Aktuális

Ön is rosszul hordja? 8 meglepő hiba, amit elkövethet a maszkkal

Bors

Létrehozva: 2021.01.12.

Sokan nem is gondolnánk, milyen súlyos hibákat vétünk a maszkjainkkal nap mint nap. Nyolc pontban szedtük össze, mit csinálunk rosszul, ha a szájmaszkokról van szó.

Forrás: Pixabay

A koronavírus-járvány ellen a legjobban a megfelelő, minimum másfél méteres távolság megtartásával, rendszeres fertőtlenítéssel és kézmosással, valamint szájmaszk megfelelő viselésével lehet védekezni. Ha ezeket betartjuk, a lehető legkisebbre csökkentjük az esélyét annak, hogy elkapjuk, vagy esetleg észrevétlenül továbbadjuk a fertőzést.
Egy friss tanulmány szerint rengeteg hibát vétenek az emberek, ha a maszkviselésről van szó. A Signs.com összegzése szerint az alábbi nyolc hibát rendszeresen elkövetjük, hiába próbálunk a legjobb tudásunk szerint védekezni a járvány terjedése ellen.

1. A kézmosás hiánya

A felmérés szerint a megkérdezettek 35%-a nem mossa meg a kezét, mielőtt maszkot vesz fel, még ennél is nagyobb részük, pontosan 43,7%-uk pedig azelőtt hagyja ki a kézmosást, hogy levennék a maszkjukat. A maszk fel- és levétele előtt minden esetben javasolt a 20-30 másodpercig tartó, alapos kézmosás.

2. Az arcmosás hiánya

Ha már a kézmosás helyes időzítését megtanultuk, az arcunkra is fontos megfelelő figyelmet fordítani. Szakértők szerint már csak a maszkviselés következtében előforduló pattanások, aknék kialakulása, de természetesen a vírus melletti higiénia miatt is fontos a maszk eltávolítása után az arcunkat is alaposan megmosni. A Signs felmérése szerint ezt a nyilatkozók 31,9%-a nem teszi meg.

3. Közös maszkhasználat

Meglepően hangozhat, ám a megkérdezettek negyede azt vallotta, hogy másokkal is megosztja a maszkját. Mondanunk sem kell, amennyiben ön is ennek a szokásnak a rabja, próbálja minél rövidebb időn belül elfelejteni a dolgot! Gondoljon csak bele: legyen szó szövet- vagy eldobható maszkokról, azokat minden esetben mélyen átáztatja az verejték és a nyál is. Ezért tehát ahogyan az alsóneműinket és a fogkeféinket sem osztjuk meg másokkal, a maszkunkat sem szabad.

4. Újra és újra

Az eldobható maszkok nevében is benne van, hogy eldobásra ítélték őket, ezért nem lehet őket többször használni. A Signs általi felmérésben a válaszadók 44,2%-a vallotta be, hogy egynél többször viselte a maszkot, amit egyetlen használat után el kellene dobni. Ezeket a maszkokat kizárólag rövid időtartamra fejlesztették ki, ezért használat után a szemetesben a helyük.

5. Mossák, amit nem kellene

A megkérdezettek 40,8%-a megpróbálta már kimosni egyszer használatos maszkját, pedig mint az előző pontban is írtuk, az egyszeri használatra készült. Amennyiben az eldobható maszkok átnedvesednek, hatásuk nagyban csökken, ezáltal a védelemnek is annyi. 

6. Nem mossák, amit kellene

A szövetmaszkok nagy előnye az eldobhatóval szemben, hogy azokat nem kell minden használat után kidobni, majd újat venni. Eldobni nem, kimosni viszont kötelező az újrahasználható maszkokat. A megkérdezettek elképesztő hányada: 79%-a nem mossa ki minden használat után a maszkját, 8%-uk emellett egyáltalán, egyszer sem mosták ki azt. Mint ahogyan fentebb már említettük, a verejtéket és a nyálat is szépen raktározzák a maszkok, ezért minden használat után ki kell mosni őke – a higiéniáról nem is beszélve. 

7. Kikandikáló orrok és szájak

Bizonyára ez a leginkább ismerős pontja a felsorolásnak: úton útfélen belefutunk egy-egy emberbe, akin ugyan ott a maszk, de az orra vagy a szája kilóg. Ez a viselet helytelen. Szakértők szerint ezzel a viselésformával nagyjából ugyanazt érjük el, mintha egyáltalán nem lenne rajtunk maszk, tehát egyáltalán nem véd meg senkit semmitől.

8. Helytelen tárolás

A legkevésbé fontosnak gondolt, mégis nagy hiba a szájmaszkok tárolása. Igenis számít, hol és hogyan tartjuk maszkjainkat, legyen szó használt vagy tiszta darabról. Gondosan kell kezelni a használt maszkokat: szövet- és egyszer használatos darabok esetén is levétel után helyezzük őket egy zárható műanyag tasakba, előbbi esetén a mosás időpontjáig maradjon is ott, utóbbi esetében pedig ezután dobjuk a szemetesbe. Tiszta maszkokat tiszta, száraz, jól lélegző tasakban (papírzacskó, hálós zsák) tároljuk a használatig.

(via)

Ezt olvasta már?

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16998605_auto_resized.png
origo.hu

Ezt mondta Kárpáti Rebeka apja lánya 17 évvel idősebb, milliárdos párjáról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/25444_resized.jpg?avcount=1709091613
origo.hu

Tóth Gabi elárulta, mit gondol Mikes Annáról - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16998730_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Singh Viki bántalmazó kapcsolatáról vallott: "Volt, aki négy évig folyamatosan vert"

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16998130_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Még az ellenzék is felháborodott Rónai Sándor botrányán + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16996921_auto_resized.png
metropol.hu

Magyar válogatott focistára hajt a Manchester United: Marco Rossi kulcsembere a kiszemelt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/25436_resized.jpg?avcount=1709091613
origo.hu

Alig férnek el a felsőben Metzker Viki hatalmas mellei - kép

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16977474_auto_resized.jpg
travelo.hu

Lélegzetelállító látványosság épül a Közel-Keleten

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/25385_resized.jpg?avcount=1709091613
life.hu

A tartós megoldás: a hüvelyflóra regenerálása a mindennapokban (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/25391_resized.jpg?avcount=1709091613
origo.hu

Így válasszunk műfüvet! Közel 40 százalékkal nőtt a műpázsitot választók száma ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16992411_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Robban a cukiságbomba: csodás családot alkot Krausz Gábor, Mikes Anna és Hannaróza

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16994343_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Már nem veszi el tőlünk senki, kisfiam" - szörnyű csapás érte Curtiséket, kisgyermekét vigasztalja

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/02/UAIZD3xHW8UQZNpBk3XPSYVRtkYW2o273Ej1yAWrVZY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzE5YWM4M2U0ZTU4YzRhMmViMDQwNTk4Y2YxZDMxZjJl.jpg
Nyomozás

Támadás a vasútállomáson: halálosan megsebesítettek egy férfit

https://cdn.borsonline.hu/2024/02/zWXosLxsA-xLz8y1csXMW4EAU2wN9cNnFCjSDjwCW_k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzkxMjU3N2I0ZGFkMTRkMmFhNGNmYjU5N2NiMDNjYTE5.jpg
Szörnyűség

"Katalin nem csupán gyilkos, hanem alávalóan gonosz is" – terhesen a saját hasát ütötte a gyermekével végző anya