Aktuális

Jó Magyarország oltási stratégiája

Bors

Létrehozva: 2021.03.10.

Két hét elteltével csökkenhet majd az új fertőzöttek száma. Egyrészt a hétfőn bevezetett intézkedések miatt, másrészt az elmúlt hét-tíz napban végrehajtott tömeges oltások is éreztetik már akkor a hatásukat, így az új betegek száma gyorsabban csökkenhet - erről is beszélt az Origónak Rusvai Miklós virológus, egyetemi tanár, az Magyar Tudományos Akadémia doktora. Hozzátette: a kormány oltási stratégiája, az, hogy először a kockázati csoportba tartozókat oltották be, jó. Ezt bizonyítja, hogy bár a napi új fertőzöttek, a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépen lévők száma a brit mutáns vírus miatt már meghaladta az őszi hullám csúcsán tapasztalt értékeket, a halottak száma arányaiban 20-25 százalékkal kisebb. Azt is kiemelte, hogy akik nem oltatják be magukat, előbb-utóbb - vagy az idén, vagy jövőre - elkapják a vírust, ugyanis mindenkinek immunizálódnia kell. Vagy úgy, hogy megkapja az oltást, vagy úgy, hogy megfertőződik. Interjú Rusvai Miklóssal.

Forrás: YouTube

Hétfőtől életbe léptek az új szabályok. Mikor látható majd ennek az eredménye - vagyis, mikor kezdhet csökkenni az új fertőzöttek száma?

A most bevezetett korlátozás körülbelül két hét múlva érheti el a hatását. Akkorra várható, hogy csökken majd az új fertőzöttek száma. De mondok egy jó hírt is: ez a két hét lesz az, amikor az elmúlt hét-tíz napban végrehajtott tömeges immunizálások - vagyis az elmúlt napokban beadott oltások – is éreztetik majd a hatásukat.

Tehát azt remélem, hogy két hét múlva lesz a csúcs, addig még sajnos lehetnek rosszabb adatok, lehet több új fertőzött. De két hét múlva remélhetőleg csökken a számuk, és sokkal gyorsabb lehet a javulás.

Azért, mert az oltások következtében kialakuló immunitás és a szigorúbb korlátozó intézkedések hatása összeadódik.

Eddig több mint egymillió embert oltottak be, és hozzávetőlegesen másfél millió ember esett át a fertőzésen. Ez valamelyest javít a nyájimmunitás kialakulásán?

Ahhoz, hogy kialakuljon az országban a nyájimmunitás, a lakosság hetven százalékának védettnek kell lennie.

Most tartunk körülbelül 25 százaléknál. Még 45 százalék szükséges a nyájimmunitás eléréséhez.

Az a cél, hogy ez a csaknem négy és félmillió ember az oltás által szerezzen immunitást, és ne fertőzés útján.

Egyre több a fiatal fertőzött. Mi ennek az oka?

Az az oka, hogy az idősotthonok lakóit és a hetven év felettieket nagyrészt már beoltották, tehát immunisak. Jó volt a kormány oltási stratégiája, hogy először az időseket, a kockázati csoportba tartozókat oltották be, ugyanis a halálozási adatok is valamelyest csökkentek az őszi csúcshoz képest. Az adatokból láthatjuk, hogy a lélegeztetőgépen lévők, a frissen fertőzöttek és a kórházban gyógyulók száma mára meghaladta a december eleji értékeket, a halottak száma viszont 20-25 százalékkal kevesebb az őszi hullám csúcsához képest. Mivel az idősek többségében már immunizáltak - vagyis megkapták az oltást -, a vírus kénytelen a fiatalabbak között terjedni, akik még védtelenek, ráadásul kicsit kockázatvállalóbbak. Vagyis: néhányan nem tartják be szigorúan a szabályokat, könnyelműbbek, mert úgy gondolják, talán kevésbé sínylik meg a vírusfertőzés okozta betegséget.

A nagy számok törvénye alapján azonban előfordul, hogy a fiatalabbak között is kialakulhat súlyos megbetegedés. A statisztikai számok alapján azt kell mondanunk, hogy ha sok a fiatal fertőzött, előbb-utóbb köztük is több lesz a kórházi ápolásra szoruló beteg, sőt, a halálozás is. Arányaiban persze ez kevesebb, mint az idős korosztály esetében. De ha sok a fiatal fertőzött, az érzékelhető romlást idézhet elő a statisztikai adatokban.

Mindezek ellenére továbbra is hallatják a hangjukat az oltásellenesek. Milyen pszichológiai vagy járványügyi károkat okozhatnak ezek az emberek?

