Aktuális

Gyurcsány egykori egészségügyi államtitkára kibökte: mégiscsak jó a kínai vakcina

Bors

2021. március 3. szerda 11:12

Etikai vizsgálatot indít a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a DK egészségpolitikusának, Komáromi Zoltánnak a vakcinaellenes kijelentése miatt, ám a szervezet elnöke, Kincses Gyula – aki korábban maga is a DK elnöke mellett politizált, hiszen Gyurcsány Ferenc kormányzása alatt volt egészségügyi államtitkár – orvosként nem akarta elmondani a véleményét kollégája megnyilvánulásáról. Békeffy Magdolna belgyógyász azonban nem volt ennyire elnéző Komáromival. Szerinte ugyanis akármilyen politikai tevékenységet is végez Komáromi Zoltán, nem szabadna elfeledkeznie arról, hogy ő elsősorban orvos – hangzott el a PestiTV megújult közéleti magazinműsorában, a Pesti Riporterben.

Forrás: MTI

Kincses Gyula a PestiTV műsorában közölte: a MOK-ot nagyon zavarja, hogy túlpolitizálták a vakcinakérdést. Mindezt azzal kapcsolatban mondta, hogy a korábban vezetése alatt álló Magyar Orvosi Kamara közleményben tudatta, hogy amíg nincsen magyar dokumentáció a keleti vakcinák alkalmazásáról, addig nem tudják azt nyugodt lelkiismerettel ajánlani a betegeknek. Ő maga viszont ennek ellenére úgy fogalmazott:

az a jó vakcina, amit beadnak.

Kincses Gyula kifejtette: véleménye szerint nincs különbség az engedélyezett vakcinák között, illetve ha van, az szakmai különbség és nem politikai hovatartozástól függően kell választani azok közül. Hozzátette: az alkalmazási leírás mondja meg, hogy melyik kinek adható, és ennek megfelelően kell eljárni. Kincses Gyula továbbá kiemelte azt is, hogy a MOK-ot nagyon zavarja, hogy túlpolitizálták a vakcinakérdést. Hozzátette:

bármilyen vakcina vagy gyógyszer engedélyezése hosszú idő, de ebben a mostani helyzetben nem lehet ennyit várni, lépéskényszer van.

A Pesti Riporter hétfői adásában Békeffy Magdolna belgyógyász szakember teljes vállszélességgel állt ki a kínai vakcina mellett: szavai szerint ő maga kifejezetten erre várt és a múlt héten a Pesti Riporter kamerái előtt oltották be ezzel. Békeffy doktornő kifejtette: azért ezt az oltóanyagot választotta, mert a kínai vakcina hagyományos technikával készült, amit évtizedek, évszázadok óta alkalmaznak.

Komáromi ellen etikai vizsgálat indul, de a MOK elnöke nem kívánta kommentálni az ügyet

Mint ismert, Komáromi Zoltán, a DK egészségpolitikusa a minap az ATV-ben nem értett egyet azzal, hogy a betegségnél bármelyik vakcina jobb lenne. Komáromi praktizáló orvos is amellett, hogy Gyurcsány elkötelezettje, így kijelentése nem véletlenül okozott óriási felháborodást.

A neves idegsebész professzor, Csókay András például a MOK elnökének írt levelében azt kérte, indítsanak etikai eljárást Komáromi ellen, valamint határolódjanak el politikai tevékenységétől. Komáromi Zoltán ugyanis maga ismerte el, hogy elbizonytalanítja a betegeit a kínai oltóanyaggal kapcsolatban, politikai aggitációja pedig emberéletekbe kerülhet. Kincses Gyula, aki korábban szintén Gyurcsány Ferenc mellett politizált, elmondta, hogy ha bejelentés érkezik hozzájuk, kötelességük elindítani az etikai vizsgálatot és ezt most is megteszik, ám arra a kérdésre, hogy orvosként mit gondol Komáromi kijelentéséről, szűkszavúan annyit mondott: szerinte az politikai indíttatású volt, és a MOK nem pártolja, ha bárki bármilyen vakcináról lebeszéli a betegeket, hiszen nem lehet előre tudni, hogy annak milyen következménye lesz az emberi életre.

Ma, amiben biztosak vagyunk, hogy az oltásoknak bármilyen szövődménye, kockázata töredéke a COVID-betegségnek

– fűzte hozzá. Békeffy Magdolna azonban nem volt ennyire elnéző Komáromi kijelentésével kapcsolatban. Közölte: súlyosan elítéli Komáromi Zoltán szavait. A doktornő úgy fogalmazott:

akármilyen politikai tevékenységet is végez az orvos, mindig orvos marad. (…) Ha egyetlen ember életébe is kerül az, hogy Komáromi úr lebeszéli a pácienseket egy elérhető és bizonyíthatóan hatékony vakcináról, hát nem tudom, hogy számol el a lelkiismeretével.

Kiemelte továbbá azt is, hogy “aki magát felelős politikusnak tartja és úgy gondolja, hogy a hazájáért él és azért szeretne tenni, nem hergelhet a vakcina ellen”.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16471523_auto_resized.jpg
origo.hu

Szexi képeken Leonardo DiCaprio új olasz barátnője, a topmodell Vittoria Ceretti

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/19909_resized.jpg?avcount=1695512109
origo.hu

Elképesztő terpeszt mutatott be Köllő Babett - VIDEÓ

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16471650_auto_resized.png
metropol.hu

Rádőlt egy egyéves gyerekre a tévé Nógrádban: elhunyt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16471422_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Hoppá: Zelenszkij váratlanul felbukkant Lengyelországban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16471270_auto_resized.jpg
ripost.hu

Ne keresgélj tovább, ők a leghűségesebb csillagjegyek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16471731_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Svenk: Egy romániai eset inspirálta az Elfogy a levegő című nagyjátékfilmet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/19915_resized.jpg?avcount=1695512109
origo.hu

Pőre képek kerültek erő Rita Oráról 18+

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16471257_auto_resized.jpg
travelo.hu

A világ 94 legjobb sajtófotója egy helyen, a Nemzeti Múzeumban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16469255_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Esztergomi robbantás: két kisgyermeke hiába várja haza a hősi halált halt rendőrt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/19790_resized.jpg?avcount=1695512109
she.life.hu

Miért velem hozatja el a főnököm a ruháit a tisztítóból?(x)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16469700_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Ezt még szokni kell" - szenzációs estét okozott a Fradi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/19822_resized.jpg?avcount=1695512109
life.hu

Folyton fáradt vagy? A depresszió egyik tünete is lehet(x)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2023/09/7_6hFektJyMOOzKko2O6OPTaI4k9zF1GpnkeimIKOHU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzg5MzM3ZDcxNzU3MDRkYzZhZjJhMDM4NzY5YjI3NjYz.jpg
Tragédia

"Nagyon jó apuka volt" - munkába indult, de útközben meghalt az ötgyermekes apa

https://cdn.borsonline.hu/2023/09/ulliFzrTBJVpOH4yEpP-my_HrXKcEUEvt5FVrwp5b18/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q5NGVlY2U0M2IyYTRmN2Y4ZWIwM2U2OGMyZTZjODdi.jpg
Tragédia

Megtörte a csendet az Esztergomban elhunyt rendőr kollégája, aki ott volt a robbantásnál