Aktuális

Olcsóbb lesz a magyar vakcina

ap

2021. február 27. szombat 11:00

<p lang="hu-HU">A jövő év végén megkezdődik a hazai koronavírus-elleni vakcina gyártása Debrecenben. A magyar oltóanyag stabilizálja az ellátás biztonságát, valamint olcsóbb is lesz a beszerzése a külföldi konkurenciáinál.

Forrás: MTI

A kormány Nemzeti Oltóanyaggyár, illetve kifejezetten a Covid elleni vakcina gyártására Nemzeti Koronavírus-Oltóanyaggyárat hoz majd létre Debrecenben – jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. A tárcavezető kiemelte: a magyar tudósok, szakemberek munkájának eredményeként megszülető hazai vakcinát minden bizonnyal nagyobb közbizalom is övezné, mint bármely importált terméket.

Egészségpolitikai és nemzetbiztonsági szempontból sem halogatható tovább, hogy a magyar emberek biztonságos ellátását hazai fejlesztésből, gyártásból tudjuk garantálni – fogalmazott Palkovics László.

A magyar szabadalom – amelynek gyártása jövő év végén kezdődhet el – leginkább a kínaihoz hasonlít majd, vagyis a kutatók konzervatív technológiával inaktiválják a vírust – ebből már négy liter rendelkezésükre is áll. Jó hír, hogy a hazai ellenszer a változékony kórokozókhoz is gyorsan tud majd alkalmazkodni, vagyis a gyártással egy hónap alatt lekövetik az új mutációkat.

Emellett fontos kiemelni, hogy a hazai védőoltás esetében stabilizálódni fog az ellátás biztonsága, másrészt annak beszerzése is olcsóbb lesz a külföldi konkurenciáinál – mondta a Borsnak Rusvai Miklós virológus, aki kiemelte: habár a hazai védőoltás nem fogja meghódítani a világot, nem is ez vele a cél, hanem az, hogy kevésbé legyünk kiszolgáltatva a külföldi beszállítóknak.

Merkel: jön az EU-s oltási igazolvány

Még a nyár előtt bevezethetik az Európai Unióban a koronavírus elleni védőoltás beadását tanúsító igazolványt, amellyel szabadabban lehet majd utazni – jelentette be Angela Merkel. A német kancellár hangsúlyozta: egyelőre a vírus új, erősen fertőzőképes mutációinak terjedése áll a tagállamok figyelmének középpontjában.

– Ugyanakkor abban is minden tagország egyetértett, hogy szükség van digitális oltási igazolványra -– fogalmazott Merkel.

Mint mondta, az EU-tagok önállóan, nemzeti szinten vezetik majd be az újítást, de a tagállami igazolványok egy uniós szintű megoldás révén az egész EU-ban érvényesek lesznek. Így a digitális oltási igazolvánnyal szabadabban lehet majd utazni a közösségen belül. Hangsúlyozta: az új intézmény bevezetése egyáltalán nem jelenti, hogy csak az utazhat, akinek van digitális oltási igazolása. Ezzel a kérdéssel kapcsolatban semmiféle politikai döntés nincs még.

A beruházások teljes költsége várhatóan 55 milliárd forintra rúg majd, mely összegből a koronavírus oltóanyaggyár mintegy 6,7-7 milliárdba fog kerülni.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15149773_auto_resized.jpg
origo.hu

Orbán Viktor: A magyar kormány Európában elsőként megkérdezi az embereket a szankciókról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/8862_resized.jpg?avcount=1664211609
origo.hu

37 ember robbant fel Márkushegyen

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15150534_auto_resized.jpg
life.hu

Már nem szingli a Dancing with the Stars táncosa - a műsornak köszönheti szerelmét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15149559_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Így fasisztázik és orbánozik a nemzetközi média Meloniék győzelme miatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/8861_resized.jpg?avcount=1664211609
origo.hu

Lövöldözés volt egy iskolában, több halott, sok sérült van - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15150531_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Séfek séfe: Gáspár Bea és Evelin kőkeményen osztották versenyzőket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15149088_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Drámai videó az M7-esről, iskolásokkal teli busz csapódott fékezés nélkül a szalagkorlátnak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15149254_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megrázó részletek a hétfő reggeli iskolai tragédiáról, ahol több diák meghalt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15148926_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gyászol a Gárdonyi Géza Színház, meghalt a társulat egyik tagja

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2022/09/b45_GGVSntQX0Df7ZNpkLDzN7DEUk44QBY8gZ0k8-A0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzM5YTM5OGQ1OTBiMjRhZjFhMzkyMjEyZTdkNjY5MWI5.jpg
Remény

Mellbevágó diagnózist közöltek az orvosok a szülőkkel: Hanna csontdaganattal küzd

https://cdn.borsonline.hu/2022/09/0umFPS9XfT7lkceLQmH1IiMINAGWcjWir2HG3bFze34/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzA1NTg1YWUxMzNkYjQ3YWFiNzkzYTczOTk4NzAwNDBi.jpg
Szankció

A kormány nemzeti konzultációt indít a szankciókról