vg.hu

Munka Ausztriában: otthagyják a magyarok – ez áll a háttérben

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27589_resized.jpg?avcount=1714461912
origo.hu

Újabb drámai részletek a bőnyi késelésről: még az ajtó is véres volt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164008_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175472_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meghan döntött: Harry herceggel nem egyezik, amit szeretnének

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714461912
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171142_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/rkjf4BTjHOXULuG1dhwOuhiViIK9BOQRkrLi0z9O-Ow/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzBiZDAxMGM4YmU5YjRjZmJhNmQ0NjRiNzUzOTdiN2I5.webp
Baleset

Gázolás történt Budapesten, busz alá szorult egy ember

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/gGc7j1-q9Do1_TFTQLnq1mNVr7FPnnGmitDfoPqgrG4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q4ZDU1ZDI5NzEwMzQ1NTVhYTY0MDlkNDZjNzM0MmEy.webp
Végzet

Motoros tragédia Komlónál: Daruval emelték ki Fanni holttestét az autó alól