Aktuális

Kemenesi Gábor virológus: sosem látott fegyelemre van szükség

Bors

2021. március 25. csütörtök 16:45

Kemenesi Gábor virológus szerint nagyon fontos a világjárvány megállítása.

Forrás: Mediaworks

Soha nem volt aktuálisabb megértenünk a légúti vírusok alapvető tulajdonságait, amelyek a terjedést befolyásolják - véli Kemenesi Gábor virológus, aki most lefordított egy hiteles tanulmányt a vírusokkal kapcsolatban. A szakember a Facebookon tette közzé az eredményt.

💧🤧Soha nem volt aktuálisabb megértenünk a légúti vírusok alapvető tulajdonságait, amelyek a terjedést befolyásolják....

Posted by Gábor Kemenesi on Tuesday, March 23, 2021

Milyen környezeti, virológiai és egyéni tényezők határozzák meg egy járvány terjedését vagy a betegség kimenetelét?

Néhány szemléletes ábra elmeséli, hogy miért nincs erre egyszerű válasz. A légúti vírusok terjedése alapvetően a fertőzött légúti váladék cseppes, vagy aeroszolos kijutásával valósul meg. Ez vagy a levegőből (direkt módon), vagy tárgyak útján (indirekt módon) megtalálhatja a következő gazdaszervezetet. Ám ennél jóval bonyolultabb a helyzet, hiszen mind a vírus tulajdonságai, mind a környezet többféle jellemzője, mind pedig a gazdaszervezet tulajdonságai meghatározzák a kimenetelt. Lesz-e fertőzés, milyen lesz az a bizonyos fertőzés, ezek a kérdések rendkívül sok tényezőtől függenek. 

Mivel szigorúan véve a lehetséges terjedési módok szerepének aránya a járványban nem határozható meg, rendkívül különböző élethelyzetek léteznek, így érdemes mindegyikre ügyelni. Nem kérdés azonban, hogy a direkt kontaktus (távolságtartással, közösség kerülésével kivédhető), nagy cseppes és aeroszolos terjedés a döntő (maszkokkal tompítható vagy kivédhető) a járvány mozgatásában, ez persze nem zárja ki a tárgyak útján történő átadás (kézmosással és felületfertőtlenítéssel kivédhető) lehetőségét sem.

De, hogy részletesen is megértsük a kérdéskör komplexitását érdemes az ábrák logikája mentén végig gondolni a vírus, a környezet és a gazdaszervezetként szolgáló ember tulajdonságait is.

Nagyon sok kérdést kap a jelenlegi helyzet kapcsán

Miért érinti most súlyosabban a fiatalokat? Valószínűleg főként a vírus változásai vezethettek idáig (mutációk), de nem zárható ki az emberi viselkedésmintázat szerepe sem és bizonyára számos tényező együttes hatásának eredménye ez a mostani állapot.

Mikor lesz vége ennek a hullámnak? Valószínűleg a környezeti tényezők változása (közeledik a nyár), korlátozások hatása és a vakcinálás visszaszorítja majd a terjedést, de számos más tényező tompíthatja ezt a hatást. Lehetetlen most pontosan jósolni.

Néhány törvényszerűség azonban most is érvényes: minél magasabbra emelkedig a járványgörbe, annál hosszabb a kilábalási időszak is. Ráadásul az esetszámok alakulását a halálozási mutatók némi késéssel követik, így ezen a téren is nagyon valószínű a további romlás.

Ha megértettük az ábrák mondanivalóját érteni fogjuk azt is, hogy miért nem lehet pontos válaszokat adni a manapság leginkább égető kérdésekre.

Kérek tehát mindenkit, hogy minden eddig tanult védelmi praktikát bevetve, soha nem látott fegyelemmel és óvatossággal élje az életét. Tényleg komoly a helyzet és szomorúan, de tavaly óta először most újra le kell írnom, a helyzet rosszabb lesz mielőtt jobb lehetne.

További cikkek

Dráma

Harmadszor landolt kamion a család kertjében a Bács-Kiskun megyei Bodogláron

Gyász

Orbán Viktor megható szavakkal búcsúzik Csollány Szilvesztertől

Ez is érdekelhet

borsonline.hu

Ez lehet az omikron legelső tünete, mutatjuk, mire figyelj fel

ripost.hu

Győzike nem tud leállni: Most G.w.M-nek üzent egy cifrát

origo.hu

Csollány Szilveszter élete képekben

magyarnemzet.hu

„Visszataszító ilyet hallani egy közéleti szereplőtől”

kemma.hu

Május 1. úti gyalogosgázolás: megszólalt az édesanyjáért aggódó férfi

origo.hu

Egy nagyon apró laptop is lehet erős

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: a francia válogatott a 2. félidőben átgázolt Montenegrón

vg.hu

Hallhat és érezhet Csollány Szilveszter a pszichoterapeuta szerint

vg.hu

Eddig számít fertőzőnek, ha pozitív lett a Covid-tesztje

ripost.hu

Meglepő, mit mond Csollány Szilveszterről és a lélegeztetett betegekről a pszichoterapeuta

metropol.hu

Váratlan fordulat, ezt tette titokban Harry herceg és Károly

origo.hu

105 éve született Ernest Borgnine - képgaléria