Aktuális

Torta paradicsomból? Naná! Mutatjuk, hogyan süsse meg!

Bors

Létrehozva: 2021.06.05.

A paradicsom a nyári konyha nélkülözhetetlen alapanyaga. Most megmutatjuk, hogy a paradicsomos káposztán és a lecsón túl is van élet. Nem is akármilyen!

Piros, sárga, fekete, befőzni való, hagyományos, koktél. A paradicsomról biztos, hogy mindenkinek az öklünknyi, piros, lédús és érett zöldség jut az eszébe. Nem is gondolnánk, milyen egészséges: a benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően küzdhetünk a rák és az idő előtti öregedés ellen. Rengeteg C-vitamin van benne, de nagyobb mennyiségben B- és E-vitamint, kalciumot, magnéziumot, vasat, foszfort és káliumot is tartalmaz. Csak minimális a szénhidrát tartalma, így diétához is kitűnő.

Marton Adri műsorvezető, ételstylist, privátséf ajánlata: barackos-paradicsomos gazpacho


– A gazpacho előételnek is kiváló, de ha valaki édesebb ízekre vágyik, mézzel akár hűsítő, könnyed desszertet is varázsolhat belőle! – mondta el a Borsnak Adrienn, majd megosztotta a titkát.

– Kezdésként a 3-3 paradicsomot és őszibarackot félbevágjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és 230 fokon 10-15 percig sütjük. Ezután a kihűlt barackot és paradicsomot betesszük egy turmixgépbe. Hozzáöntünk 2 dl hideg vizet, 2 evőkanál citromlevet, 1 evőkanál balzsamecetet, 1 kis fej lilahagymát, 1 gerezd fokhagymát, 2 evőkanál görögjoghurtot, csipetnyi sót, borsot és 6 darab bazsalikomlevelet. Ezt addig turmixoljuk, amíg teljesen egynemű nem lesz. A kész levest félbevágott koktélparadicsommal, morzsolt krémfehérsajttal, bazsalikomlevéllel és szeletelt barackkal tálalhatjuk.

Kenyér aszalvánnyal a türelmeseknek

Előételnek ideális lehet az aszalt paradicsomos kenyér. Szükségünk lesz 6 szem aszalt paradicsomra, amit felvágunk. Ezután 1 marék mozzarellát lereszelünk. A 75 dkg lisztet, a 3 teáskanál sót tegyük egy nagy tálba 2 tasak élesztővel, 1 evőkanál olívaolajjal, 1 evőkanál cukorral és 2 teáskanál őrölt bazsalikommal. A hozzávalókat dolgozzuk össze kézzel, majd ha kellően összegyúrtuk, pihentessük konyharuha alatt kb. fél óráig. A tésztát kenyér- vagy cipóformába tesszük, és még 15 percig pihentetjük. A tetejét megkenjük olívaolajjal, majd 180 fokos sütőben 30-45 percig sütjük.

Töltve próbálta már?

Töltött ételekről legtöbbünknek a káposzta vagy a paprika jut eszünkbe. Pedig a paradicsomot is meg lehet tölteni! 1 fej vöröshagymát és 1 gerezd fokhagymát apróra vágunk, majd egy serpenyőben, olajon üvegesre pároljuk. A 60 dkg darált húst – ez lehet sertés lapocka, vagy csirkecombfilé – beletesszük a serpenyőbe és addig pirítjuk, míg el nem kezd megfehéredni. Ha ez megtörtént, villával morzsásra törjük a húst. A 10 dkg rizst megmossuk és sós vízben megfőzzük. 8 szem paradicsom felső részét levágjuk, a belsejüket kiskanállal kikaparjuk és összenyomkodjuk. A kivájt belső részt a darált húshoz öntjük a főtt rizzsel együtt. A rizses-paradicsomos húst ízlés szerint fűszerezhetjük sóval, borssal, oregánóval vagy bazsalikommal. A tölteléket a kivájt paradicsomokba rakjuk, és sütőpapíron, előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük. A töltött paradicsomokra tálalás előtt tegyük vissza a tetejét. A vegák a darált húst helyettesíthetik mascarponés tojáskrémmel is, az is legalább ilyen finom lesz!

Szülinapra különleges

Paradicsomtortát szerintem kevesen ettek, pedig parádés desszertként szolgálhatjuk fel! 10 dkg szobahőmérsékletű vajat tegyünk egy tálba. Erre öntsünk 20 dkg cukrot, csipetnyi sót. Ezt az elegyet habverővel keverjük addig, amíg habos nem lesz. Egyesével tegyünk hozzá 3 tojást, majd öntsünk rá 40 dkg paradicsomkonzervet. Aztán 20 dkg lisztet keverjünk össze fél evőkanál sütőporral, 10 dkg darált dióval és az őrölt fűszerekkel (fél kávéskanál szerecsendió, fél teáskanál szegfűszeg, 1 evőkanál fahéj), és ezt dolgozzuk össze a paradicsomos masszával. A tepsit kenjük ki vajjal, majd ha beleöntöttük a masszát, 150-160 fokon 45 percig süssük. A díszítő krémhez 15 dkg fehércsokit olvasszunk meg. 40 dkg mascarponét kanalazzunk ki egy kis tálba, és folyamatosan csorgassuk bele az olvadt csokit. A végén fél citrom reszelt héját tegyük a krémhez, amit tálalásnál kanalazzunk a tortaszelet tetejére.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140396_auto_resized.jpg
origo.hu

Haalandot keresik, Ancelotti szemöldöke legyőzte Guardiolát - mutatjuk a legjobb BL-negyeddöntős mémeket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27226_resized.jpg?avcount=1713582911
origo.hu

Elszólta magát a megcsalásról a magyar sztárpár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145120_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Közleményt adtak ki a Messenger- és a Facebook-felhasználóknak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17137514_auto_resized.jpg
vg.hu

Megérkezett a bejelentés: egyszerre emelkedik és csökken nagyot Magyarországon az üzemanyag ára

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144892_auto_resized.png
metropol.hu

Tíz orvossal bővült a Szent-Györgyi Albert orvosi díjasok köre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142089_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Eléggé bepipult Magyar Péter a Datadatra vonatkozó riporteri kérdésektől + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27223_resized.jpg?avcount=1713582911
origo.hu

Tangás fürdőruhára vetkőzve ünnepelte születésnapját Szőke Zsuzsi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27216_resized.jpg?avcount=1713582911
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713582911
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145063_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Vilmos herceg elhagyta a rákbeteg Katalin hercegnét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143582_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Egy hajszálon múlott: Hosszú Katinka hatalmas lehetőségtől esett el

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/IzobYAUPf4-jlaB8z4BCyiO9Gs7AbBaKJk8LCzTy7aw/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzM2MTFlZTQwNmNmZjQ0ZWViNWI3MTI4NDE3MzRiYjEz.jpg
Para

„Olyan volt, mintha jöttek volna utánunk” – rémisztő, mik történtek a magyar szellemkórházban

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/fXZC9zgrIxMs0KQAVMs58EPcxoGV_sf9LI1N5FPAGNo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzE2YWU1ZTNmNjRjYzRjOTRiN2EwZDI5MDY0YTg3MjVi.jpg
Nemzet

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól