Aktuális

Elindult a tömeges oltás – Ez vár ránk a vakcina beadatása előtt

Bors

2021. február 2. kedd 06:50

A Metropol bemutatja azt a hozzájárulási nyilatkozatot, amit a vakcina beadása előtt ki kell tölteni. Hazánkban a héten indul a tömeges oltás, így nem árt felkészülni, mire számíthatunk, milyen kérdésekre kell választ adjunk. Minden fontos információt összeszedtünk.

Forrás: AFP

A járvány megállításához elengedhetetlen, hogy a társadalom nagy része átoltott legyen – jelentette ki a Metropolnak dr. Jakab Kinga. A 35 éves gyógyszerész múlt héten kapta meg a második oltást, így elejétől a végéig elmesélte, mi történt pontosan. Lehet-e előtte enni? Mit kell magunkkal vinni? Mennyit kell várni? Többek közt ezekre a kérdésekre is választ kaptunk tőle.

Oltás előtt és után nem szabad újfajta gyógyszert szedni

Magyarországon bárki jelentkezhet oltásra a vakcinainfo.gov.hu weboldalon. Dr. Jakab Kinga gyógyszerészként ezt a Magyar Gyógyszerészi Kamara e-mail címén is meg tudta tenni.

Csak a nevemet, a születési dátumomat, és a TAJ-számomat kellett megadni. Hétfőn jelentkeztem, kedden már küldték is, hogy szerdán 14:30-ra mehetek. Meglepődtem, hogy ilyen gyorsan történt minden – mesélte a Metropolnak Kinga.

Természetesen lehet előtte enni, inni, arra kell csak odafigyelni, hogy az oltás előtt és után három nappal nem szabad elkezdeni újfajta gyógyszert szedni. A régieket, a meglévőket változatlanul be kell venni. Ha valaki speciális gyógyszert szed, például szívbetegségre, mindenképp konzultáljon az oltás előtt a házi orvosával az esetleges leállásról – javasolta a gyógyszerész.

„Nagyon pici szuri, nem is lehetett érezni”

Dr. Jakab Kinga már az oltás előtti napon megkapta e-mailben, hogy a Pfizer-Biontech készítményét kapja majd meg, illetve átküldték neki a hozzájáruló nyilatkozatot is. Ezt otthon kinyomtatta és kényelmesen kitöltötte.

Vittem magammal, így ezzel sem kellett időt töltenem a helyszínen. Maszkban kellett menni, és mielőtt beléptem a folyosóra, megmérték a testhőmérsékletem. Ezt követően egy elővizsgálati szobába küldtek, ahol vérnyomást és pulzust mértek, majd egy másik teremben meg is kaptam az injekciót. Nagyon pici szuri, nem is lehetett érezni. Ezután kimentem a megfigyelőbe, ahol 30 percet kellett várakozni, az időt magamnak mértem, amíg én ott voltam, nem lett rosszul senki. Amint letelt az idő, ismét megmérték a vérnyomásomat és a pulzusomat, majd megkaptam a kartonom, rajta, hogy 21. nappal később kell a második oltást megkapnom – mesélte a szakember.

„Minden nagyon flottul zajlott”

Húsz nappal később Kinga ismét e-mailben kapott időpontot a második oltás beadására, a hozzájárulási nyilatkozatot pedig ez alkalommal is ki kellett töltenie.

A protokoll ugyanaz volt, mint az első oltásnál, minden nagyon flottul zajlott. Mellékhatásként csupán a beadás helyén jelentkezett fájdalom, illetve aznap este volt egy pici hőemelkedésem, de csak az én általános testhőmhöz képest, a 37 fokot még így sem értem el. Ez is mutatja, hogy a védőoltás kockázata összehasonlíthatatlanul kisebb, mint a vírussal történő megfertőződésé. Fontos, hogy ez alapján mérlegeljünk – tette hozzá a gyógyszerészként dolgozó édesanya.

Ezekre kell válaszolni

A hozzájárulási nyilatkozatban a személyes adatainkon túl jó néhány kérdésre kell válaszolni, most idézünk néhányat.

– Van-e tartós, krónikus betegsége?

– Volt-e élelmiszer, ismeretlen gyógyszer okozta anafilaxiás reakciója?

– Terveznek-e Önnél műtétet a következő 1 hónapban?

– Kapott-e védőoltást az elmúlt 2 hétben?

– Jelenleg várandós-e?

– Tervez-e várandóságot 3 hónapon belül?

Bizonyíték az oltásról

Azok, akiket beoltottak, erről igazolást kapnak. Ők a jövőben az oltottságról plasztik kártyát is igényelhetnek majd.

Ennyi embert oltottak be eddig itthon

238 ezer főre nőtt az oltottak száma, és több mint 61 ezren a második oltást is megkapták. Az elmúlt négy napban több mint 72 ezer személyt oltottak be az idősotthonokban és a bentlakásos szociális intézményekben lakók közül.

Addig nem lehet lazításra számítani, amíg nincs tömeges oltás

Ha erre lesz lehetőség, illetve a fertőzöttek száma csökkenni fog, akkor elképzelhető, hogy feloldják a korlátozásokat. A védelmi intézkedések egyelőre március 1-ig vannak érvényben.

További cikkek

Kellemetlen

Öt évig titkolta, hogy pornós, rettentő kínos, ahogy lebukott a családja előtt

Baleset

Két mentőhelikoptert riasztottak a helyszínre: Szörnyű tragédia történt Bács-Kiskun megyében

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezek most Magyarország legolcsóbb új autói, ki nem találná, melyik márka áll az élen

borsonline.hu

Öt évig titkolta, hogy pornós, rettentő kínos, ahogy lebukott a családja előtt

life.hu

Csalódás a családnak Damu Roland temetése: semmi sem alakul a terv szerint!

magyarnemzet.hu

Gyárfás Tamás csattanós választ adott a vádmódosításra

szon.hu

Micsoda fotó esett be Dominikából! Elalélt mindenki Pap Dorci popsijától!

origo.hu

Gombócérés a torokban: az izmok ellazítása is segíthet

origo.hu

Átfogó tervet jelentett be a világ egyik legfontosabb növényénél a Nestlé

borsonline.hu

Most adták ki a meteorológusok: borzalmas, ami az ország felé tart

origo.hu

A rendőrök orra előtt fogyott ki a benzin, ami ezután jött, arra senki sem volt felkészülve