Aktuális

Otthonra lelt a háromlábú Turbó, a mókus

Dózsa Gabriella

2021. április 23. péntek 15:30

A tenyérnyi mókust a földön, sérülten találta egy állatbarát, aki azonnal a legközelebbi szakembert hívta, mit tegyen. A Turbó névre keresztelt jószágnak szerencséje volt, a gyors segítségnek köszönhetően megmene- kült, de egyik lábát amputálni kellett.

Február végén, március elején kezdődik a kölyökmókus­szezon az állatmentő szervezeteknél. Csak a Fehér Holló Vadmentő Alapítvány évente 50–100 csöppség életét menti meg. A kicsik a letört ágak, kidőlt, kivágott fák miatt esnek le fészekkel együtt, vagy esnek ki a fészekből.

Sajnos az is előfordul, hogy leverik a mókuscsalád otthonát. A természetvé­­­­del­mi szervezet nem győzi felhívni az emberek figyelmét, ha valaki sé­rült, árva mókust talál, a hozzá legközelebb eső szakembereket hívja.

– Sokan jót akarnak a kölyöknek, mindenfélével etetik, itatják, pedig éppen ezzel tesznek rosszat – kezdte Németh József, az alapítvány vezetője. – Ezért is fontos, hogy szakembert hívjanak, aki ért hozzá. Egész nap csörög a telefon nálunk, a mókusok mellett itt van a vadmalacok, mezei nyulak, és most már a róka- és borzkölykök találásának az időszaka is – mondta el. 

A szervezet gondozásában most is van kisróka, süni, őzikék, de vannak mentett madarak, sőt denevérek is. És hozzájuk került a Balatonakarattyán talált mókuskölyök is, akinek nyílt törése volt.

– Négyhetes körül volt Turbó, amikor egy állatszerető úriember hívott bennünket miatta – mesélte József. – Nagyon magasról eshetett le, mert csúnya törést szenvedett, már szinte csak a bőr tartotta a lábát. Rögtön hívtuk a partner állatorvosi klinikát, ahol már várták a csöpp jószágot. Bár nagyon rizikós az altatása a rágcsálóknak, főleg a kölyköknél, de itt csak az amputáció és az altatás jöhetett szóba. Szerencsésen si­került is, Turbó az egyik kedves önkéntesünkhöz került, vár rá a rehabilitáció. Őt már nem lehet majd visszaengedni a természetbe, így véglegesen családba került.

További cikkek

Börtön

Törölj mindent! – utasította diákját a vele szexelő tanárnő

Bűntény

Élő adásban rontotta meg kislányait a horroranya

Ez is érdekelhet

ripost.hu

Ezt árulja el rólad, hogy a hét melyik napján születtél

origo.hu

5 éve ezen a napon halt meg John Hurt - képek

makronom.mandiner.hu

Összeomlott a szállítás és épp a szállítmányozók nem engedik talpraállni: a haszonért kartelleznek

teol.hu

Dráma Felsőnyéken: a háziorvosi asszisztens élesztette újra a falu legidősebb hölgyét

origo.hu

Emiatt halnak meg sokan szex közben

nemzetisport.hu

Női kézi: újabb vb-bronzérmes dán játékossal hozták szóba a Győrt

origo.hu

Csúnyán összevesztek a szupergazdagok egy New York-i repülőtér miatt

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Corrales-bravúrokkal Spanyolország elődöntős

boon.hu

Bezárja a baloldali városvezetés az Ellipsumot

mandiner.hu

Robbie Williams pénzzé teszi három Bansky-képét

origo.hu

Így állt meg az élet az extrém havazás miatt Isztambulban - galéria