Aktuális

A nap legfontosabb koronavírus-hírei egy helyen – január 5.

Bors

Létrehozva: 2021.01.05.

A LEGFONTOSABB NEMZETKÖZI ÉS HAZAI KORONAVÍRUS-HÍREK

870 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 329 721 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 103 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 10 080 főre emelkedett.

A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 176 576 fő, az aktív fertőzöttek száma 143 065 főre csökkent. 5760 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 394-en vannak lélegeztetőgépen.

***

A világban 85 653 549-re emelkedett a koronavírus-fertőzöttek, 1 853 133-ra a halálos áldozatok és 48 119 088-ra a gyógyultak száma a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kedd reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 85 098 528 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 1 842 805, a gyógyultaké 47 839 084 volt.

***

Megérkezett a harmadik vakcinaszállítmány Magyarországra - hangzott el az M1 aktuális csatornán kedd délelőtt.

Az M1 csatorna tudósítója azt mondta, 35 ezer adag oltóanyag érkezett, ebből mintegy 5000 a Semmelweis Egyetem központi gyógyszertárába került.

***

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ismertette a hét pontból álló magyarországi oltási tervet.

***

Folytatja a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) az egészségügyi dolgozók "megszólítását és meghívását" a koronavírus elleni védőoltásra, hogy a "frontvonalban levő", a betegeket ellátó egészségügyi dolgozók elsőként részesülhessenek az oltóanyagból. 

***

A kormány szigorú intézkedéseinek és a Pfizer és BioNTech cégek – részben magyar – kutatóinak köszönhetően Magyarország esélyt kapott arra, hogy elkerülje a koronavírus-járvány harmadik hullámát. 2021-ben ráadásul egyre több vakcina érhet célegyenesbe, ami csak még tovább növeli az amúgy is biztató esélyeket.

***

Egy friss kormánydöntés értelmében Nagy-Britannia területéről a repülőgépek leszállási tilalmának fenntartása már nem indokolt, így Magyarország éjféltől ismét fogad polgári légijárműveket Nagy-Britannia és Észak-Írország területéről, jelentette be Kiss Róbert alezredes az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján. Az utasokra a hatályban lévő karanténszabályok érvényesek.

***

A maszkellenesek után most az oltásellenesek is akcióba léptek, és elképesztő álhíreket terjesztenek, amiket úgy csomagolnak, hogy hihetőnek tűnjék, ezáltal elbizonytalanítsák az embereket. Most éppen egy olyan bejegyzés kering az interneten, amiben egy férfi azt állítja, hogy a Szövetségi Gyógyászati és Orvosi Intézet munkatársa, így lehetősége nyílt titokban ellopni egy ampullát az oltóanyagból, amit „elemzett” otthon.

***

Szlovákiában is megerősítették a koronavírus új, elsőként Anglia déli területein terjedni kezdett változatának jelenlétét - jelentette Marek Krajcí egészségügyi miniszter. A tárcavezető arról számolt be, hogy az ország keleti részében lévő nagymihályi (Michalovce) járásból származó néhány mintában sikerült kimutatniuk az új változatot, amelyet "angol törzsnek" nevezett.

***

Egész Angliára zárlatot rendelt el hétfőn a brit kormány az új koronavírus-változat gyors terjedésének megfékezése érdekében. Keddtől Anglia teljes lakossága újból csak a legindokoltabb esetekben - például bevásárlás, gyógyszerek beszerzése, orvosi ellátás vagy testmozgás céljából - hagyhatja el otthonát.

***

A koronavírus újabb hullámára figyelmeztettek szakemberek a karácsonyi és újévi enyhítések után - közölte a RTV szerb közszolgálati televízió kedden. Predrag Kon, a válságstáb tagja elmondta: főleg Belgrádban lesz érezhető az ünnepek alatti nagyobb összejövetelek és séták következménye.

EGYÉB KORONAVÍRUS-HÍREK

A hosszú ideje betegeskedő Sas József koronavírus miatt kórházba került. Sasék tavasz óta szinte teljesen bezárkóztak, hiszen látogatási tilalom volt otthon érvényben a koronavírus-veszély miatt, és csak egy ápoló segített. Ennek ellenére a kabarékirály mégis megfertőződött.

***

Ma kaptam meg a koronavírus elleni oltás első fázisát az Üllői úti Klinika egészségügyi oltópontján – írta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője közösségi oldalán. Megkönnyebbülést érzett és meg is hatódott.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek