Aktuális

Látni és látszódni: Így biztonságos vezetni a sötétben

Bors

Létrehozva: 2021.01.24.

A téli időszak sokak számára az esti, sötétben való vezetést jelenti legin- kább, hiszen reggel egészen sokáig, délután pedig elég korán sötét van, így a munkába járás sok esetben érinti ezeket az időszakokat.

Forrás: Shutterstock

A statisztikák szerint a balesetek 40 százaléka a sötét órákban történik. Éjszakai látási körülmények között az útviszonyok megváltoznak, ahogy a láthatóság is,de vannak más veszélyes tényezők is, mint például a volánnál való elalvás.

Annak érdekében, hogy ezekben a sötét órákban is biztonsággal autózhasson, összegyűjtöttük a leghasznosabb tippeket.

Tiszta ablakok

Az éjszakai balesetek jelentős befolyásoló tényezője a láthatóság. Noha a por és a szennyeződés a szélvédő belső és külső oldalán nem igazán észrevehető a nappali órákban, a fényszórók, utcai lámpák és akár bizonyos napszögek napfényének tükröződését is okozhatja. Ügyeljen arra, hogy az ablakok kívül és belül is tiszták legyenek, hogy csökkentsék a tükröződést, amely gátolhatja a kilátást.

Lámpaellenőrzés

A lámpák karbantartása kulcsfontosságú, hogy a többi járművezető is látható legyen. Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizze a fényszórókat, valamint a hátsó lámpákat és a helyzetjelzőket. Nemcsak az a fontos, hogy valamennyi világítson, hanem az is, hogy helyesen működjenek. Ügyeljen arra, hogy ne legyenek túl fényesek (a távolsági fény kivételével), mivel ez veszélyt jelenthet a szembejövő forgalomra is. Nemcsak a megfelelő működésű lámpák nélküli vezetés jelent biztonsági problémát, hanem szabályellenes is, amiért a rendőrök is megállíthatják.

Az út széle

Ha bármilyen okból le kell húzódnia a sötétben, győződjön meg róla, hogy jól látható. Tartsa a fényvisszaverő háromszögeket és -mellényt az autójában, amikkel kiszálláskor is látható marad. Ha közúti segítségre vár, a legjobb, ha bekapcsolja vészvillogókat, de főleg autópálya esetében nem ajánlott az autóban tartózkodni, még ha hideg is van odakint. Városi forgalomban, ha kellően le tudott húzódni a forgalomtól, bent maradhat az autójában.

Ne a fénybe!

Közvetlenül a szembejövő járművek fényeibe tekintve átmenetileg megvakulhat. Ehelyett tekintetét kissé lejjebb vagy jobbra vesse, és a fehér vonalra koncentráljon. Ezzel elkerülhető a túlzott fényterhelés, ami csökkentheti a sötétben való látás képességét, ha a jármű elhalad.

Szemek az úton

Ennek elsőbbséget kell élveznie mind a nappali, mind az éjszakai vezetés során, azonban még fontosabb, ha sötétben vezetünk. Akár a rádió hangerejét változtatja, a klímaberendezés beállításait módosítja, akár valami másra összpontosít a járművén belül, teljes figyelmét az útra kell fordítania. Az éjszakai vezetés általában egy munkanap után zajlik és hajlamosabbak vagyunk a lassabb reakcióidőre. Alacsonyabb láthatósággal kombinálva különösen kockázatos lehet, ha nem fordítja teljes figyelmét az ön előtt álló útra.

A környezet

Ez ismét összefügg az éjszaka leple alatt a láthatóság csökkenésével. Még akkor is, ha a környéket erősen megvilágítják utcai lámpák, a láthatóság jóval kisebb, mint nappal. Mindezek miatt jobban figyelnie kell a gyalogosokat, a kerékpárosokat és az állatokat. Ne feledje, hogy télen a sötétség már 16 órakor beállhat, ami azt jelenti, hogy a gyermekek és az idős emberek nagyobb számban lehetnek kint. Előfordulhat, hogy a kerékpárosoknak nincs megfelelő ruházatuk vagy világításuk, ami csökkentheti a láthatóságukat.

Nagyobb távolság

Sötétben a három másodperces szabályt kell betartania. Ez könnyedén ellenőrizhető, elég csak egy fix pontot kinézni az előttünk haladó mellett, és magunkban számolni, amíg elérjük ugyanazt a pontot. Sötétben a fényszórók csak egy korlátozott távolságot világítanak be. Főleg csúszós útburkolat esetén ügyelni kell arra, hogy olyan sebességgel haladjon, amiről a bevilágított útszakasznyi távolságon belül meg tud állni.

Gyakoroljon!

A tétovázás jelentős oka lehet a közúti baleseteknek. Ahhoz, hogy magabiztosabbá váljon gyakrabban kell sötétben vezetnie. Szánjon időt arra, hogy sötétben, este gyakorolja a vezetést, hogy otthonosabban mozogjon a korlátozott látási viszonyok közt is.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088809_auto_resized.png
origo.hu

"Eredeti cicije van?" – kikérdezte barátja a Házasság első látásra szereplőjét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26455_resized.jpg?avcount=1711678513
origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090122_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Annyit nyert a lottón, amiből élete végéig hetente vehet magának egy Lamborghinit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088621_auto_resized.jpg
vg.hu

Áll a bál a Telexnél: távozások jöhetnek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17086745_auto_resized.jpg
ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084803_auto_resized.jpg
vg.hu

Varga Judit egykori kabinetfőnöke kitálalt a Mandinernek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26454_resized.jpg?avcount=1711678513
origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091972_auto_resized.jpg
travelo.hu

Videó: Ez a somogyi település a húsvéti dekorációk mogulja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090363_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ennél cukibb ma már nem lesz: így örül Puskás Peti mesedalának csöpp kisfia

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711678513
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17073487_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Nem normális" - Harry herceg kiborító viselkedésére szavak sincsenek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17080249_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Extrém drága kocsiban fotózták le Balogh Edinát, mindenkinek leesett az álla ettől a csúcsjárgánytól

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/PYCAtXdhmh9LsdnAirr_T21AcF0Nlkx-6--SdEnTg2g/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzAxMGQ1MWRmNjk5YTQ5ODU4NDVkNzc1MzQ3MmQwODQ1.jpg
Aktuális

"Együtt nézték a futamot" - Szívszorító: egymás mellett halt meg apa és fia a tragikus lábatlani ralin

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/exuIu_AbRG4eF0Q92vXzfxtL7aSxQ846EekyWfb8AfM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2NjZjZhNTEwNTUxODRiNDJhYmFiMGQ2MDY1NzMzMmIy.jpg
tragédia

"Az apja rögtön a vízbe ugrott, én hívtam a mentőket" - Megszólaltak a Kecskeméten vízbe fulladt Andorka szülei