Hétvégi menü: krémes és kiadós az amerikaiak kedvence - főszerepben a Mac and Cheese

Hétvégi menü: krémes és kiadós az amerikaiak kedvence - főszerepben a Mac and Cheese

paradicsom
PUBLIKÁLÁS: 2021. január 23. 16:00
Ugyan még mindig zord az idő, és a hideg bőséges étkezésekre csábítja a testet és a lelket, ideje valami könnyebb fogásokhoz nyúlni. Higgye el, a teste meghálálja, ha kap egy kis lazítást.
Bors

Zöldségleves grízgaluskával

Elkészítési idő: 60 perc

Nehézségi fok: *

Hozzávalók:

A grízgaluskához: 1 db tojás * só * 5 ek búzadara * 1 késhegynyi szódabikarbóna (vagy sütőpor)

A leveshez: 50 dkg karfiol * 20 dkg sárgarépa * 20 dkg fehérrépa * 1 fej vöröshagyma * 2 ek olaj * 1 tk pirospaprika * 1,5 l zöldségalaplé * só, bors * 1 csokor petrezselyem

Elkészítés: A grízgaluskához egy tányérba beleütünk egy tojást, megsózzuk, és villával jól összekeverjük. Beleszórjuk a búzadarát és egy késhegynyi szódabikarbónát vagy sütőport. Jól összekeverjük, félóráig állni hagyjuk. Aprított petrezselymet is adhatunk hozzá. A leveshez a karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk. A sárgarépát és a fehérrépát megtisztítjuk, karikákra vágjuk. A megtisztított hagymát apróra vágjuk, forró olajban megdinszteljük, rászórjuk a pirospaprikát, átkeverjük. Ezután hozzáadjuk a karfiolt és a répákat, további 5 percig dinszteljük, majd felöntjük a zöldségalaplével, és főzni kezdjük. Annyi vizet adhatunk még hozzá, amennyi levest főzni szeretnénk. Sózzuk, borsozzuk is. Amikor forr, 2 kiskanál segítségével a levesbe szaggatjuk a grízgaluskát, és kb. 20 percig fedő alatt főzzük. (Jól megdagadnak, megnőnek főzés közben. Amikor megkeverjük, és már nem „kopog”, hanem nagyon puhán ér a kanálhoz, akkor egyet kettévágunk, és ha a közepén is puha, akkor jó.) Ez idő alatt a zöldségek is megpuhulnak. A levest sóval, borssal ízesítjük. A végén apróra vágott, friss petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.

Mac and Cheese

Elkészítési idő: 30 perc

Nehézségi fok: * *

Hozzávalók: 1,3 liter tej * 50 dkg szarvacskatészta * 10 dkg vaj * 20 dkg cheddar sajt * 10 dkg füstölt sajt * só, bors

Elkészítés: A tejet egy magasabb falú serpenyőbe öntjük és felmelegítjük. Beleöntjük a tésztát, és folyamatos keverés mellett fogkeményre főzzük. Ha beszívta a tészta a tejet, de még nagyon keménynek találjuk, akkor öntsünk még hozzá. A tészta akkor jó, ha fogkemény és kicsit krémes. Ha a tészta megfőtt, akkor rászórjuk a vajat és a reszelt sajtot. Sózzuk, borsozzuk, és addig keverjük, amíg a sajt el nem olvad benne.

Paradicsomos káposzta

Elkészítési idő: 45 perc

Nehézségi fok: *

Hozzávalók: 70 dkg fejes káposzta * 6 dl paradicsomlé * 5 dl víz * só, bors * 3 ek cukor * 3 ek olaj * 3 ek finomliszt * 1 fej vöröshagyma

Elkészítés: A káposztát vékony csíkokra vágjuk. Egy fazékban olajat hevítünk, és ledinszteljük az apróra vágott vöröshagymát. Ezután rátesszük a ká­posztát is, pároljuk pár percet. Felöntjük a paradicsomlével és a vízzel. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a cukrot is. Fedő alatt kb. félórán át főzzük alacsony lángon. Rántást készítünk, egy kisebb serpenyőben megmelegítjük az olajat, beleszórjuk a lisztet, és habzásig keverjük. Hozzáadunk a paradicsomos ká­poszta levéből is 2-3 merőkanállal, csomómentesre keverjük, a főzelékhez adjuk, összeforraljuk. Feltétnek remekül illik hozzá a fasírt, de a sertéspörkölt is. Ízlés szerint kenyeret is fogyaszthatunk mellé.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.