Aktuális

Olcsóbb lesz a magyar vakcina

ap

2021. február 27. szombat 11:00

<p lang="hu-HU">A jövő év végén megkezdődik a hazai koronavírus-elleni vakcina gyártása Debrecenben. A magyar oltóanyag stabilizálja az ellátás biztonságát, valamint olcsóbb is lesz a beszerzése a külföldi konkurenciáinál.

Forrás: MTI

A kormány Nemzeti Oltóanyaggyár, illetve kifejezetten a Covid elleni vakcina gyártására Nemzeti Koronavírus-Oltóanyaggyárat hoz majd létre Debrecenben – jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. A tárcavezető kiemelte: a magyar tudósok, szakemberek munkájának eredményeként megszülető hazai vakcinát minden bizonnyal nagyobb közbizalom is övezné, mint bármely importált terméket.

Egészségpolitikai és nemzetbiztonsági szempontból sem halogatható tovább, hogy a magyar emberek biztonságos ellátását hazai fejlesztésből, gyártásból tudjuk garantálni – fogalmazott Palkovics László.

A magyar szabadalom – amelynek gyártása jövő év végén kezdődhet el – leginkább a kínaihoz hasonlít majd, vagyis a kutatók konzervatív technológiával inaktiválják a vírust – ebből már négy liter rendelkezésükre is áll. Jó hír, hogy a hazai ellenszer a változékony kórokozókhoz is gyorsan tud majd alkalmazkodni, vagyis a gyártással egy hónap alatt lekövetik az új mutációkat.

Emellett fontos kiemelni, hogy a hazai védőoltás esetében stabilizálódni fog az ellátás biztonsága, másrészt annak beszerzése is olcsóbb lesz a külföldi konkurenciáinál – mondta a Borsnak Rusvai Miklós virológus, aki kiemelte: habár a hazai védőoltás nem fogja meghódítani a világot, nem is ez vele a cél, hanem az, hogy kevésbé legyünk kiszolgáltatva a külföldi beszállítóknak.

Merkel: jön az EU-s oltási igazolvány

Még a nyár előtt bevezethetik az Európai Unióban a koronavírus elleni védőoltás beadását tanúsító igazolványt, amellyel szabadabban lehet majd utazni – jelentette be Angela Merkel. A német kancellár hangsúlyozta: egyelőre a vírus új, erősen fertőzőképes mutációinak terjedése áll a tagállamok figyelmének középpontjában.

– Ugyanakkor abban is minden tagország egyetértett, hogy szükség van digitális oltási igazolványra -– fogalmazott Merkel.

Mint mondta, az EU-tagok önállóan, nemzeti szinten vezetik majd be az újítást, de a tagállami igazolványok egy uniós szintű megoldás révén az egész EU-ban érvényesek lesznek. Így a digitális oltási igazolvánnyal szabadabban lehet majd utazni a közösségen belül. Hangsúlyozta: az új intézmény bevezetése egyáltalán nem jelenti, hogy csak az utazhat, akinek van digitális oltási igazolása. Ezzel a kérdéssel kapcsolatban semmiféle politikai döntés nincs még.

A beruházások teljes költsége várhatóan 55 milliárd forintra rúg majd, mely összegből a koronavírus oltóanyaggyár mintegy 6,7-7 milliárdba fog kerülni.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Youtubereknek készített kamerát a Nikon

borsonline.hu

Ők a legjobbak: 3 csillagjegy, akik megszépítik az életet

vg.hu

Földbe állhat jövőre a lakáspiac

ripost.hu

Kiderült: ő az a szőke szépség, akivel Shane Tusupot csókolózni látták

hirtv.hu

Döbbenetes állítás: a szakértő szerint már nem látjuk élve Michael Schumachert

ripost.hu

Elképesztő dolog történt a megműtött magyar fiatallal

travelo.hu

Videó: Halált okozó tornádó pusztított egy kis holland városban

travelo.hu

HORVÁTORSZÁG TELE VAN TERMÉSZETTEL…(x)

borsonline.hu

Kiadták a riasztást: brutális vihar közelít hazánk felé

borsonline.hu

Egymásnak esett Suzy és Jolly a pénz miatt, kiderült, miért

borsonline.hu

Megszólalt a kivitelező cég, ez okozhatta az épületomlást a Jókai utcában

További cikkek

Dráma

Megrázó részletek a Dunában eltűnt 17 éves lányról: 7 éves húga végignézte, ahogy elmerül

Tragédia

Ezúttal egy másfél éves fiú vesztette életét úgy, mint a buszban hagyott kislány Tomajmonostorán