Aktuális

Most beleshet oda, ahová még soha: Fotók az Északi Járműjavítóból

Címkék
múzeumfriss

Bors

Létrehozva: 2021.07.15.

Történetének legnagyobb időszaki kiállítását nyitja meg a megújuló Közlekedési Múzeum. Ez lesz az első tárlat, amelyet már a múzeum leendő otthonában, az Északi Járműjavítóban rendeznek meg.

Forrás: Ripost

Kőbányára, az Északi Járműjavító hatalmas csarnokaiba költözik be a Közlekedési Múzeum a Városligetből – írja a Ripost. Itt nyílik meg július 16-án a múzeum történetének eddigi legnagyobb időszaki kiállítása Volt egyszer egy Északi, a történet folytatódik címmel.

„Ez a mostani múzeumépítés egészen új lehetőségeket nyit meg az intézmény számára: lehetőséget arra, hogy újra elfoglalhassa a múltjához és a gyűjtemény rangjához méltó helyét a világ közlekedési múzeumainak sorában” – mondta el Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kiállítás megnyitóján.

Az időszaki kiállításon az épület mellett rengeteg járművet, dízelmozdonyt megtekinthetnek az érdeklődők – így a MÁV 242-es gőzmozdonyát, de itt áll már a Bivaly-sorozat első darabja is.

Tökéletes otthon

Az Északi Járműjavító 1867 és 2009 között az ország legjelentősebb vasúti
járműjavító bázisa volt, a múzeum révén egy nagyon egyedi hangulatú csarnokot mentenek meg, és adnak új funkciót egy ilyen meghökkentő nagyságú épületnek.

„Szeretnénk megmutatni a látogatóknak, hogy miért ez a legjobb hely a múzeumnak” – mondta Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum főigazgatója a megnyitón.

Az új Közlekedési Múzeum terveinek elkészítésére 2019-ben a szakmai zsűri egyöntetű döntéssel a New York-i Diller Scofidio + Renfro világhírű építészirodát és magyar partnerét, az Ybl-díjas Noll Tamás vezette M-Teampannon építészirodát választotta ki győztesnek. Több év után a Közlekedési Múzeum újra állandó kiállítóhellyel fog rendelkezni. Az új épület a jelenlegi tervek szerint 2026-ra készül el, addig viszont – amíg erre az építkezések megkezdése lehetőséget ad – folyamatos időszaki kiállításokkal és számtalan programmal várja a múzeum a látogatókat.

A kiállítás csütörtöktől vasárnapig 12:00 és 19:00 között tart nyitva.
Jegyet a https://jegy.kozlekedesimuzeum.hu/ honlapon és a helyszínen lehet venni. Mivel az eseményen biztonsági és járványügyi okokból létszámkorlátot vezetett be az intézmény, javasolják, hogy mindenki elővételben váltsa meg a belépőjét.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek