Pénzt és időt spórolhatunk a bevásárlólistával

Pénzt és időt spórolhatunk a bevásárlólistával

pénz
PUBLIKÁLÁS: 2021. május 10. 12:00
A koronavírus-járvány miatt sok ember tart attól, hogy bevásárlás közben megfertőződik. Biztonságosabb, ha kevesebbszer, például heti egyszer megyünk boltba. Ezzel nemcsak időt, hanem pénzt is spórolhatunk. A bevásárlólista is fontos.
Hu-Zo

Ha heti menü tervet készítünk, sokkal jobban figyelünk a változatosságra, ami azzal is járhat, hogy egészségesebben táplálkozunk. Több pénz marad a zsebünkben, mert felesleges dolgokat nem vásárolunk.

Mivel a mennyiséggel is tisztában vagyunk, az ételpazarlást is elkerüljük. Nem kell minden nap kitalálni, hogy mi kerüljön az asztalra. Ráadásul ha nem megyünk minden nap boltba, akkor csak egyszer kell sorbaállni a pénztárnál.

Hogyan állítsuk össze a menüsort?

Figyeljünk oda, hogy igazodjunk a szezonális alapanyagokhoz.

Igyekezzünk az aktuálisan olcsóbb zöldségekhez, gyümölcsökhöz igazítani az étlapot.

Nyáron a friss hazai gyümölcsökben, télen a lilakáposztában gondolkodjunk, és tavasszal se a még ízetlen, de drága paradicsomot vagy paprikát vásároljuk. 

Vásárlás

Amiket felírtunk, csak azokat vásároljuk meg, de még előtte nézzünk körbe a spájzban, mi az, ami erősen kifogyóban van. Vannak olyan dolgok: cukor, liszt, só, száraz tészta, rizs, ami nem fogyhat el hét közben, és mivel nem romlik meg, nem baj, ha inkább több van belőle.

Figyeljünk a romlandó áruknál a szavatossági időre.

Ha hétköznap észrevesszük, hogy valami éppen a határon van, azt tegyük a menüsorban előbbre, és inkább cseréljük fel mássál, mint hogy kidobnánk. 

Ki döntsön a menüről?

Ez általában a háziasszonyokra hárul, de érdemes mások elképzelését is figyelembe venni. Akár a férj, akár a gyerekek is kapjanak lehetőséget arra, hogy beleszóljanak. Ehhez elég egy papír, vagy egy online dokumentum, amibe mindenki beírhatja a saját elképzelését. 

Bódi Margó ragaszkodik a hagyományokhoz

Bódi Margó hét közben csak a férjére és magára főz, de hétvégén náluk jön össze a népesebb család.

Én egy héten kétszer vásárolok, és tudom azokat a helyeket, ahova mennem kell. Persze van, amiből egyszerre nagyobb mennyiséget veszek. – árulta el a Borsnak Bódi Margó. – Krumpliból 15 kilós zsákkal szoktam, vöröshagymából pedig öt kilót veszek, foghagymából egy füzér kerül a kosaramba, de olajból is bőven vásárolok. Rutinos háziasszony vagyok, nekem nem kell listát írnom, elég ha körülnézek a spájzban, látom, hogy mit kell venni, és az sem ritka, hogy a piacon találom ki, hogy mit fogok főzni.

Ötletet ad az is, ha benézek a hűtőbe és onnan akár háromféle lehetőség is eszembe jut.

Egy hétvégére három kiló hús kell, amiből ha marad, akkor hét elején még csipegetünk. Természetesen a hétvégén a gyerekek szólhatnak előre, hogy mit szeretnének. Ilyenkor általában hagyományos ételek kerülnek az asztalra: székely- vagy szabolcsi káposzta, gulyásleves, májas tészta, sült tyúk, mert ezeket én készítem a legjobban – mondta az énekesnő.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.