Aktuális

Pecarovat – Csendben lehetünk eredményesek a csatornákon

K. D.

Létrehozva: 2021.06.04.

Több mint 700 ezer horgászigazolvánnyal rendelkező pecás van Magyarországon, és ez a szám egyre csak növekszik. A Bors hetente jelentkezik horgászrovatával, amellyel még több embert kívánunk kicsalni a tó- vagy folyópartra. Ezúttal a csatornákban keressük a halakat. 

Forrás: Saját kép

Magyarország nemcsak folyókban, tavakban gazdag, hanem csator- nákban is. Ráadásul utóbbiakban is szép számmal megtalálhatók a kapitális halak. Igaz, megfogni nem egyszerű az itt élő kopoltyúsokat.

Nema csend kell hozzá – fogalmazott a Borsnak az ismert pontyhorgász, Bujáki Géza. – A csatornán való pecát éppen ezért nem ajánlom az olyan horgászoknak, akik nagyobb baráti társaságban, bográcsozás, sörözés közben szeretnek kikapcsolódni a vízparton. Mivel keskenyek a csatornák, ezért nagyon viszi a víz a hangot, ami elriasztja a halakat. Én ezért mindig egyedül járok az ilyen helyekre, vagy ha társaságban megyek, akkor nagyon messze: 50-100 méterre ülünk egymástól.

Vándoroljunk!

A Nagypontyhorgászatom könyv szerzője kiemelte: a sátrát is minél távolabb állítja fel a parttól, és arra is ügyel, hogy minél kevesebbet mozogjon.

Fontos még kiemelni, hogy mivel a halak vándorolnak, ezért etetni sem igazán érdemes.

Keresőhorgászattal lehetünk a legeredményesebbek. Álljunk meg egy picit, figyeljük a vizet, nézzük meg, hol mozognak a pontyok, és ott táborozzunk le. Ilyenek lehetnek a vadregényesebb helyek, ahol bedőlt fák, nádasok, töklevelek vannak. Szintén fontos, hogy a halak folyamatos mozgása miatt egy eredményes nap után is érdemes továbbállni, mert szinte biztos, hogy másnap hal nélkül maradunk ugyanazon a helyen. 

Erős felszerelés szükséges

A kis távolság miatt fárasztani sem egyszerű. Érdemes vastag zsinórral, erősebb előkével és vaskosabb horoggal próbálkoznunk, mert így tudjuk megakadályozni, hogy fárasztás közben a hal bevigye az akadókba a szerelékünket.

– Minimum 40-es főzsinórral szoktam pecázni. Csak így van esélyem egy-egy izmosabb ponttyal, amurral szemben. Ha ólommal horgászom, akkor pedig elhagyósra kötöm, hogy minimalizáljam a beakadás esélyét – tette hozzá Bujáki, aki a csaliválasztásra is fehívta a figyelmet. – Mivel általában sok a törpeharcsa, ezért érdemes minél keményebb eledelt felkínálni. Én szinte csak tigrismogyoróval horgászom. Nem ázik le, és sem az apró ragadozók, sem pedig a keszegfélék nem szeretik. Így tudom, ha kapás van, akkor ponty van a horgon. 

15 kiló feletti példányok

Ezzel a módszerrel a nagyhalas horgász már számtalan hatalmas példányt zsákmányolt.  A Nyugati-övcsatornán 18 kilogrammos pontyot, Kiskunsági Főcsatornán 16 kilós a rekordja. – A rengeteg tíz plusszos ponty ellenére nem akarok senkit sem álomvilágba ringatni. A csatornákban nem egyszerű még kisebb példányokat sem horogra csalni, nemhogy kapitálisakat. Persze, vannak időszakok, amikor könnyebb dolga van a horgásznak.

A Nyugati-övcsatornán ilyen az áprilisi, májusi időszak, amikor a Balatonból felúsznak a halak ívni, ilyenkor szépen fogdoshatjuk a pontyokat, amurokat. A többi helyen nyáron is eredményesek lehetünk – zárta Bujáki.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek