Aktuális

Busázásra fel! Így horgásszunk a hazai vizek tehenére

K. D.

2021. július 16. péntek 14:00

Több mint 700 ezer horgászigazolvánnyal rendelkező pecás van Magyarországon, és ez a szám egyre csak növekszik. A Bors hetente jelentkezik horgászrovatával, amellyel még több embert kívánunk kicsalni a tó- vagy folyópartra. Ezúttal a busázással foglalkozunk. <p lang="hu-HU">

Forrás: Saját kép

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a pecások körében a busára való horgászás. Mivel ez a halfaj planktonokkal táplálkozik, ezért nagyon nehéz horogra csalni, ám a modern technikának köszönhetően, és persze az elszaporodásuk miatt egyre sikeresebben „vadászhatunk” rájuk. Manapság már annyi példány él a magyar vizekben, hogy vissza sem lehet dobni a partra csalt egyedeket, kötelező elvinni. Ez azért van, mert hatalmas károkat okoz azzal, hogy a planktonokat elszívja az ivadékhalak elől, így azok nem tudnak táplálékhoz jutni, elpusztulnak.

Felhősítsünk!

A Dunában gyönyörű példányokat foghatunk. De fontos megjegyezni, hogy csak állóvízben próbálkozzunk. Az öblöket nagyon szeretik, ott rengeteg busa szokott összegyűlni, így nagy valószínűséggel eredményesen csalhatjuk horogra őket – mondta a Borsnak a Dunai Horgászok pecása, Jakubecz Kálmán, aki azt is elárulta, milyen technikával próbálkozzunk. – A busahorgászat titka az etetőanyagban rejlik. A vízbe érve egy „felhőréteget” képez, amely jól imitálja ennek a halnak a táplálékát, a planktont. Éppen ezért a csali nem számít, a lényeg, hogy lebegjen, mert az etetetőanyagot szívogatva szippantja fel horgunkat. Én technopufit használok, de a pellet is tökéletes.

Erős szerelék kell

Mivel a busa hihetetlen nagyra nő, ezért izmosabb felszereléssel próbálkozzunk. Itthon fogtak már 80 kiló körüli példányt is. Pár héttel ezelőtt pedig egy szerencsés pecás 68 kilósat zsákmányolt.

– Itt a Dunán szinte bármilyen méretben megfoghatjuk őket. Akadt már a horgomra „kicsi”, 3-5 kiló közötti példány, de a 60 kiló körüliek sem ritkák, különösen a Pilismaróti-öbölben – folytatta a Jakuza becenevű horgász. – Nem csak nagyok, de óriásit küzdenek is, ezért is ajánlom mindenkinek, hogy próbálja ki. Valódi élményt nyújt egy busa kifárasztása. Arra viszont ügyeljünk, hogy erős szerelékkel vágjunk neki a horgászatnak. Minimum 35-ös főzsinórt válasszunk, a fonott előkét pedig minimum 20-as legyen.

A nyár a legideálisabb

A busaszezon már javában zajlik, ugyanis ez az halfaj a melegebb vizet szereti, így a késő tavaszi, nyári időszakban lehetünk a legeredményesebbek.

– Ha jó helyismerettel rendelkezünk, és tudjuk, hol vermelnek, akkor máricustól már eredményesek lehetünk, de a kezdők számára mindenképpen ezt az időszakot javaslom, hiszen most rengeteg plankoton van a vízben, így szívesen táplálkozik a busa. Kis túlzással állíthatom: most bárki eredményes lehet a Dunán – fogalmazott Jakubecz Kálmán, aki kitért arra is, hogy célszerűbb a sekélyebb vízben, part mellett próbálkoznunk.

– Ezt a felhős etetőkaját bárhol megtalálja a busa. A mélység igazából csak annyiban számít, hogy egy 1,5 méteres vízben könnyebb planktonokat imitálni, mint a háromméteresben. Mivel ez a titka az eredményes horgászatnak, ezért érdemes több etetővel készülni, és folyamatosan a szerelékünkhöz beszórni, így garantáltan sikeresek leszünk.

További cikkek

Pucér

Ha nem látod, el sem hiszed, mit találtak a Google térképének böngészése közben!

Covid

Előtte állt az élet: fiatal magyar fiú halt bele a koronavírusba, semmilyen alapbetegsége nem volt

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: már 12 fertőzött van, a németek a visszalépést fontolgatják!

borsonline.hu

Hatalmas fordulat a máriapócsi emberölés ügyében

origo.hu

Újabb adóügyi sikert ért el Magyarország Brüsszelben

szon.hu

Mikrohullámú sütő égett egy nyíregyházi lakásban

origo.hu

1,2 millió ember halálát okozta antibiotikumoknak ellenálló kórokozó

nemzetisport.hu

Férfi kézi-vb: a magyarokra egy párharc vár a selejtezőben

origo.hu

Itt a döntés: emberi jogokat sért a hangos WC-lehúzás az olaszoknál

life.hu

Szakíthattak: "Úgy tudom, hogy különváltak az útjaik" - Kucsera Gábor és Tápai Szabina házasságáról nyilatkoztak barátaik

vg.hu

Ne lesz kötelező a koronavírus elleni vakcina Csehországban

origo.hu

Az ünnep idejére sem lassítanak a szénbányákban