Aktuális

Megkönnyíti a nyitást a védettségi igazolás – Így lesz érvényes

Bors

2021. február 18. csütörtök 11:00

Megkönnyíti a koronavírus-járvány utáni életet az védettségi igazolvány, amit márciustól kezdenek postázni. A védettséget háromféle módon lehet igazolni: ha valaki megkapta a védőoltást, igazoltan átesett a fertőzésen, vagy utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálattal. Az igazolvány lehet plasztikkártyás, vagy digitális.

Forrás: MTI

Az állam hivatalból postázza az ingyenes kártyát, kiállítást külön nem kell kérni, ha valaki megkapta a védőoltást. Ebben az esetben automatikusan bekerül a számítógépes rendszerbe. A védőoltást igazoló kártyának nincs érvényességi ideje, a személyi adatok mellett tartalmazza majd a védőoltás idejét, valamint típusát.

Szintén ingyenes az igazolvány kiállítása annak, aki már átesett a betegségen, és ezt tudja bizonyítani. Ilyen esetben a fertőzésből való felgyógyulás napja jelenti a védettség kezdetét. A gyógyulás napjának az a nyilvántartott dátuma, amikor negatív lett a PCR-tesztje vagy antigén gyorstesztje.

Ha valakinek csak a fertőzést igazoló pozitív tesztje van, de több nem készült, mert tünetmentes, enyhe tünetes, vagy otthoni karanténban maradt, akkor a teszt utáni 10. nap a felgyógyulás hivatalos napja. Ebben az esetben az igazolvány érvényessége hat hónap. A kártya ebben az esetben is ingyenes, az állam hivatalból postázza.

Ellenanyag vizsgálat után is igényelhető

Sok esetben az érintett nem tudja, hogy már túl is van a koronavíruson, de nem tudott róla, vagy nincs róla tesztje, akkor utólag lehet igazolni ellenanyag-vizsgálattal. Ebben az esetben fizetni kell érte, hatósági áras lesz, 11 000 forint. Emellett ki kell fizetni a védettségi igazolvány kiállításnak 3000 forintos összegét is.

Bármelyik kormányablakban lehet majd igényelni, vagy elektronikus úton is. Ennek a kártyának az érvényessége négy hónap. A kártya személyigazolvány vagy útlevél felmutatásával együtt lesz érvényes, és az egyes adatok megjelölését angol nyelven is tartalmazza.

Applikáció is lesz

Az igazolványon túl, gondolva a fiatalabb korosztályra, app-on keresztül is lehet majd a védettséget igazolni. Az applikáció az érintett azonosítását követően igazolja az érintett oltottságát.

Az internetes alkalmazás applikáció az oltott nevét, az érintett TAJ számát, az oltás idejét, a védőoltás típusát, a fertőzéssel szembeni védettség tényét vagy annak hiányát jeleníti meg. Arról még nem született döntés, hogy az igazolás milyen előnyökkel jár, de az biztos, megkönnyíti majd a nyitást.

További cikkek

Szexi

Letapasztotta a mellbimbóit, így már nem tiltja le az Insta Barbit

Gyász

Késelés a XVI. kerületben: Felesége előtt csuklott össze a szíven szúrt családapa

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

Hodász: Nem tudom, hogy valóban létezik-e meleglobbi

metropol.hu

Gáspár Győző is gratulált Kulcsár Edina új kapcsolatához, nem is akárhogyan- Fotó!

travelo.hu

Közelebb került a megvalósításhoz a 300 méteres Gellért-hegyi sikló

hirtv.hu

Ön szerint is a fekete párduc van rajta? Újabb, jobb minőségű videó készült - ezúttal Kerecsendnél

boon.hu

Puskalövések és autós üldözés Borsodban

vg.hu

A gerincvelő gyulladásának egy ritka változatát okozhatja az AstraZeneca oltása

borsonline.hu

Borzasztó felfedezés: így fog elpusztulni a Föld

nemzetisport.hu

FIFA-gála: Messi, Szalah vagy Lewandowski örülhet? – élőben az NSO-n!

mandiner.hu

The Spectator: az Orbán Viktor elűzésére tett próbálkozás darabokra hullik

origo.hu

Óriási dráma: Kiesett az előző Európa-bajnokság elődöntőse