Egyrészt szítják a hangulatot, és - nincs rá jobb szó - bosszantják azokat az embereket, akik bíznak a tudományban és az orvosokban. Ez pszichológiai szempontból okoz károkat.

Járványügyi szempontból egyelőre sok vizet nem zavarnak, nem éreztetik a hatásukat, mert egyfelől egyre kevesebben vannak - hiszen szinte mindenkinek a környezetében előfordult már fertőződés, sőt, súlyos betegség is -, másrészt pedig nem az ő tevékenységük miatt nincsenek még elegen beoltva, hanem azért, mert egyelőre nincs annyi vakcina, amennyien be akarják magukat oltatni.

Sokkal többen várják a vakcinát, mint ahány oltás egyelőre rendelkezésre áll. Szerencsére - ahogy már említettem -, az oltásellenesek száma folyamatosan fogyatkozik. Akik megmaradnak - őszintén remélem, hogy ez nagyon elenyésző lesz -, ők potyautasként élvezni fogják majd a nyájimmunitás előnyeit. De ez ellen nem tehetünk semmit.

Az azért kijelenthető, hogy aki nem oltatja be magát, előbb-utóbb mindenképpen elkapja a vírust?

Igen. Ha nem az idén, akkor jövőre. Valahogy mindenkinek immunizálódnia kell. Akár az oltáson keresztül, akár úgy, hogy megfertőződik. Ha eljön az az idő, amikor mindenkinek rendelkezésre áll majd bármilyen oltás - mondjuk ősszel vagy télen -, és aki akarja, akármelyik vakcinával beoltathatja magát, akkor az oltáselleneseknek saját felelősségük lesz, ha elkapják a fertőzést, és adott esetben kórházba kerülnek.

Most már a háziorvosok is felírhatják a Favipiravir nevű gyógyszert, ami egy antivirális szer. Hogyan fejti ki hatását ez a készítmény egy fertőzött szervezetben?

Az antivirális szerek egyike sem képes teljesen megszüntetni a vírusfertőzést, de erősen csökkenti a szervezetben termelődő vírusok számát. Jobb hatásfokkal működnek a fertőzés kezdeti szakaszában. A gyógyszer lényegében annak az enzimnek a működését gátolja, amely segíti a vírus szaporodását. Tehát jóval kevésbé tud szaporodni a szervezetben a kórokozó. Így vagy a tünetek lesznek enyhébbek, vagy később jelentkeznek a súlyosabb tünetek, de így az immunrendszernek van ideje kialakítani az ellenanyagot.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17191041_auto_resized.jpg
origo.hu

Poloska Péter kalandjai - itt vannak a legjobb mémek Magyar Péterről!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27804_resized.jpg?avcount=1714954512
origo.hu

Next Top Model Hungary: eljött a meztelen fotózás ideje

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17187697_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

A víz már nem divat: csapvíz helyett ezt isszák a magyar fiatalok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17181852_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Gordon Ramsay elárulta, hogyan készül a tökéletes, ropogós sült krumpli

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27802_resized.jpg?avcount=1714954512
origo.hu

Kondenzcsík: kell-e félnünk, ha ilyet látunk az égen?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188558_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Ne a boltban vedd meg: ezeken a helyeken magad szedheted az epret!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183918_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megszólalt a bűvész, aki egy tízmilliós autót nyert a Zsákbamacska adásában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17192108_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Lebeg, és nem repülőgép” – ezek voltak a rejtélyes körülmények közt eltűnt pilóta utolsó szavai

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17191430_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Marco Rossi nagy hírt jelentett be; Szalai Ádám ellen fordult Szoboszlai

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17191135_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Gábornak is hálás lehetsz" – Tóth Gabi posztja felkavarta az állóvizet

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/N9lx2vCikai934LrxR3GGgua0S87GG1y4tUDCvEMmD0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q5OTlmN2NmMDNkNDQ3OTViMTM5MTVkZjY0NTAzNmQx.jpg
Heti Top

Bőnyi gyerekkéselés, motoros tragédia Komlónál, rejtélyes inárcsi eltűnés: ezek érdekelték leginkább olvasóinkat

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/rooe3-ruBa4zvbF5p4UgeO1lbLFWCqRx6wLe3eCUUQA/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2VkMDY0NDIwZDZhOTQzYjE5NzI0MzEwZGQxMmFmNjQy.jpg
Anyák napja

„Szívünkben tovább élnek a hazatért angyalok” – együtt emlékeztek meg elhunyt gyermekeikről a gyászoló anyák