Aktuális

Láncfűrésszel faragja ki a gigantikus kerti Yodát a magyar művész

Bors

2021. április 9. péntek 14:30

A gyomaendrődi Pataki Elek édesapja útját követve lehetett volna hagyományos szerszámokkal dolgozó fafaragó, de ő más irányba indult. Véső helyett láncfűrésszel dolgozik.

Forrás: Facebook

Tavaly márciusban hagyományos módon elkezdtem domborműveket faragni apám műhelyében, de nem érte meg. Sokáig tartott és nem lehetett sokat kérni érte. Két hónap után az interneten körülnéztem, hogy van-e más módszer és tavaly szeptemberben találtam rá a láncfűrészes fafaragásra. A 24 éves Pataki Elek azt mondja: A munka 80 százaléka láncfűrésszel történik, a többi maró - vagy csiszoló géppel. A szobrok mérete 25-30 centitől 130-ig terjed

Gyorsan kész van

A fa alapanyag beszerzésénél vadászni kell a megfelelő rönkökre, mert csak egy szobor kedvéért nem „szabad” kivágni fát. Általában a tölgyfákat keresi, mert a kültéren ezek bírják a legjobban az időjárást, és a legtöbbet kertekbe szánják. A kész szobrokat közzéteszi a neten, és így kap új ötleteket, és megrendelőket. A láncfűrészes fafaragásnak óriási előnye, hogy egy figura elkészítése sokkal kevesebb időt igényel, mintha ugyanez vésővel készülne. 

Az eddigi alkotások legtöbbje Steven Spielberg világsikerű, 1982-es filmjének, az E.T., a földönkívüli című mozinak a főhősét ábrázolja. De a Csillagok háborúja filmeposzának jedijét, Yodát is könnyedén megcsinálja. Igaz a mesebeli figuránál sokkal nagyobb méretben, hiszen a filmben 66 centis mesehős a gyomaendrődi kertben méteresre nőtt

Rutinból mennek a madarak

– Használok pácokat is, hogy a fa erezetét jobban kiemeljem, és festéket is, ami a figurához illik, de csak annyit, hogy ne fedje el az alapanyagot. Vannak figurák, amiket többféleképpen is megfaragtam már, például bagolyból már több is készült. Ezek szinte rutinból mennek, de az új alakokhoz sok fényképet átnézek, hogy élethűek és részleteikben arányosak legyenek. Miután a kérget lehántom, felrajzolom a figurát és utána szedem le a „felesleget”. 

van, aki elküldi az elhunyt kutyájának a fényképét és kéri, hogy faragjam ki – emlékezett Elek, aki úgy tudja, hogy Magyarországon talán tizenöt alkotó lehet, de ők az idősebb korosztályból valók. Külföldön mindennek nagyobb hagyománya van. Ott rendeznek már láncfűrészes fafaragó versenyeket is.

– Idén ősszel talán lesz hazai fesztivál is, de szívesen kimennék külföldre, hogy megmutassam a tudásomat – mondta a művész.

További cikkek

Tetoválás

Két éve még egy sármos srác volt, most rettegnek tőle az emberek, ha meglátják

Fájdalom

Földön túli szerelem: Zokogva búcsúzott menyasszonya Dobos Attilától

Ez is érdekelhet

origo.hu

Úgy döntött, hogy pont a szakadék szélén fordul vissza, ami ezután jött, arra nincsenek szavak

borsonline.hu

Ez lehet az omikron legelső tünete, mutatjuk, mire figyelj fel

life.hu

Berki Mazsi a házassága megromlásáról: "Krisztiánnal már nem tudtunk beszélgetni"

szon.hu

Az újságból tudta meg a nagypapa, mit csinált Pap Dorci és Patrik!

origo.hu

Célba ért a James Webb űrteleszkóp

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: „A horvát politikusok tanulhatnának a magyar sportberuházásokból”

vg.hu

Három oltás után kapta el a koronavírust Újlaki Dénes

vg.hu

Nagy rohamra számítanak a boltok február elsején

mandiner.hu

Márki-Zay Péter „csacsiságot” beszélt: nem zárták be, és nem is tervezik bezárni a traumatológiát Szombathelyen

vg.hu

Lefújja az utazási korlátozásokat az Európai Unió

origo.hu

Salma Hayek még akkor is szexi, ha az újévi fogadalmain gondolkodik - fotó