Aktuális

Az angol mutáns a felelős a járványügyi adatok romlásáért

Bors

2021. február 11. csütörtök 08:15

A koronavírus második hulláma újra fellángolni látszik, amiért nagy valószínűséggel az angol mutáns okolható. Sok múlik most a vakcinázás ütemén, a korlátozó intézkedések fenntartásán és a lakosság fegyelmezettségén.

Megállítható a folyamat

A második hullám ugyan még véget sem ért, a járványügyi adatok azt mutatják, a koronavírus-járvány újabb fellángolása fenyeget. Dr. Rusvai Miklós virológus professzor szerint, bár a következő hetekben emelkedő tendenciát fognak mutatni a járványügyi adatok, a lakosság immunizálásával és a korlátozásokkal elkerülhető egy újabb járványcsúcs.

– Az elmúlt időszakban stagnálnak vagy emelkednek a járványügyi adatok. Az, hogy mi­lyen magasra fut fel a görbe, azon múlik, hogy milyen ütemben halad a vakcinázás, és megmaradnak-e a szigorú járványügyi korlátozások – magyarázta dr. Rusvai.

– A következő napokban meg kell barátkozni azzal a gondolattal, hogy a kedvező folyamat megtorpant, sőt a visszájára fordult. Jelenleg valamennyi járványtani adat stagnál, vagy elindult fölfelé. Az emelkedés ugyan nem drasztikus, de tendenciózus. Már múlt héten emelkedett Deb­recenben és Nyíregyházán a szenny­vízmintákban az új koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, ezen a héten pedig Budapesten, Győrben, Miskolcon és Székesfehérváron is emelkedést mutattak ki a szakemberek. Ez alapján elmondhatjuk, hogy nagy valószínűséggel az emelkedés országos szinten tapasztalható lesz – mutatott rá a virológus, aki úgy véli, a statisztikai adatok romlásáért az angol mutáns okolható.

– Mivel egészségügyi szempontból lényegtelen, ki melyik variánssal fertőződik, nem végeznek minden fertőzött esetében erre kimutatást. Az azonban biztos, hogy lényegesen nagyobb számban mutatták már ki, mint decemberben, és vélhetően ez a szám a következő hetekben to­vább emelkedik majd, míg végül az angol mutáns kiszorítja majd az eredeti variánst. Bebizonyosodott, hogy elhamarkodott lett volna a lazítás. Most sokkal jobban kellene aggódni, így csak kicsit össze kell húzni magunkat, és továbbra is bízni a vakcinázásban – taglalta a szakember.

Zajlik az immunizálás

Folyamatosan zajlik a vakcinázás. Már nem csak a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcina alkalmazása zajlik, megkezdődött a Szputnyik V és az AstraZeneca vakcinák felhasználása is.

– A jelenleg négy használatban lévő vakcina mellett ott van még a kínai Sinopharm, amely ugyan még nem érkezett meg nagy mennyiségben, már van veszélyhelyzeti engedélye Ma­gyarországon. Ezenkívül a Novavax és a Johnson & Johnson dokumentációi is az Európai Gyógyszerügynökség előtt állnak, már csak a határozatra várunk.

Azt gondolom, mindkettő meg fogja kapni az engedélyt, erről reményeim szerint február végéig megszületik a döntés – sorolta a lehetőségeket a virológus, aki szerint bármelyik vakcina jobb, mint a koronavírus-betegség.

– Biztos vagyok benne, hogy a tél vége, tavasz eleje még járványügyi szempontból hasonló mederben zajlik, mint most. A kérdés csak az, mit hoz a tavasz, milyen nyitásokra számíthatunk. A mostani emelkedő tendencia mindenképpen azt bizonyítja, hogy azoknak volt igazuk, akik a korlátozások március elsejéig tartó meghosszabbítása mellett döntöttek.

A gyerekek, kismamák még várhatnak

Köztudott, hogy gyerekek, kismamák, szoptatós anyu­kák és krónikus betegek nem szerepelnek az oltásra ajánlott csoportok között, ám a virológus szerint ezekkel a kitételekkel csak a gyártó cégek biztosítják be magukat.

– Csak azért nem ajánlják, mert még nem tesztelték megfelelő számban ezekben a csoportokban, ám nagy valószí­nûséggel, ahogy a krónikus be­tegeknél sem, náluk sem okozna problémát. A kismamák és a gyerekek egyébként sem tartoznak rizikófaktorba, így, ha ajánlott lenne számukra az oltás, akkor sem kerülnének még sorra jó darabig. A kismamák általában egészséges nők, ráadásul a magzatra sem veszélyes a vírus – zárta dr. Rusvai.    

További cikkek

NASA

Döbbenetes felfedezést tett a NASA: Ez derült ki a Halálcsillag mélyéről

TRAGÉIDA

„Soha nem felejtem el a gázolaj szagát”- Kilencen haltak meg az M7-esen történt buszbalesetben

Ez is érdekelhet

life.hu

Szívszorító felvétel! Utolsó tévés szereplése idején már az életéért küzdött Csollány Szilveszter

origo.hu

Meghozta az autós futár a rendelést, meglátta a lépcsőt, a következő jelenet eszméletlen volt

vg.hu

Már tesztelik a Pfizer omikron elleni oltását, de csak az 55 év alattiaknak ajánlják

boon.hu

Szívszorító: így búcsúznak lányai Csollány Szilvesztertől

nemzetisport.hu

NBA: 16 239 meccsre egy ilyen csoda jutott; most újra – videó!

origo.hu

Ismét keserű évet zárt a mézpiac, most a magas árak sem segítenek

nemzetisport.hu

Afrika-kupa: Stopiráék kettős emberhátrányban búcsúztak

mandiner.hu

Márki-Zay kocsmában járt, számon kérték rajta az indiai szemműtéteket

life.hu

Ez a tünet biztosabb jele az omikronnak, mint a pozitív teszt

origo.hu

Meg akart lógni az igazoltatás elől egy somogyi autós, az abroncsaitól a rendőrök is elképedtek