Aktuális

Kriminális lesz a helyzet: száraz, forró levegő tör be az országba, közel 40 fok várható

Bors

2021. július 7. szerda 08:00

Hőségriadót rendelt el az országos tisztifőorvos Magyarország egész területére szerda nulla órától péntek éjfélig - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-vel.

A hőségriadó elrendelése nem véletlen: brutális hőségre kell számítani. Kontinensünk nyugati részén ciklonok örvénylenek, hatásukra itt változékony, csapadékos az időjárás. Ezzel szemben a Kelet-európai-síkság felett egy anticiklon terül el, amely mentén a leszálló légmozgás felhőoszlató hatása érvényesül, így itt jobbára napos idő a jellemző. A már említett nyugati ciklonok előoldalán továbbra is folytatódik a meleg, száraz levegő beáramlása Közép-Európába, emiatt egy újabb hőhullám bontakozik ki a Kárpát-medencében, illetve a Balkán-félszigeten.

Hazánk időjárását szerda estig a keleti anticiklon alakítja, így csak kevés gomolyfelhő zavarja majd a napsütést.

Várható időjárás az ország területén szerda éjfélig:

* Túlnyomóan derült, száraz idő várható helyenként gomolyfelhőkkel. A déli, délkeleti szél időnként megélénkül.

* A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 21 fok között várható.

* A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 32 és 38 fok között alakul.

Ezekre figyeljen a hőségben:

Az NKK szakemberei felhívták a figyelmet arra, hogy a nagy melegben mindenki fogyasszon több folyadékot, lehetőség szerint vizet. Ajánlásuk szerint kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztását.

Azt kérték, 11 és 15 óra között lehetőleg senki ne tartózkodjon a tűző napon. A bőr védelméről sem szabad megfeledkezni: naptejjel és világos, jól szellőző bő ruházattal lehet a leghatékonyabban a leégés ellen védekezni - írták.

Hangsúlyozták, hogy a hőség megterheli az egészséges szervezetet is, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Figyelmeztettek arra is, hogy az autóval utazók fokozott óvatossággal vezessenek.

Tűző napon parkoló autóban még néhány percre se hagyják a gyermekeket, a házi kedvenceket! Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot!

Kitértek arra is, hogy ajánlatos több órán át légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. A légkondicionálóval felszerelt helyiségek listája a katasztrófavédelem oldalán megtalálható, azokat nyitva tartásuk függvényében bárki igénybe veheti.

További cikkek

Havazás

Kiadták a riasztást: Ezeket a megyéket borítja be mindjárt a hó

Botrány

Autót akartak feltörni, nyilvános szex lett belőle

Ez is érdekelhet