Akinek van két keze és két lába, felőlem jöhet! – Óriási munkaerőhiánnyal küzdenek a Balatonon

Akinek van két keze és két lába, felőlem jöhet! – Óriási munkaerőhiánnyal küzdenek a Balatonon

nyaralás
PUBLIKÁLÁS: 2021. június 25. 10:30
Idén nyáron valószínűleg fontos szerephez jut a Balaton a magyarok és a környező országokban élők körében. A járvány ugyan késleltette a szezon kezdetét, de a vendéglátósoknak most egy másik, szintén a pandémia okozta problémával is szembe kell nézniük: nincs elég munkaerő.
Bors

Vannak dolgok amikre azt hisszük, hogy eredeti balatoni. Ilyen például a tengeri hekk, a helybéli német turista, aki Zimmer Frei-ben él, amiket olyanok üzemeltetnek, akik évente csak három hónapot dolgoznak. Pedig ez egyáltalán nincs így. Minden szezon elején diákok és önjelölt alkalmi pincérek hada érkezik a tóhoz a jobb fizetés, a laza munka és a nyári életérzés miatt. Legalábbis ez volt eddig. 

A bárok és éttermek az újranyitást követően országszerte kihívásokkal néznek szembe, miután a pandémia kitörése óta elbocsátott szakképzett munkaerő egy része végleg elhagyta a vendéglátói pályát vagy visszament külföldre. 

Zamárdiban egy szakács 600 ezer forintot is kereshet

Én munkaerőhiányt nem érzek, a szakképzett munkaerőt hiányolom. Nagyon sokan akarnak dolgozni, napi szinten 20-25 önéletrajz érkezik. Az igazi vendéglátósok máshol többet is kereshetnek, ezért nem nagyon jönnek, az egyetemistáknak és nyugdíjasoknak meg tudásukhoz képest irreálisan magas a bérigénye, és ráadásul nem is bírják. Egy-két hét után feladják. Megrémülnek a heti hat napos munkahéttől, meg a napi 12 órás talpalástól, és akkor arról nem is beszélek, hogy ha kint 30 fok van, akkor a konyhában 60 – skiccelte fel a helyzetet Szili Zsolt vendéglős, akitől megtudtuk, hogy a bérek 250 ezer forinttól egészen 600 ezer forintig mozognak. A szakácsoknak még ennél is többet kínálnak néhol, de nincs, aki jelentkezne.

A Szili család már több mint 30 éve üzemeltet büfét Zamárdiban a szabadstrandon. Zsolt elmondása szerint tovább rontja a helyzetet, hogy vannak az úgynevezett egynyári vállalkozók, akik nem szeretik kifizetni az alkalmazottaikat, és emiatt rossz híre van a Balatonnak.

Bármennyit fizetnek, csak valaki dolgozzon

Akinek van két keze, két lába, felőlem jöhet. Egyszerűen nincs ember, akármennyit ajánlunk, nem jönnek. Nagyon megdrágultak az alapanyagok és a rezsi is több, ezért tavalyhoz képest 25%-kal emelnünk kellett az árakat, de a vendégek nem panaszkodnak. Van itt pénz – ad  helyzetjelentést a világosi strandon Maráczi György büfétulajdonos, aki szerint az idei szezonban ez az első hétvége, hogy érdemes volt kinyitni.

Ez talán annak is köszönhető, hogy a tavaszi járványhelyzet miatt sokan nem mernek védettségi igazolvány és anyagiak híján külföldön nyaralni. Végezetül pedig ne felejtsük el, hogy a balatoni ételek ára azért is magasabb, mert a szezon csak néhány hónapig tart, így azok a büfék, akik télre bezárnak, ilyenkor termelik meg a kenyérre valót.

Siófokon lassan indul be a szezon

Hegyi Károly Ádám Siófokon, a Petőfi sétányon vezet éttermet. Ő és a Bors munkatársai is teljesen mást tapasztaltak eddig a magyar tenger fővárosában, mint az előzőekben említett két településen. Csak magyarok sziesztáztak a parton, akik hűtőtáskáikból, pokrócaikon csemegézték a hazait, miközben a büfékben és falatozókban dolgozók tétlenül, a vizet nézve dacoltak a hőséggel a beach-en.

A Balaton még hétköznap csendes, de a vendéglátósok nagyon remélik, hogy nem sokáig.

– Egyre később indul a szezon, de azon vagyunk, hogy behozza magát – fogalmaz bizakodón Hegyi Károly Ádám üzletvezető.

– Külföldiek még nincsenek, bár egy-két amerikaival már találkoztunk. Kicsit félünk, hogy gyengébb lesz a nyár a tavalyihoz képest. Tovább rontja a helyzetet, hogy iszonyatos a munkaerőhiány. Egyszerűen nincsenek pincérek, szakácsok, de takarítószemélyzet sem – mesélte.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.