Aktuális

A Bors utánajárt: Mit tegyünk, ha becsapott a házba a villám?

Bors

2021. július 2. péntek 16:30

Egyre többször tapasztaljuk a rendkívüli időjárás hatásait: szétverte a tetőt a jég, vagy becsapott a házba a villám. Ekkor jó, ha kéznél van valamilyen lakásbiztosítás, amellyel kárunk részben vagy egészben megtérülhet.

Letarolta a települést a vihar. Villám csapott a házba. Megáradt a patak és befolyt a víz a szobába. Manapság sűrűn halljuk a hírekben, vagy olvassuk az újságban, hogy hol, milyen károkat okoznak a heves zivatarok. Ehhez jobb, ha hozzászokunk, mert gyakoribbak lesznek ezek a jelenségek. Ha megtörtént a káresemény, akkor keressük meg lakásbiztosításunkat – ha kötöttünk korábban.

Nem minden számít viharkárnak

– A viharkárok jellemzően alapkockázatnak minősülnek. Ezek a legtöbb lakásbiztosításban benne vannak, nem szükséges külön kérni – mondta el kérdésünkre Tukacs Emánuel Dávid biztosítási szakértő, aki kiemelte: a biztosítók csak az 54 km/h feletti szélnél történt károkat tekintik viharkárnak.

A káresemény felmérése nem mindig az ügyfél feladata, de ajánlott nekik is dokumentálni a károkat.

– Erre a biztosítók fel szoktak kérni kárszakértőket, akik szemle alá vetik az ingatlant. Azonban ha nagy területen tarol a vihar, és túlterheltek a kárszakértők, akkor az ügyfél bizonyítékai – fotói, videói – alapján is elbírálhatják a kérelmet – részletezte Tukacs Emánuel Dávid.

A kisebb károkhoz nem feltétlen rendelnek kárfelmérőt.

– Sok szolgáltatónál meghatároznak egy limitet, ami alatt a bejelentés „bagatell kárnak” minősül. Ilyenkor egyszerűsített eljárással fizet a biztosító, de ennek mértéke mindenhol más és más – szögezte le a szakértő.

Mindent dokumentáljunk!

Tukacs Emánuel Dávid kiemelte: ha kárt észlelünk, azonnal dokumentáljunk mindent!

– Az eseménykor rögtön készítsünk jó minőségű fotókat, videókat. Érdemes minél több szögből megörökíteni a helyzetet, még az esetleges takarítás, javítás előtt. Ez nagyban megkönnyíti a biztosítók és a károsultak dolgát is – javasolja a biztosítási szakértő.

A kárbejelentésnél sem érdemes megvárni azt az időt, amikor nyitnak az ügyfélszolgálatok. A szakértő azt javasolja: használjuk az online kárbejelentőt!

– Ezzel jelentősen meg tudjuk gyorsítani a bejelentési és elbírálási folyamatot, ráadásul a saját magunk fotóit, videóit a fényképezés után rögtön be tudjuk küldeni.

Mennyi időbe telik, amíg fizetnek?

Ha pozitív az elbírálás, akkor a biztosítók igyekeznek hamar megtéríteni a kárt.

– Jellemzően 2 naptól 2 hétig terjed az az idő, amíg a szolgáltatók átutalják a kárösszeget. Ez azonban meghosszabbodhat, ha kárszakértőt rendel ki a biztosító, mert meg kell várni, míg eljut hozzánk és megvizsgálja a kárunkat – mondta el a biztosítási szakértő.

Tukacs Emánuel Dávid hangsúlyozta: mindenképp érdemes valamilyen lakásbiztosítást kötni.

– A legtöbb biztosítási csomagban megtalálhatók az alapszolgáltatási elemek. Az extrákkal 2-3-szor is drágább lehet a biztosításunk, de az utóbbi időben annyira megdrágultak a károk miatti javítások, újjáépítések költségei, hogy nem érdemes ezen spórolni – zárta gondolatait a szakértő.

További cikkek

Tűz

Sziréna rázta fel hajnalban Kaposvárt, nagy a baj

Tragédia

Döbbenetes részletek: Ezek voltak a koronavírusban meghalt humorista utolsó szavai

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

The Economist: A tagok megbánták, hogy beengedték az EU-ba Magyarországot

ripost.hu

Őrületet okozott, meztelenül állt az ablakban az ismert kosaras lány

life.hu

Ítéletidő jön! Több megyére is kiadták a figyelmeztetést: erre kell számítani

magyarnemzet.hu

Márki-Zay gyakorlatilag elismerte, hogy választási csalásra buzdított + videó

kisalfold.hu

Gyertyagyújtást tartottak Csollány Szilveszter soproni otthonánál - fotók

nemzetisport.hu

Újpest: közeleg a váltás, magyar kézbe kerülhet a csapat

vg.hu

Ez lehet a hatása az orosz-ukrán konfliktusnak

origo.hu

Magyarország és Lengyelország elleni tudatos támadásról hozott nyilvánosságra információkat a spanyol sajtó

ripost.hu

Óráink vannak hátra: mutatjuk, hol várható havas eső, hózápor

origo.hu

EMMI: Törvénytelen a hétfői pedagógussztrájk