Nem hiszed el: Ez a mennyei áfonyatorta glutént és tejet sem tartalmaz

Nem hiszed el: Ez a mennyei áfonyatorta glutént és tejet sem tartalmaz

áfonya
PUBLIKÁLÁS: 2021. május 07. 07:00
Ennek a glutén-és tejmentes édességnek a receptjét Fazekas Szibilla küldte el a Metropolnak aki születésnapra készítette el ezt a tortát.
Bors

– A barátnőm Svédországban dolgozott egy darabig, ezért is örültem, hogy találtam egy svéd áfonyatorta receptet Stahl Judittól, és ezzel kedveskedhettem neki. Az alapreceptből indultam ki, mert glutén és tejmentes, de a saját ízlésünk szerint változtattam rajta, és kapásból két tésztalapot készítettem, hogy magasabb legyen a torta. Annyira jól sikerült, hogy még a nem mentesen étkező barátaink is habzsolták – nyilatkozta a Metropolnak Szibilla.

Hozzávalók 1 tortalaphoz (ha kettőt csinálunk, duplán)

15dkg mandulaliszt * 2 dkg teljes kiőrlésű hajdinaliszt * ¾ teáskanál gluténmentes sütőpor * ½ teáskanál szódabikarbóna * ½ teáskanál őrölt kardamon * ¼ teáskanál só * 3 tojás * 25dkg méz * 1 biocitrom reszelt héja * ½ dl semleges ízű olaj 

Áfonyához

25dkg áfonya * 1 evőkanál méz * 1 teáskanál vaníliakivonat * 2 teáskanál friss citromlé

Krémhez

4 dl növényi tejszín * 1 evőkanál méz * 1 teáskanál vaníliakivonat

Elkészítés

1. A sütőt 160 fokra előmelegítjük. Kiolajozunk egy 24 cm-es kapcsos tortaformát, mandulaliszttel megszórjuk.

2. Összevegyítjük egy tálban a mandulalisztet, a hajdinalisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, őrölt kardamont és a sót.

3. A tojásokat géppel habosra verjük, apránként hozzácsorgatjuk a mézet, majd a reszelt citromhéjat, és ezt is elkeverjük.

4. A tojásos alaphoz fokozatosan hozzáadjuk a száraz anyagot (amit összevegyítettünk), aztán az olajat.

5. A masszát beleöntjük a tortaformába, és 30 percig sütjük. A formában hagyva rácsra tesszük, míg kihűl.

6. Az áfonyát puhára pároljuk, hozzáadva a mézet, vaníliát és a citromlevet. Hagyjuk kihűlni.

7. A növényi tejszínt a mézzel és a vaníliával habbá verjük.

8. A tésztaalapot megkenjük a krémmel és a tetejére szórjuk az áfonyát. Ha dupla lapot sütünk, hogy igazi magas tortánk legyen, akkor dupla krémet készítsünk, az első rétegre csak a szűrt gyümölcs levét tegyük, majd a második lap, rá a krém, és a legtetejére kerül az áfonya.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.