Aktuális

Művészként, hófehér koporsóban temetik el az öngyilkos kisfiút – videó

Kóré Károly

2021. május 18. kedd 05:20

Művészhez méltó temetést terveznek a gávavencsellői öngyilkos kisfiúnak. A család tartja magát a cigány hagyományokhoz, ezért a végső búcsúztatóig nem is alszanak.

Virrasztással emlékszik a múlt kedden eltűnt, majd pénteken a Lónyai-főcsatornában holtan megtalált 13 éves kisfiú családja. Pisti szülei szerint a gyermek valószínűleg szerelmi bánatában választotta a halált. Persze a tragédia miatt nem neheztelnek senkire, csupán bántja őket, hogy egyesek őket okolják a tragédia miatt.

– Amióta tudjuk, hogy a fiam nincs többé, éjjel-nappal fenn vagyunk. A cigány szokásoknak megfelelően folyamatosan érkeznek hozzánk a vendégek, akiket étellel és itallal kell kínálnunk. Tiszteletüket teszik az ismerősök, illetve a közeli és távolabbi rokonok. A férfiak és az asszonyok is teszik a kötelességüket – mondta a Borsnak egy közeli családtag, aki hozzátette: az oláhcigányok körében szokás földbe süllyesztett kriptát építeni, hogy a föld ne érhesse a koporsót. A család azonban a romungró, vagyis a magyar cigány közösség tagja, ezért rájuk ez a követelmény nem vonatkozik szigorúan.

Különleges temetés

– Az biztos, hogy úgy temetjük el, mint egy igazi művészt, hiszen ő többet érdemel, mint egy egyszerű ember. Hófehér koporsót veszünk neki, hiszen ártatlan volt és tisztalelkű. Téglából építünk majd egy emlékművet, hogy soha ne feledje őt a történelem! Biztosan tudjuk, hogy mit szeretne, hiszen megálmodtam a temetés pontos menetét. Tudom, hogy ezzel ő üzent, ugyanakkor a falon őrizzük az egyik festményét is, melyről csak a megtalálása után döbbentünk rá, hogy tulajdonképpen a végakaratának egy részletét ábrázolja – sírta el magát István, a gyászoló apa,

Pistit a család a tervek szerint a házából viszi majd a temetőbe.

Túlnőtt szülein

Jónásék úgy érzik, hogy fiuk különb volt náluk, és többre is vitte volna, mint ők. Julianna közmunkás, István pedig a testvérével együtt dolgozó vállalkozó.

– Pisti sokkal intelligensebb volt, mint mi! Jobb volt a szókincse, értelmesebben beszélt, többre volt hivatott. Főleg négyeseket kapott az iskolában, de a tanárok azt mondták, jobb eredményre is képes lenne – zokogta az édesanya, aki hozzátette: a kisfia mindig is művésznek vallotta magát, és főleg komolyzenét játszott és hallgatott szívesen.

– Amikor itthon betettünk cigányzenét vagy mulatóst, tréfásan jajgatni kezdett. Magáról is tudta, hogy sokra viheti az életben, és már gyerekfejjel is igyekezett ennek megfelelően viselkedni. Ugyan néha voltak vele fegyelmi problémák, de egyébként példamutatóan élt! Kínosan ügyelt arra, hogy a ruházata is makulátlan legyen, és illendően tartsa a kanalat a kezében.

Mécsesek a csatorna partján

A család péntek óta naponta többször is lemegy a vízpartra, hogy mécsest gyújtson és rózsát dobjon a csónakok közé, ahol a fiú életét vesztette.

– Miután a bátyámmal megtaláltuk Pisti testét a Lónyai-csatornában, azonnal szóltunk a rendőröknek. Természetesen ott maradtam a helyszínen a csatornaparton. Láttam, ahogy a fiamat törülgették, ez a jelenet örökre belém égett. Olyan érzésem volt, mintha nem is ő feküdne a földön, és nem is én élném át a fájdalmat. Most is érzem, hogy itt van velünk és támogat bennünket. Kiveszi belőlünk a fáradtságot, pedig napok óta szinte nem is alszunk. Sajnos nagyon keveset élt, de abban biztos vagyok, hogy a lelke örökre velünk marad – mesélte István.

További cikkek

Gyász

Késelés a XVI. kerületben: Felesége előtt csuklott össze a szíven szúrt családapa

Gyilkosság

Brutális: Kislánya szeme láttára késelte meg barátnője a kétgyermekes apát

Ez is érdekelhet

ripost.hu

Már nem kell sokat várni, ekkor ér Magyarországra a havazás

ripost.hu

Nem búslakodik az Exatlon kiesője: tűzpiros bikiniben mutatta meg a testét

she.life.hu

Ha ezeket a jeleket észleled magadon, tarts szünetet az online társkeresésben

hirtv.hu

Ön szerint is a fekete párduc van rajta? Újabb, jobb minőségű videó készült - ezúttal Kerecsendnél

szoljon.hu

Elhunyt Szatmári Imre, a szolnoki gasztronómia kiválósága

origo.hu

Teleszemeteli az Edge böngészőt a Microsoft

mindmegette.hu

Heti 10 recept: itt a farsang, tarolt a szalagos fánk, de egy jó bolognaira is volt igény!

vg.hu

Letartóztatták az ápolónőt, akit azzal vádolnak, hogy csak imitálta az oltás beadását

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Máthé Dominik csak egyszer nézte vissza a gólját; elárasztották ajánlatokkal

magyarnemzet.hu

Karácsony Gergely: Sz…rok rá, mi van a hangfelvételeken + videó

mandiner.hu

The Spectator: az Orbán Viktor elűzésére tett próbálkozás darabokra hullik

origo.hu

Elárverezik a földön kívüli fekete gyémántot, az Enigmát - képek