Aktuális

Nátha szintű betegséggé szelídül a koronavírus: a víruskutató elmondta, ez és ennyi év kell hozzá

Bors

2021. május 28. péntek 11:00

Tíz év múlva náthaszerű vírussá szelídülhet a Covid-19 egy új kutatás szerint. A vírus jobb megismeréséhez a matematikát hívták segítségül, ami meglepő adatokkal igazolta a csillapodásáról szóló korábbi elképzeléseket.

Az első hullám szörnyű, mivel még soha nem volt kitéve senkinek szervezete a koronavírusnak, de minél több és több ember átesik rajta, vagy kap oltást, az immunrendszer annál jobban tud majd alkalmazkodni hozzá. A Covid-19 súlyossága így csökkenhet - magyarázta a kutatás vezetője, Fred Adler, az amerikai South Utah egyetem matematika tanszékének a professzora, akinek a tanulmányát Rusvai Miklós virológus is alátámasztotta a Metropolnak.

Klasszikus koronavírussá válik

- Jelenleg az őszi-téli időszakban négy klasszikus koronavírus okoz légzőszervi megbetegedéseket. Ezek a kórokozók már többé-kevésbé hozzászoktak az emberhez, emiatt súlyos betegségeket, így tüdőgyulladást sem okoznak, csak enyhe légúti panaszokat - magyarázta Rusvai Miklós a Metropolnak.

- Nagy valószínűséggel néhány évtized múlva a SARS-CoV2 koronavírus is belesimul majd ezeknek a klasszikus koronavírusoknak a sorába, Így ez lesz az az ötödik koronavírus, ami a nátha periódusban felső légúti megbetegedéseket okoz. Ez a folyamat nem egyik napról a másikra megy végbe, hanem fokozatosan, tehát nem gondolnám, hogy a változás a következő pár évben lezajlana. Ez általában hosszabb időt szokott igényelni, de az biztos, hogy a Covid-19 kórokozójára is ez vár.

Ezért fontos az oltás

- A vakcinázás átsegít bennünket azon a perióduson, amikor a vírus megszelídülése még nem történik meg, vagyis arra jó, hogy addig ne legyen sok megbetegedés, amíg ez a folyamat lezajlik - tájékoztatott a virológus, aki mindenkit arra biztat, hogy oltassa be magát, hiszen így érjhetük csak el a nyájimmunitást. Magyarországon jelenleg 5 féle oltóanyagra lehet időpontot foglalni: Pfizerre, Sinopharmra, illetve Szputnyikra. Egyes budapesti oltópontokon Janssen és Moderna is foglalható – közölte a Koronavírus tájékoztató oldal Facebook-bejegyzésében.

Szezonális betegség

A vírus leszelídülésében a legtöbb virológus is egyetért, Jeffrey Shaman szerint pedig a koronavírus végül szezonális megbetegedéssé alakulhat. A New York-i Columbia Egyetem Mailman Közegészségügyi Iskolájának professzora az eddigi tapasztalataira alapozva úgy gondolja, hogy inkább egy influenza szerű vírussá enyhülhet, ami a többségnek nem jelent majd problémát. Azonban a Covid-19 továbbra is veszélyes lesz az idősek és valamennyi alapbetegségben szenvedő számára.

- Reménykedem benne, hogy valami olyan dologgá alakul át, ami sokkal kevésbé bomlasztja a jelenlegi életünket - mondta bizakodva a professzor, aki ezek alapján úgy gondolja, hogy később nem kell majd vakcina sem a vírus legyőzéséhez.

H1N1, azaz a spanyolnátha

Nem ez lenne az első alkalom, hogy egy óriási pusztítást okozó vírus a későbbiekben már csak szezonális betegségként van jelen a mindennapokban. Az 1918-as spanyolnátha a világ eddigi legtöbb halálos áldozatával járó influenzajárványa volt, azonban a modern kori tudomány kimutatta, hogy a tízmilliók haláláért felelős pandémiáért a ma is jelen lévő H1N1 influenzavírus volt a felelős.

További cikkek

Diagnózis

„Soha nem fog meggyógyulni” – Sokkoló diagnózist közöltek a 3 hetes kisfiú anyukájával

kávé

Kapszulás kávékat vizsgáltak, szörnyű dolog derült ki róluk

Ez is érdekelhet

life.hu

Ismert tévés oldalán vigasztalódott Csuti, többen is látták őket a Margitszigeten

hirtv.hu

Az Országos Bírósági Hivatal közleménye

kisalfold.hu

Új tüdő segíthet majd Csollány Szilveszteren

origo.hu

Fizetős követésekkel újít az Instagram

vg.hu

Új roncsprogrammal szabadulnak az autómatuzsálemektől

origo.hu

Metró alá löktek egy nőt, azonnal szörnyethalt

origo.hu

Vasbottal akarták belőlem kiverni, hogy magyarul beszéljek

borsonline.hu

Kapszulás kávékat vizsgáltak, szörnyű dolog derült ki róluk

origo.hu

Meglátta az egyetlen üres helyet a járdán, úgy parkolt le, ahogy csak a legnagyobb profik tudnak