Aktuális

Egyértelmű jelek: Innen tudhatod, mekkora kockázatot jelent a rád a koronavírus

Bors

Létrehozva: 2021.06.01.

Ebből a két jelből könnyen megállapíthatod, mi a helyzet az egészségeddel.

Forrás: Pexels

Az egészségi állapot két, könnyen vizsgálható része egyértelműen megjósolja a súlyosabb kimenetelű koronavírus-fertőzés lehetőségét – derült ki egy nemrég megjelent tanulmányból. Mint írják, a légzési arány és a véroxigénszint megmutatja, mennyire lehet veszélyes az emberre a fertőzés.

A kutatók több mint ezer 18 évnél idősebb koronavírusos beteg esetét vizsgálták meg, akiket 2020. márciusa és júniusa között a Chicagói Rush Egyetem kórházában kezeltek.

Közülük 197-en veszítették életüket a vírus miatt.

A vizsgálat során kiderült, hogy a megfertőződés utáni 2-14. napban a legjellemzőbben légszomj, légzési nehézség, láz, hidegrázás, köhögés, fáradság, izomfájdalom, fejfájás és íz- és szagérzékelés elvesztése jelentkezett.

Ezek a megállapítások a koronavírusban szenvedő betegek többségének megélt tapasztalataira vonatkoznak. Abban segítenek, hogy akik otthon szorongva egyrészt azon tűnődnek, egyáltalán megbetegedtek-e, másrészt pedig, ha már a megfertőződés tudatában vannak, úgy mely tünetek esetén kell sürgősen orvoshoz fordulniuk, végül egyáltalán mennyire kell aggódniuk – mondta a kutatásban részt vevő dr. Neal Chatterjee, a Washingtoni Egyetem orvostudományi karának kardiológusa.

Ez volt a közös az elhunytakban

A betegeknél gyakran fordult elő hipoxémia, azaz alacsony véroxigénszint, ami a 91% alatti értéket jelenti, illetve tachypnea, ami a megnövekedett légzési arány miatt alakul ki. Előbbiek esetében 1,8-4-szer, utóbbiak esetében pedig 1,9-3,2-szer nagyobb a halálozás esélye.

Más klinikai tünetek, mint például a testhőmérséklet, a pulzus és a vérnyomás, nem köthetőek a halálozáshoz.

A szakember azt javasolja, hogy feltétlenül szerezzenek be egy véroxigénszint-mérőt, akik hajlamosak a fentiekre: azaz a cukorbetegek, az idősek, és az elhízottak is.

Aki még nem tette, regisztráljon

Magyarországon minden alkalmazott vakcina védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen. A kormány arra törekedett, hogy minél több vakcina álljon rendelkezésre, hogy minél előbb, minél több embert be lehessen oltani és újraindíthassuk az életet. A védőoltás ingyenes és önkéntes, így mindenképpen érdemes rá regisztrálni, itt a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. Mindenki sorra fog kerülni, aki online vagy postán regisztrált. A védőoltás életet ment.
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek