Aktuális

„Én csak a szerelmet kerestem a Facebookon, 15 millió forintom bánta”

Bors

Létrehozva: 2021.04.19.

Legyetek nagyon óvatosak, már a közösségi oldal társkeresőjén portyáznak a hivatásos csalók.

Forrás: AFP

Csúnya átverés áldozata lett egy angol matektanárnő azután, hogy a Facebook társkereső alkalmazásán megismert férf csőbe húzta. A szerelemre vágyó kétgyerekes Eva Kedoulát 

összesen 35 ezer fonttal, azaz közel 15 millió forinttal rövidítette meg egy magát Jesse-nek nevező csaló.

Az 53 éves nőt a csaló ismerkedés közben egy olyan lehetőséggel kecsegtette, mellyel állítása szerint gazdaggá tette volna.

Sajnos bekaptam a csalit. Kihasználta a kapzsiságom. Pedig nagyon sok olyan gyanús dolog volt a meséjében, de elhitette velem, hogy pénzt keresek, így olyan pénzt is rá bíztam, amivel nem is rendelkeztem

– idézi a Mirror a pórul járt asszonyt, aki januárban ismerte meg a bűnözőt, aki miközben elcsavarta fejét, egy linket is küldött neki az alkalmazásról, amivel állítólag mesés haszonnal fektetheti be pénzét.

Kedoula először 5000 fontot (200 ezer forintot) fizetett be, majd egy sor üzenetet kapott a kamu szoftvertől, amelyek nagy nyereséggel kecsegtették. A nő pedig ideális alanynak bizonyult, hiszen a háza jelzálogát is pénzzé tette, és végül mintegy 15 millió forintot utalt át az alkalmazáson keresztül, és azt hitte, a befektetései végén mesés gazdagság vár majd rá.

Két héttel később azonban, amikor a befektetett pénzét szerette volna kivenni, az alkalmazás egyszerűen letiltotta a hozzáférését és a program azt írta, hogy a pénzéhez csak úgy tud hozzáférni, ha ismét befizet. Amikor Eva ezt megtagadta, még az oldal üzemeltetői fenyegették meg őt a rendőrséggel.

Ekkor már nem tudtam tovább hazudni magamnak. Írtam Jesse-nek, aki azzal mentegetőzött, hogy biztos én csináltam valamit rosszul. Ezután értesítettem a rendőrséget.

– magyarázza a nő, akinek ügyét a netes bűncselekményre szakosodott ügyosztály vette kezelésbe.

Ám úgy tűnik, hogy hiába, ugyanis a csalók egy világméretű bűnszervezet részei, és mivel gondosan ügyeltek a részletekre, nagyon úgy fest, hogy lehetetlen lesz lenyomozni őket, ráadásul a károsultak száma is hatalmas, a szervezet által kicsalt pénzösszeg pedig több millió font lehet.

A szálak egyébként többek között Hongkongig vezetnek, és szakértők szerint a koronavírus okozta karanténnal a bűnözők csak jól jártak, hiszen egyes becslések szerint a hálózat naponta 50 ezer fontot, azaz több mint 20 millió forintot kaszál.

A módszerük pedig nem túl bonyolult: kamuprofilkon keresztül hálózzák be áldozataikat, elsősorban randioldalakon, majd egy adott ponton előállnak a lehetőséggel, amivel a beszélgetőpartnerük előtt elhintik a mézesmadzagot. 

Az ügyben a nyomozás tovább folyik, és az angol rendőrség folyamatosan várja az áldozatok jelentkezését.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek