Elkészítési idő: 60 perc
Nehézségi fok: *
Hozzávalók:
A grízgaluskához: 1 db tojás * só * 5 ek búzadara * 1 késhegynyi szódabikarbóna (vagy sütőpor)
A leveshez: 50 dkg karfiol * 20 dkg sárgarépa * 20 dkg fehérrépa * 1 fej vöröshagyma * 2 ek olaj * 1 tk pirospaprika * 1,5 l zöldségalaplé * só, bors * 1 csokor petrezselyem
Elkészítés: A grízgaluskához egy tányérba beleütünk egy tojást, megsózzuk, és villával jól összekeverjük. Beleszórjuk a búzadarát és egy késhegynyi szódabikarbónát vagy sütőport. Jól összekeverjük, félóráig állni hagyjuk. Aprított petrezselymet is adhatunk hozzá. A leveshez a karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk. A sárgarépát és a fehérrépát megtisztítjuk, karikákra vágjuk. A megtisztított hagymát apróra vágjuk, forró olajban megdinszteljük, rászórjuk a pirospaprikát, átkeverjük. Ezután hozzáadjuk a karfiolt és a répákat, további 5 percig dinszteljük, majd felöntjük a zöldségalaplével, és főzni kezdjük. Annyi vizet adhatunk még hozzá, amennyi levest főzni szeretnénk. Sózzuk, borsozzuk is. Amikor forr, 2 kiskanál segítségével a levesbe szaggatjuk a grízgaluskát, és kb. 20 percig fedő alatt főzzük. (Jól megdagadnak, megnőnek főzés közben. Amikor megkeverjük, és már nem „kopog”, hanem nagyon puhán ér a kanálhoz, akkor egyet kettévágunk, és ha a közepén is puha, akkor jó.) Ez idő alatt a zöldségek is megpuhulnak. A levest sóval, borssal ízesítjük. A végén apróra vágott, friss petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi fok: * *
Hozzávalók: 1,3 liter tej * 50 dkg szarvacskatészta * 10 dkg vaj * 20 dkg cheddar sajt * 10 dkg füstölt sajt * só, bors
Elkészítés: A tejet egy magasabb falú serpenyőbe öntjük és felmelegítjük. Beleöntjük a tésztát, és folyamatos keverés mellett fogkeményre főzzük. Ha beszívta a tészta a tejet, de még nagyon keménynek találjuk, akkor öntsünk még hozzá. A tészta akkor jó, ha fogkemény és kicsit krémes. Ha a tészta megfőtt, akkor rászórjuk a vajat és a reszelt sajtot. Sózzuk, borsozzuk, és addig keverjük, amíg a sajt el nem olvad benne.
Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi fok: *
Hozzávalók: 70 dkg fejes káposzta * 6 dl paradicsomlé * 5 dl víz * só, bors * 3 ek cukor * 3 ek olaj * 3 ek finomliszt * 1 fej vöröshagyma
Elkészítés: A káposztát vékony csíkokra vágjuk. Egy fazékban olajat hevítünk, és ledinszteljük az apróra vágott vöröshagymát. Ezután rátesszük a káposztát is, pároljuk pár percet. Felöntjük a paradicsomlével és a vízzel. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a cukrot is. Fedő alatt kb. félórán át főzzük alacsony lángon. Rántást készítünk, egy kisebb serpenyőben megmelegítjük az olajat, beleszórjuk a lisztet, és habzásig keverjük. Hozzáadunk a paradicsomos káposzta levéből is 2-3 merőkanállal, csomómentesre keverjük, a főzelékhez adjuk, összeforraljuk. Feltétnek remekül illik hozzá a fasírt, de a sertéspörkölt is. Ízlés szerint kenyeret is fogyaszthatunk mellé.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.