Aktuális

Sok hazai kutyus lett árva a koronavírus-járvány miatt, de van segítség

Bors

2021. május 15. szombat 12:30

A koronavírus-járványban sok kutya elveszítette gazdáját, a legreménytelenebb helyzetben az idősebb keverékek vannak. Őket gyakran az örökösök adják le a gyepmesteri telepekre. A Vigyél Haza Alapítvány felkarolta a kedves „kisnyugdíjasokat”. 

Nehéz feladatra vállalkozott a Vigyél Haza Alapítvány. Olyan kutyákon segítenek, amiknek a gazdája meghalt és gyepmesteri telepre kerültek. 

– Alapítványunk nem menhely, a nehéz sorsú kutyusokat ideiglenes befogadóknál és családi kutyapanziókban helyezzük el – mondta lapunknak az alapító, Óvári András.

– Gondozzuk, gyógyítjuk, ápoljuk őket, amíg örökbe nem tudjuk adni. Ez idős állatok esetében sokkal nehezebb, pedig valamennyien különlegesek, sokat tapasztalt, bölcs és toleráns állatok. Leginkább egy jó érzésű, törődő gazdára lenne szükségük és olyan szabályozásra, ami megvédi őket.

Munkájuk során egyre gyakrabban tapasztalják, hogy az elhunyt gazda örökösei az állatot magára hagyják, szélnek eresztik vagy sintértelepre juttatják.

– A hagyatéki törvény jelenleg csak ingó és ingatlan vagyont, vagyon értékű jogot, kötelezettségeket ismer, de meg sem említi az örökhagyó birtokában lévő társállatokat. Pedig ezek is az örökség részei, akár hosszútávú kötelezettségként is értelmezni lehet, hiszen tartós ellátásukról az örökhagyó szándékai szerint gondoskodott volna – fejtegette Óvári András.

Így lehet örökbe fogadni

* Az alapítvány honlapján van egy örökbefogadó kérdőív, amit a jelentkezők kitölthetnek, ennek alapján tudunk számára kutyát ajánlani.

* Aki eldöntötte, hogy örökbe fogadna, az alapítvány honlapján, illetve Facebook oldalán megnézheti a gazdára váró kutyákat.

* Ha választott, levélben vagy telefonon léphet kapcsolatba az alapítvánnyal, hogy a részleteket megbeszélhessék.

* Ha közösen megtalálták a megfelelő kutyát és a feltételek is megfelelőek az örökbefogadásra, jöhet az első személyes találkozás az alapítvány önkénteseinek jelenlétében. Ha másik kutya is van a családban érdemes őt is elvinni a találkozóra.

* Ha a szimpátia kölcsönös az örökbefogadó és az állat között, az alapítvány önkéntese házhoz viszi a kutyát. Ekkor még az önkéntes eldöntheti, valóban alkalmas-e a hely az állat számára.

* Az örökbefogadás előtt minden, a kutyával kapcsolatos, az alapítvány által ismert információt, orvosi leletet megosztanak a jelentkezővel.

* A leendő gazdának számolnia kell azzal, hogy a kutyatartás felelősség és pénzbe kerül. A tartásra vonatkozó információkat megkapja az alapítvány önkéntesétől, de a szükséges eszközöket neki kell beszereznie.

* Aki szívesen hozzájárul az idős, beteg állatok gondozásához, megteheti adomány formájában.

Buksi családra talált Hannánál és Ádámnál

A 15 éves Buksiról idős gazdája gyógyíthatatlan betegsége miatt már nem tudott gondoskodni, így testvérével együtt leadta őt az Illatos úti gyepmesteri telepre. Innen került az alapítvány gondozásába. Buksinak tavaly kisebb agyvérzése volt. Reménytelennek tűnt, hogy gazdát találjanak neki, de végül Hanna és Ádám vállalta a gondozását. A fiatal pár pesti, kertvárosi családi házban él másik barátságos kutyájukkal, Pufival. Először ideiglenes befogadóként akarták csak Buksit magukhoz venni, de végül megajándékozták a végleges otthon nyugalmával.

Kormos 14 évesen maradt gazda nélkül

Kormost márciusban elhunyt idős gazdája mellett találták meg a XVI. kerület kertvárosi részén. Ő volt a férfi mellett utolsó óráiban. Most viszont magára maradt. Mivel senki sem jelentkezett, hogy gondoskodna róla, az Illatos útra, a gyepmesteri telepre került. A bánatos, rosszul látó és halló kutyát az alapítvány április elején gondozásába vette. Kormos idős kora ellenére is szelíd, egészséges és barátságos. Vajon van még esélye arra, hogy valakinél szerető otthonra találjon öreg napjaira?

Leilát az alapítvány önkéntese fogadta örökbe

Leilának volt egy öreg társa, Maci, akivel már közel 5 éve voltak az alapítvány gondozásában. Miután Maci csendben elment, Leila nagyon összetört. A megözvegyült 14 éves kutyust nagyon megsajnálta Petra és édesanyjával elvállalta, hogy ideiglenesen gondoskodik róla. Leilát három, szintén mentett kutya és három cica várta. Végül annyira Petráék szívéhez nőtt, hogy végleg örökbe fogadták.

Az eleven Csedi meghódította ideiglenes befogadóit 

Marci és családja már a korábbi kutyáit is az alapítványtól fogadta örökbe. Néhány hónapja vállalták Csedi ideiglenes befogadását. Az eleven kutya azután került az Illatos úti gyepmesteri telepre, hogy elhunyt a gazdája. Marciék végül annyira megszerették, hogy úgy döntöttek, végleg ott maradhat náluk. Cserébe a kutya nagyon ragaszkodik a család minden tagjához, így Marci feleségéhez, Helgához is. Nagylányukat, Lucát is levette a lábáról.

A Vigyél Haza Alapítvány minden évben kiad egy naptárt, amiben sztárok mutatják be az örökbefogadásra váró kutyákat. Idén olyan orvosok, ápolók vállalkoztak erre, akik a járvány idején helytálltak a betegek mellett a kórházakban.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elviselhetetlen gondokat okoz mindenütt a szárazság

vg.hu

Vége a titkolózásnak: kiderül, miért alacsonyabb a nők fizetése

borsonline.hu

Már második gyermekét várja mostohafiától a 37 éves nő

hirtv.hu

Dráma Budapest belvárosában, leütötték és kirabolták Gábor Zsazsa özvegyét

metropol.hu

Most jelentették be, időszakosan kikapcsolják az áramot az energiaválság miatt Koszovóban

hirtv.hu

Kudarcba fulladt baloldali tüntetések

borsonline.hu

Kétszer is elvitte a lottófőnyereményt egy villanyszerelő, elárulta a titkát

travelo.hu

5 paradicsomi hely, ahol a világon a legtovább élnek az emberek

vg.hu

Acélcsarnokpiac: erős év, bizonytalan kilátások (X)

borsonline.hu

"Már nem szenved tovább" - éjjel elhunyt a népszerű színésznő

borsonline.hu

Dráma Milánóban: magyar családanyát rabolt el az albán maffia

További cikkek

Rezsi

Rezsicsökkentés: ma még bediktálható a mérőállás

Fájdalom

Brutális balesetben hunyt el az 5 hónapos kisfiú: nyugdíjas sofőr miatt kellett meghalnia