Aktuális

97 évesen lett sztár a TikTokon a magyar holokauszttúlélő – Videó

Bors

2021. július 2. péntek 18:30

Lily Ebertet élete tragédiákkal és hihetetlen megmenekülésekkel teli, amit most meg is oszt az utókorral unokája segítségével. 1944-ben túlélte a haláltábort, 2021-ben a koronavírust, hogy most elmondja, hogyan élte meg a XX. századot, a világégést és az elmúlt év járványidőszakát.

A rövid videókat tartalmazó TikTok-fiókját már több mint egymillióan követik, amiben hihetetlen emlékeket és tanulságokat oszt meg a szeretetről, a szenvedésről, az alázatról és a túlélésről.

Bonyhádról vitték el

Lily Ebertet Bonyhádról deportálták édesanyjával, egyik bátyjával és három lánytestvérével Auschwitzba 1944 júliusában. A táborba érkezésük után édesanyját, bátyját és idősebb nővérét azonnal elgázosították. Két megmaradt nővérével négy hónapot töltött Auschwitzban, onnan egy lipcsei fegyverüzembe kerültek. Ott érte őket a háború vége és a felszabadítás 1945-ben. Testvéreivel Svájcban kaptak menedéket.

A 97 éves asszonyban már régóta érlelődött a gondolat, hogy, mint holokauszttúlélő, megossza a világgal, mi történt vele pontosan, de nem tudta, ho­gyan tegye ezt. Lilynek három gyermeke, tíz unokája és harmincnégy dédunokája született, többször mesélt nekik arról, mit tettek vele és a családjával. Ennek hatására dédunokája, Dov Forman elhatározta, hogy segít neki, és létrehoztak Lilynek egy TikTok-oldalt az interneten, ami egy csapásra híressé tette az asszonyt.

Kiskorom óta többször hallottam dédnagyanyámat a holokausztról beszélni, különböző szervezetek nyilvános eseményein is. Tudtam, hogy az én felelősségem lesz megőrizni a történetét – nyilatkozta a 17 éves fiú a Good Morning Britain műsorában idén januárban, miután arról szóló tweetje, hogy Lily legyőzte a Covidot, 14 millió emberhez jutott el.

Bankjeggyel kezdődött

Dov, a dédunoka elkezdte kutatni családjuk történetét, miközben végignézte az összes fotóalbumot és a megmaradt, eltett levelet, iratot. A keresgélés közben az egyik fényképalbumban egy különleges bankjegyre bukkant, amelyre az alábbi szöveg volt kézzel felírva: Egy új élet kezdetére. Sok szerencsét és boldogságot!

Mint kiderült, a tíz koronát a németországi Pfaffroda városában kapta dédnagyanyja, Lily egy amerikai katonától, és azért őrizte meg, mert az első kedves emberi gesztus volt, amelyet a sok szörnyűség után valaki felé tett. A fiút annyira meghatotta a bankjegy története, hogy megosztott róla a Twitteren egy fotót, valamint a nagyanyjáról, az őt felszabadító katonáról is.

Borzalmak és remények

A Londonban élő hölgy dédunokájával közös TikTok-fiókját már egymillióan követik, ahol Lily az átélt borzalmakról és családja történetéről mesél. Rendszeresen válaszol a feltett kérdésekre holokauszttal vagy életével kapcsolatban.

@lilyebert

Reply to @_candleking Shabbat Shalom TikTok, have a nice weekend ❤️ ##weekend ##greatgrandma ##greatgrandson ##holocaustsurvivor ##shabbat ##jew ##shabbos ##u

♬ Fly Away - Tones and I

Van olyan videója is, amelyben magyarul felel egy kérdésre, ezzel toleranciára tanítva a kö­zösségi platform fiatal közönségét, mert úgy érzi, az utolsó túlélők egyikeként kötelessége a politikai szélsőségek veszélyeiről és az átélt borzalmakról addig tanítania az új generációt, amíg megteheti.

További cikkek

Kamatstop

A kamatstopnak köszönhetően 30 milliárd forint marad a magyar családoknál

KRESZ

Mozgáskorlátozottak helyén, tilosban parkolt Karácsony Gergely szolgálati autója - videó

Ez is érdekelhet