Aktuális

Egyiptomi papnő múmiája okozta a Titanic katasztrófáját?

Hu-Zo

Létrehozva: 2021.01.28.

A világ addigi legnagyobb óceánjárója, a Titanic 1912. április 10-én indult az angliai Southamptonból New Yorkba több mint 2200 utassal. A kettős fenekű hajót elsüllyeszthetetlennek tartották. Azóta tudjuk, mi lett a sorsa, azt azonban, hogy mi okozta a vesztét, többen megkérdőjelezik.

Forrás: Getty Images

Április 14-én reggel kilenckor a Coronia gőzösről érkezett távirat a Titanic útvonalát keresztező jéghegyekről, majd pár órával később a Baltic nevű hajó figyelmeztette a hajót ugyanerről, a kapitány azonban nem foglalkozott vele. Valószínűleg ez lett a veszte, de vannak, akik nem hisznek ebben, a katasztrófa okára több elmélet is született. 

A tűz és a kormánylapát volt a hibás?

Az egyik szerint a szénraktárak egyikében öngyulladás következtében parázslani kezdett a szén, amit csak egy nappal a ka­tasztrófa előtt tudtak eloltani.

Feltételezik, hogy a tűztől meggyengülhettek a válaszfalak. A széntárolóból az összes szenet kilapátolták, így a betörő víz még könnyebben talált utat magának. Az is felmerült, hogy a parázsló szenet gyorsabban használták fel, ezért nem maradt annyi tüzelőanyag, hogy a jéghegyeket elkerülendő egy hosszabb útvonalat válasszanak. 

Van olyan elmélet is, hogy a tragédiának egyik oka az volt, hogy a hajó a méretéhez képest kis méretű kormánylapáttal volt felszerelve.

Azon a bizonyos éjszakán nem volt fent a hold, ezért a látási viszonyok nem voltak elégségesek a jéghegy időbeni észleléséhez. Mire észrevették, már nem volt elég idő a hajó irányváltoztatásához. 

A katasztrófa okaként azonban ennél súlyosabb elméletek is születtek. 

Egy másik hajó süllyedt el

Az egyik állítás úgy szól, hogy nem is a Titanic süllyedt el, hanem annak a testvérhajója, az Olympic. A csere oka pedig nem más volt, mint a biztosítási csalás.

Ennek az állításnak a hívei azt mondják, hogy a hajó tulajdonosa, John Pierpont Morgan betegségre hi­vatkozva az utolsó pillanatban mondta le az utazást, és legközelebbi barátai sem utaztak el. Nem véletlenül. Fél évvel korábban az Olympic ugyanis összeütközött egy hadihajóval, és annyira megsérült, hogy nem volt érdemes rendbe hozni.

Mivel az ütközés az Olympic miatt történt, a biztosító nem akart fizetni, így megszületett a titkos döntés az elsüllyesztése mellett. Mivel a két hajó nagyon hasonlított egymásra, ez viszonylag könnyen ment. A Titanicot átalakították Olympické, az Olymicot pedig Titanická. Egy túlélő azt állította, hogy a hajó végig kissé balra dőlt, ami az eredeti Titanickal nem történhetett meg. A dőlés oka, hogy az Olympic javítása nem sikerült tökéletesre. A titkos terv az volt, hogy a hajót a fenékszelepek megnyitásával elárasztják, és a lassan süllyedő hajóról az utasokat a Californian nevű hajóra átszállítják. Volt olyan elmélet is, hogy nem is jégheggyel ütközött a Titanic, hanem az egyik mentésére kiszemelt hajóval. 

Bosszú állt a háttérben

Egy másik magyarázat szerint személyes bosszú állt a háttérben. Ez is a szándékos elsüllyesztésre épül, és a kitervelője ugyancsak a hajó tulajdonosa volt, aki három riválisával akart így vé­gezni, akik ellenezték az Egyesült Államok jegybankrendszerének létrehozását. Meghívta őket az utazásra, de maga az utolsó pillanatban nemcsak visszakozott, hanem több értékes holmiját le is vetette a hajóról, ezért gondolják azt, hogy direkt küldték a tengerfenékre a hajót.

Vannak azonban, akik egy igen különös teóriában hisznek, mely szerint egy múmia bosszúja okozta a Titanic vesztét. Ők azt állítják, hogy

a rakomány között volt az ókori Egyiptom egyik papnőjének a múmiája, amit a tulajdonosa titokban csempészett fel a hajóra, hogy New Yorkba szállítsa.

Ő maga is az áldozatok között volt, és korábban spirituális dolgokkal, többek között a múmiák átkával foglalkozott. Sorsa itt teljesedett be.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16995602_auto_resized.jpg
origo.hu

Ön eltalálja, hogy ezek a települések melyik vármegyében vannak?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/25444_resized.jpg?avcount=1709086213
origo.hu

Tóth Gabi elárulta, mit gondol Mikes Annáról - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16995986_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Peter Srámek 10 kilótól szabadult meg egy pillanat alatt, ez a titka

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16995505_auto_resized.jpg
ripost.hu

5-8 millió forintos munka: rettegve ment dolgozni Aurelio

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16998548_auto_resized.jpg
hirtv.hu

A Fehér Ház is reagált Macron elnök kijelentésére

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/25436_resized.jpg?avcount=1709086213
origo.hu

Alig férnek el a felsőben Metzker Viki hatalmas mellei - kép

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16996900_auto_resized.jpg
travelo.hu

Ismét régi fényében ragyog az Esztergomi Bazilika belső kupolája

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/25385_resized.jpg?avcount=1709086213
life.hu

A tartós megoldás: a hüvelyflóra regenerálása a mindennapokban (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/25391_resized.jpg?avcount=1709086213
origo.hu

Így válasszunk műfüvet! Közel 40 százalékkal nőtt a műpázsitot választók száma ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16994154_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Melegítőnadrág és összefogott haj: Rúzsa Magdi kétszer is csodát tett a színpadon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/16996966_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most érkezett: ezekben a percekben tolják műtőbe Oszter Sándor özvegyét

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/02/UAIZD3xHW8UQZNpBk3XPSYVRtkYW2o273Ej1yAWrVZY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzE5YWM4M2U0ZTU4YzRhMmViMDQwNTk4Y2YxZDMxZjJl.jpg
Nyomozás

Támadás a vasútállomáson: halálosan megsebesítettek egy férfit

https://cdn.borsonline.hu/2024/02/zWXosLxsA-xLz8y1csXMW4EAU2wN9cNnFCjSDjwCW_k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzkxMjU3N2I0ZGFkMTRkMmFhNGNmYjU5N2NiMDNjYTE5.jpg
Szörnyűség

"Katalin nem csupán gyilkos, hanem alávalóan gonosz is" – terhesen a saját hasát ütötte a gyermekével végző anya